پایگاه اطلاع رسانی کاروان ۲۵۰۱۳ لبیک حج- شهرستان بانه

لبیک اللهم لبیک لبیک لاشریک لک لبیک ان الحمد و النعمه لک والملک لا شریک لک

پایگاه اطلاع رسانی کاروان ۲۵۰۱۳ لبیک حج- شهرستان بانه

لبیک اللهم لبیک لبیک لاشریک لک لبیک ان الحمد و النعمه لک والملک لا شریک لک

قوانین ومقررات عربستان

جهت آشنایی زائران محترم قسمتی ازقوانین ومقررات عربستان رامی توانیددرادامه مشاهده فرمائید.

بسم الله الرحمن الرحیم

هدف از تألیف این کتاب

    یقینا کمیت و کیفیت برگزاری سفرهای زیارتی در جوامع اسلامی به عنوان یکی ازشاخص‏ها و محورهای توسعه اعتقادی، فرهنگی، اقتصادی و . . . به شمار می‏آید که پیامدها و دستاوردهای آن چنانچه به درستی صیانت و ترویج شود، تأثیر ویژه‏ای دربخش‏های اجرایی کشور به جا خواهد گذاشت.

    رشد فزاینده زائران و متقاضیان سفرهای زیارتی، سازمان حج و زیارت را بر آن داشت تا نسبت به ارتقای سطح ارشاد و آموزش دست‏اندرکاران خدمت به زائران گام‏های مؤثر و مناسب بردارد تا از این رهگذر جمع کارآمد و کادر ورزیده و آگاه در کسوت خدمت‏گذاری به زائران گرامی وارد این عرصه مقدس شود. بنابراین با توجه به ضرورت تأمین و پرورش نیروی انسانی کارآمد و ماهر به عنوان خادمان امور زیارتی، تهیه و تدوین و تألیف متون آموزشی علمی و کاربردی متناسب با نیازهای فراگیران در سطوح مختلف را کاملاً ضروری می‏نماید. لذا تنظیم و ارایه سلسله انتشارات توسط اداره آموزش کارگزاران معطوف به همین امر می‏باشد که امیدواریم مورد توجه خوانندگان قرار گیرد.

اداره آموزش کارگزاران

سازمان حج و زیارت  


15


مقدمه

   امروزه اهمیت سفر به کشور عربستان به دلیل تقاضای روزافزون مردم ایران به منظور زیارت کعبه مکرمه، مدینه منوره و ائمه بقیع: بر کسی پوشیده نیست. از آنجا که مردم این کشور عرب زبان هستند، اطلاع از مقررات و دستورالعملهای آنان امری ضروری و اجتناب‏ناپذیر است. زیرا اغلب دیده می‏شود مدیران، عوامل حج، و زائران به علت ناآشنایی با این زبان، دچار سوء تفاهم شده، در رفع نیازهای خود با دشواری‏های فراوانی روبرو می‏شوند. و چه بسا از این رهگذر زمینه‏های برداشت ناصحیح از مردم ایران و ارزشهای والای انقلابی کشورمان را در اذهان دیگران فراهم سازند.

   از این رو بنا به پیشنهاد مدیر محترم آموزش حج مقرر شد کتابی جامع و مصور، مشتمل بر قوانین و مقررات ضروری عربستان همچون قوانین پولی و ارزی، گمرکات، کالاهای ممنوعه، احکام قضایی، مقررات پلیس، قانون برپایی جشنها و یادبودها، هتلها، فرودگاهها، شرکتهای مسافربری، هیأت امر به معروف و نهی از منکر، قانون مبارزه با مواد مخدر، مؤسسات عهده‏دار امور طواف، قوانین دفاع شهری، مقررات بقیع و دهها موضوع ضروری دیگر گردآوری شود. در این زمینه ذکر چند نکته ضروری است:

   1ـ قوانین و مقررات عربستان مشتمل بر قوانین شورای وزیران، و مجلس شورا است، پس از تصویب، در روزنامه‏های رسمی این کشور به چاپ می‏رسد؛ و معمولاً دو ماه پس از انتشار بدان عمل می‏شود.

   2ـ در این کتاب نگاهی کلی به قوانین و مقررات کشور عربستان شده، به طوری قوانین


17


مفصل، به صورت خلاصه، همراه با متن عربی در انتهای کتاب به رشته تحریر درآمده تا عزیزان بتوانند در جهت یادگیری زبان عربی نیز از آن بهره گیرند.

   3ـ کتاب حاضر دستاورد چندین سفر مؤلف به کشور عربستان است که قوانین این کشور به صورت منسجم تقدیم علاقه‏مندان می‏گردد. لازم به ذکر است که اغلب تصاویر موجود در کتاب توسط نگارنده در زمان حضور در عربستان گرفته شده است. البته چاپ عکس‏های رنگی کتاب به صورت سیاه و سفید و نیز کوچکتر از اندازه واقعی تا حدود زیادی از وضوح و شفافیت آنها می‏کاهد.

   امید است این اثر بتواند نیاز حجاج، مدیران و عوامل کاروانهای حج و نیز علاقه‏مندان زبان عربی مخصوصا دانشجویان رشته‏های عربی و الهیات و نیز طلاب حوزه‏های علمیه را برطرف سازد. در خاتمه نگارنده بر خود لازم می‏داند از زحمات جناب آقای نجفیان ریاست محترم سازمان حج و زیارت کرمانشاه، جناب آقای بشیر سلیمی مدیر محترم آموزش سازمان مرکزی حج و زیارت و نیز مدیر کل محترم خلیج فارس و خاورمیانه وزارت امور خارجه که با زحمات فراوان و پیگیری‏های بی‏وقفه، زمینه نگارش این اثر را فراهم نمودند، صمیمانه تشکر و قدردانی نماید.

مؤلف


18


فصل اول

1ـ اطلاعات عمومی

   الف) مناطق اداری

   ب) جمعیت، روز ملی، تاریخ، ساعت، اوزان

   ج) تعطیلات رسمی

   د) تلفن‏های ضروری

   ه ) مرخصی کارمندان

   و) رؤسای کشور

   ز) ساعات کاری

   ح) ساعات کار بازارها و فروشگاههای تجاری

   ط) اوقات نماز

   ی) روزنامه ‏های عربستان

2ـ موادی از قانون اساسی


19


1ـ اطلاعات عمومی

الف) مناطق اداری

عربستان به 13 منطقه اداری تقسیم می‏شود:

1ـ ریاض(1) پایتخت (7/4 میلیون نفر سال 2000 م). 2ـ مکه مکرمه. 3ـ مدینه منوره. 4ـ قصیم و مرکزش: بریده. 5ـ منطقه شرقیه و مرکزش: دمام. 6ـ عسیر و مرکزش: أبها. 7ـ تبوک. 8ـ حائل. 9ـ حدود شمالی و مرکزش: عرعر. 10ـ جیزان. 11ـ نجران. 12ـ الباحه. 13ـ جوف و مرکزش: سکاکا.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- ریاض جمع «روضه» به معنای باغ‏ها و بستان‏ها است. علت نامگذاری، حاصلخیزی و سرسبزی این سرزمین است. هوای این شهر در تابستان بسیار گرم، و در زمستان بسیار سرد است.


21


   هر منطقه از این مناطق یک حاکم محلی با رتبه وزیر دارد که مسؤول امور داخلی است.

ب) جمعیت، روز ملی، تاریخ، ساعت، اوزان:

   جمعیت عربستان 844/293/24 میلیون نفر است.

   روز ملی: این کشور 23 سپتامبر (ایلول) را به عنوان یادبود یکپارچه‏سازی کشور و تأسیس آن به دست ملک عبدالعزیزبن عبدالرحمن آل سعود در سال 1351 ه 1932 م،جشن می‏گیرد.

   تاریخ: براساس تقویم هجری است. سال قمری 354 روز است.

   ساعت: ساعت عربستان سه ساعت از وقت گرینویچ بیشتر است.

   اندازه و وزن: اندازه براساس نظام متری، و وزن براساس کیلوگرم است.

ج) تعطیلات رسمی:

   1ـ تعطیلی پایان هفته پنج‏شنبه و جمعه. 2ـ تعطیلی عید فطر: از بیست و پنجم رمضان تا پنجم شوال به مدت ده روز. 3ـ تعطیلی عید قربان: از پنجم ماه ذیحجه تا پانزدهم همان ماه به مدت ده روز. 4ـ تعطیلی روز ملی: 23 سپتامبر.


22


د) تلفنهای ضروری:

کد تلفنهای برخی از شهرهای عربستان

کد بین‏ الملل

00966

کد پایتخت

01

جده

02

مکه مکرمه

02

منطقه شرقیه

03

مدینه منوره

04

قصیم

06

عصیر

07

شماره تلفنهای ضروری و برخی از وزارتخانه ‏های مهم

نام

شماره

پلیس

999

دفاع شهری (آتش‏نشانی)

998

اورژانس

997

امنیت راهها

996

مبارزه با مواد مخدر

995

حوادث رانندگی

993

ساعت گویا

961

راهنمای تلفن

905

اطلاعات فرودگاه

0071-222

مکالمات بین‏ المللی

900

 


23


 

وزارتخانه ‏ها

 

وزارت حج

4024444

وزارت امور خارجه

4067777

وزارت کشور

4011111

وزارت بهداشت

4012220

وزارت ارشاد

4068888

وزارت دادگستری

 

تلفن مهمترین بیمارستان‏ها

بیمارستان‏های مکه

 

بیمارستان اجیاد

5730070

بیمارستان ملک عبدالعزیز

5442400

بیمارستان ملک فیصل

5566411

بیمارستان النور

83730-55

بیمارستان حراء

5203535

بیمارستان عمومی ملک فهد

8460405-8460900

مرکز آفتاب‏زدگی

8361336

بیمارستان میقات

8220949

بیمارستان أحد

8460016

بیمارستان وطنی

8481222

بیمارستان الزهراء

8488808

بیمارستان الدار

8365757

 


24


 

بیمارستان‏های جده

 

بیمارستان ملک خالد و گارد ملی

6656200

بیمارستان نظامی ملک فهد

6651666

بیمارستان سلیمان فقیه

6655000

بیمارستان زنان و زایمان و نوزادان

6652600

ه ) مرخصی کارمندان:

   کارمندان معادل 30 روز در سال، حق استفاده از مرخصی همراه با مزد را دارند. (اعیاد و تعطیلی‏های رسمی که در میان یک ماه مرخصی وجود دارد به عنوان مرخصی، محاسبه نمی‏شود). کارمندان معادل 2/5 روز در ماه، حق استفاده از مرخصی را دارند.

و) رؤسای کشور:

   ملک عبداللّه‏ پادشاه عربستان و رئیس شورای وزیران است. و برادرش امیر سلطان‏ بن عبدالعزیز ولی‏عهد، وزیر دفاع، هواپیمایی، و بازرسی کل است. وی از 26 جمادی‏الثانی 1426 ه . تا کنون نایب رئیس شورای وزیران است.


25


   امیر نایف ‏بن عبدالعزیز از تاریخ 8/10/1395 ه . وزیر کشور و از تاریخ 30/3/1430 ه . معاون دوم رئیس شورای وزیران است.

ز) ساعات کاری

   ادارات دولتی: از صبح شنبه تا چهارشنبه از ساعت 30:7 صبح تا 30:2 بعد از ظهر باز هستند.

   بخش خصوصی: از 8 صبح تا 12 ظهر، و 30/4 بعد از ظهر تا 8 شب به کار اشتغال دارند.

   بانکها: از ساعت 30:8 صبح تا 12 ظهر و 5 عصر تا 7 شب به کار اشتغال دارند.

   ادارات دولتی و مؤسسات بخش خصوصی، روزهای پنج‏شنبه و جمعه تعطیل هستند. زیرا این دو روز در عربستان، تعطیل رسمی است.

ح) ساعات کار بازارها و فروشگاههای تجاری

   بازارها و فروشگاهها از 8 صبح تا 10 شب باز هستند. همچنین فروشگاههای بزرگ و تجارتخانه‏ ها 24 ساعته باز هستند. همه فروشگاههای تجاری و تجارتخانه‏ها و دیگر مراکز مانند (پمپهای بنزین، بانکها، دفاتر پست، خدمات کارگزاری) که با مردم در ارتباط هستند، ملزم هستند در اوقات پنجگانه نماز، به مدت 30 دقیقه موقتا محل را تعطیل کنند.

ط) اوقات نماز

   معمولاً اوقات نمازهای پنجگانه، یعنی نماز صبح، ظهر، عصر، مغرب و عشاء براساس اوقات محلی، هر روز در روزنامه به چاپ می‏رسد. در این ساعات مؤسسات دولتی موقتا تعطیل می‏شوند؛ و مردم در اماکن عمومی برای ادای نماز اجتماع می‏کنند.


26


ی) روزنامه‏ های عربستان

   بارزترین روزنامه ‏هایی که در عربستان منتشر می‏شوند عبارتند از:

   روزنامه ‏های: الجزیره (در ریاض منتشر می‏شود)، المدینه (در جده منتشر می‏شود)، الندوه (در مکه مکرمه منتشر می‏شود)، عکاظ (در جده منتشر می‏شود)، الوطن (در أَبْها منتشر می‏شود)، الشرق الاوسط (در لندن منتشر می‏شود)، الیوم (در دمام منتشر می‏شود)، الحیاه (در لندن منتشر می‏شود) الریاض (در ریاض منتشر می‏شود)، الصباح (در تبوک منتشر می‏شود)، البلاد؛ و روزنامه های انگلیسی: سعودی جازیت، و آراب نیوز.

2ـ موادی از قانون اساسی(1)

   ماده 1: کشور عربستان سعودی دولتی عربی و اسلامی با حاکمیت تام است. دینش اسلام، و قانونش کتاب خداوند متعال و سنت رسول خدا ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) است. و زبانش فقط عربی، و پایتختش ریاض است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- نیمه افراشته کردن پرچم و یا تماسش با زمین، یا آب به دلیل احترام به جمله شهادت نوشته شده بر روی پرچم، جایز نیست.


27


   ماده 2: دو عید کشور عبارتند از عید فطر و قربان. و تقویم کشور هجری قمری است.

   ماده 3: پرچم کشور به شرح زیر است:

الف) رنگش سبز است. ب) عرض آن برابر دو سوم طول آن است. ج) در وسط آن جمله (لا إله إلا اللّه‏ محمد رسول اللّه‏) قرار می‏گیرد. در زیر جمله، شمشیر بدون غلافی وجود دارد. این پرچم هیچگاه نیمه افراشته نمی‏شود.(1)

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- این قانون براساس فرمان ملوکانه به شماره أ/90 در تاریخ 27/8/1412 ه . صادر گردید، و در روزنامه أم ‏القری به شماره 3397 در تاریخ 2/9/1412 ه . به چاپ رسیده است.


28


   ماده 4: آرم عربستان:

آرم عربستان مرکب از دو شمشیر متقاطع است که در قسمت خالی آن یک درخت خرما قرار دارد.

سیستم حکومتی

   ماده 5:الف) سیستم حکومتی در عربستان، پادشاهی است. ب) حکومت فقط در انحصار پسران پادشاهِ مؤسس، عبد العزیزبن عبدالرحمن فیصل آل سعود و پسرانِ پسرانِ او است. و با صالح‏ترین آنها براساس کتاب خدا و سنت رسول خدا ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) بیعت می‏شود. ج) ولی‏عهد را پادشاه انتخاب می‏کند و او را به امر ملوکانه از ولایت عهدی معاف می‏کند. د) ولی عهد به صورت تمام وقت به ولایت عهدی می‏پردازد و نیز کارهایی را که پادشاه بر عهده او می‏گذارد، انجام می‏دهد. ه ) در صورت فوت پادشاه، ولی‏عهد تا زمان اخذ بیعت، قدرت پادشاه را در دست می‏گیرد.

   ماده 20: مالیاتها و عوارض ـ جز در صورت ضرورت و براساس عدل ـ گرفته نمی‏شود. و لذا تحمیل مالیات، یا اصلاح، یا لغو، یا بخشودگی بخشی از آن جز به موجب قانون جایز نیست.

   ماده 21: زکات در مصارف شرعی هزینه می‏شود.


29


   ماده 44: قدرت در کشور متشکل از: قوه قضائیه، قوه مجریه، و قوه تنظیمیه(1) (مقننه) است. و پادشاه مرجع این سه قوه است.

   ماده 45: منبع فتوی در عربستان، کتاب خدا و سنت رسول او ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) است. و قانون، ترتیب هیأت علمای بزرگ، اداره تحقیقات علمی، فتوا و تخصصهای آن را تعیین می‏کند.

   ماده 52: تعیین قضات و پایان دادن به خدمتشان در اختیار پادشاه، و براساس پیشنهاد شورای عالی دادگستری براساس آنچه که در قانون آمده است می‏باشد.

   ماده 56: پادشاه، ریاست هیأت وزیران را بر عهده دارد و اعضای هیأت وزیران، وی را در ادای این وظیفه یاری می‏کنند.

   ماده 57: الف) نایب رئیس شورای وزیران، و وزیران عضو در شورای وزیران را پادشاه تعیین می‏کند و با فرمان ملوکانه به کارشان خاتمه می‏دهد.

                 ب) نایب رئیس شورای وزیران، و وزیران عضو در شورای وزیران همگی در برابر پادشاه مسؤول اجرای شریعت اسلامی و قوانین و سیاستهای عمومی کشور هستند.

                 ج) پادشاه می‏تواند هیأت وزیران را منحل کند، و یا مجددا تشکیل دهد.

   ماده 60: پادشاه، فرمانده کل نیروهای مسلح است و اوست که افسران را تعیین، و یا به خدمتشان پایان می‏دهد.

   ماده 61: پادشاه، حالت فوق‏العاده، بسیج عمومی و جنگ را در کشور اعلام می‏کند.

   ماده 66: پادشاه در صورت سفر به خارج از کشور، طی صدور فرمان ملوکانه، ولی‏عهد را جانشین خود در اداره امور کشور براساس رعایت مصالح ملت می‏کند.

   ماده 67: وضع قوانین و لوایح در جهت مصحلت، و یا رفع مفسده در امور کشور براساس قوانین شریعت اسلامی بر عهده قوه تنظیمیه (مقننه) است. این قوه، اختیارات یا حوزه تخصصهای خود را براساس این قانون و قوانین شورای وزیران و مجلس شورا اعمال می‏کند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- در عربستان به معنای مصطلح قوه مقننه وجود ندارد. مجلس عربستان هم مجلس قانونگذاری نیست بلکه جنبه مشورتی دارد.


30


   ماده 68: مجلسی برای شورا تأسیس می‏شود؛ قانون و طریقه ایجاد آن و شیوه کارش در تخصصهایش و انتخاب اعضایش بیان خواهد شد. پادشاه می‏تواند مجلس شورا را منحل، و یا بازسازی کند.

   ماده 69: پادشاه می‏تواند مجلس شورا و شورای وزیران را برای جلسه مشترک فراخواند. همچنین می‏تواند هر که را صلاح می‏داند برای گفتگو در اموری که ضرورت دارد، در این جلسه دعوت کند.


صل دوم

1ـ پول (ارز) و بانک‏ها

2ـ قوانین ارز

3ـ قانون جزایی جعل و کپی اسکناس

4ـ صرافی سیار


35


1ـ پول (ارز) و بانک‏ها

   پول عربستان: واحد پول عربستان، ریال سعودی معادل یکصد «هلله» است. مجموعه‏های پولی عبارتند از:

   ـ اسکناسی: 1 ریالی، 5 ریالی، 10 ریالی، 20 ریالی، 50 ریالی، 100 ریالی، 200 ریال، 500 ریال.

   ـ سکه‏ای: 1 ریالی، 5 هلله، 10 هلله، 25 هلله، 50 هلله. این پول به صورت نادر مورد استفاده قرار می‏گیرد و تنها در تلفن‏های عمومی کاربرد دارد.

   یک دلار آمریکا معادل 3 ریال و 75 هلله است.


37


   مقام مسؤول در زمینه پولی، موسسه «النّقد العربیّ السّعودیّ» یا همان بانک مرکزی است که مسؤولیتش تثبیت قیمت مبادلات پولی، و کنترل ذخیره مالی، و ضبط سیستم بانکی است.

   عربستان تعدادی بانک خصوصی و تعدادی نیز مشترک با خارجیان دارد. ده بانک تجاری خصوصی مجاز برای فعالیت در عربستان وجود دارد. این بانک‏ها بیش از 1300 شعبه در این کشور دارند. که همه آنها زیر نظر مؤسسه «النّقد العربیّ السّعودیّ» هستند. یکی از قدیمی‏ترین بانک‏ها در عربستان، بانک «المصرف التّجاریّ الوطنیّ: بانک تجاری ملی» در جده است.

2ـ قوانین ارز

   دولت عربستان، جاعلان و توزیع‏کنندگان ارز تقلبی را به زندانی که مدت آن کمتر از پنج، و بیشتر از بیست و پنج سال نیست؛ و نیز پرداخت جریمه‏ای که کمتر از 30 هزار ریال و بیشتر از 500 هزار ریال نیست؛ محکوم می‏کند.(1)

برخی از قوانین در این زمینه

   1ـ در اختیار داشتن ارز تقلبی، و اطلاع از تقلبی بودن آن جرم محسوب می‏شود. بنابراین به محض اطلاع از تقلبی بودن ارز، باید مأموران امنیتی را مطلع ساخت.

   2ـ در اختیار داشتن ارز تقلبی و بدون آگاهی از تقلبی بودن آن، جرم محسوب نمی‏شود.

   3ـ بازگرداندن ارز تقلبی به مشتری، توسط کارمند بانک، جرم محسوب می‏شود.

   4ـ تبدیل پول باید از طریق بانک‏ها و فروشگاههای صرافی مجاز انجام شود.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روزنامه الشرق الأوسط، شنبه 18 رجب 1427 ه . 12 آگوست 2006 شماره 10119.


38


   5ـ برای اطمینان از سلامت ارز، قبل از دریافت آن باید موارد احتیاطی زیر را اعمال کرد:

   نشانه ‏های مهم بر روی برخی از ارزها

   1ـ اطمینان از وجود نوار تضمین مقطع، به طوری که اگر اسکناس در مقابل نور قرار گیرد، به صورت متصل دیده شود.

   2ـ دستمال، یا نوک انگشت خود را با مقداری آب خیس کنید؛ سپس روی عکس ملک عبدالعزیز که در اسکناس‏های دویست ریالی موجود است، بکشید. اگر تصویر تغییر نکرد، اسکناس اصلی است؛ در غیر این صورت جعلی است.


39


   3ـ اسکناس اصلی را اگر به شکل مشخصی تا کنید، به صورت اولیه برمی‏گردد. اما اسکناس تقلبی به شکل قبلی برنمی‏گردد.

3ـ برخی از مواد قانون جزایی جعل و کپی اسکناس

   این قانون براساس مرسوم ملوکانه شماره 12، در تاریخ 20 رجب 1379 ه .، صادر شده است:

   ماده 2: هر کس پول رایج در عربستان را جعل، یا کپی کند، و یا اقدام به وارد نمودن پولهای رایج جعلی یا کپی شده نماید، یا به هر وسیله‏ای آن را با سوء نیت رواج دهد، به مجازات حبس که مدت آن کمتر از پنج و بیشتر از بیست و پنج سال نیست، و جریمه کمتر از سی هزار، و بیشتر از پانصد هزار ریال نیست محکوم می‏شود.

   ماده 6: هرکس با حسن نیت پول کپی شده یا جعلی را دریافت کند، سپس با آگاهی از عیب، آن را در معاملات مورد استفاده قرار دهد، به مجازات حبس به مدتی که بیشتر از یک سال نیست، و به جریمه‏ای که بیشتر از دو هزار ریال نیست، یا یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

   ماده 11: کلیه پولهای جعلی، مصادره شده، و به مؤسسه پولی عربستان تسلیم می‏گردد. و به هیچ وجه، پولی بابت مابه ازای آن پرداخت نمی‏شود.

4ـ صرافی سیار

   اخیرا شرکت «ساب» اولین دستگاه خودپرداز مکانیزه متحرک را که دارای چند دستگاه خودپرداز مکانیزه است؛ افتتاح کرده است. بدین صورت که بانک در مکه مکرمه اقدام به تهیه سه دستگاه اتومبیل حاوی شش دستگاه حودپرداز مکانیزه نموده که از طریق ماهواره با شبکه پرداختهای سعودی(SPAN) در ارتباط است.


40


* پرسش

فصل 2 بخش 1

   1ـ مقام مسؤول در زمینه پولی کیست؟

   2ـ قدیمی‏ترین بانک در عربستان کدام است؟

   3ـ یک دلار آمریکا معادل چند ریال سعودی است؟

فصل 2 بخش 2

   1ـ آیا در اختیار داشتن ارز تقلبی و ناآگاهی از تقلبی بودن آن، جرم محسوب می‏شود؟

   2ـ بازگرداندن ارز تقلبی به مشتری، توسط کارمند بانک، چه حکمی دارد؟

   3ـ مجازات جاعلان و توزیع کنندگان ارز تقلبی چیست؟

   4ـ سه نشانه مهم بر روی برخی از ارزها را ذکر کنید؟

فصل 2 بخش 3

   1ـ مجازات جعل، یا کپی ارزهای متداول در عربستان چیست؟

   2ـ مجازات کسی که با حسن نیت پول جعلی را دریافت کند، سپس با آگاهی از عیب، آن را در معاملات مورد استفاده قرار دهد، چیست؟


41


فصل سوم

1ـ توصیه‏های پلیس عربستان به حجاج و عمره‏گزاران

2ـ قانون راهنمایی و رانندگی و لایحه اجرایی

3ـ تخلفات راهنمایی و رانندگی

4ـ تابلوهای ارشادی

5ـ حوادث رانندگی

6ـ مراحل قانونی جهت دریافت دیه

7ـ فرم وکالت‏نامه

8ـ گواهی انحصار وراثت

9ـ کمبود مترجمان و توانمندی آنان

10ـ قوانین دعاوی و اجرائیات در دیوان مظالم


45


1ـ توصیه ‏های پلیس عربستان به حجاج و عمره‏ گزاران

   1ـ در صورت حمل مبالغ نقدی ضروری است از تردد در اماکن خلوت دور از شهر، و یا در ساعات آخر شب خودداری گردد.

   2ـ عدم استفاده از طلا و زیور آلات به طوری که موجب جلب توجه سارقان گردد.

   3ـ از گرفتن هر گونه نوشیدنی از افراد غیر قابل اعتماد خودداری گردد. زیرا ممکن است موجبات بیهوشی فرد را فراهم سازد و مجرم به راحتی بتواند اقدام به آدم‏ربایی نماید.

   4ـ مراقب افرادی که در لباس افسر پلیس و غیره اقدام به سرقت می‏کنند باشند. در چنین وضعیتی ضروری است مدارک شناسایی آنها درخواست گردد.

   5ـ اطمینان از مرغوبیت و اصالت کالایی که خریداری می‏شود. و ترجیحا بهتر است از فروشگاههای بزرگ و معتبر تهیه گردد. و از خرید کالاهای گرانقیمت با بهای ارزان‏تر از دستفروشان اجتناب گردد. زیرا این قبیل کالاها اغلب غیر اصلی، و در مواردی مسروقه هستند.

   6ـ امضا نکردن برگهایی که محتوا یا معنای آن را نمی‏داند.

   7ـ نگذاشتن بلیطهای هواپیما و متعلقات شخصی، پول و اشیای گراقیمت مانند جواهرات و زیورآلات طلا در اتاقهای هتل، به هنگام ترک اتاقها. بنابراین بهتر است این قبیل اشیاء به صندوق امانات هتل سپرده شود، و در ازای آن رسید اخذ شود. این سرویس در همه هتلهای عربستان موجود است. بنابراین زائر جز مبلغی که عملا بدان نیاز دارد نباید مبالغ نقدی زیادی همراه خود داشته باشد.


47


   مراقبت از گذرنامه

   ـ زائر باید مراقب گذرنامه خود باشد. و بر او لازم است گذرنامه خود را به هیچ عنوان در گرو نگذارد و آن را جز در موارد ضروری به احدی تسلیم نکند. و در صورت مفقود شدن گذرنامه، به نزدیکترین مرکز پلیس اطلاع دهد. و یک نسخه از آن را به منظور مساعدت وی به بعثه حج و یا سفارت ایران تقدیم نماید.

   به منظور حفظ امنیت بانوان در برابر آدم‏ربایی رعایت موارد زیر ضروری است:

   1ـ عدم تردد به تنهایی در اماکن خالی از عبور و مرور، یا تاریک و یا در ساعات آخر شب.

   2ـ حضور نیافتن در ساعات آخر شب در اماکن مشکوک.

   3ـ همراه نشدن با غریبه‏ها در اتومبیل‏های شخصی یا کرایه.

2ـ قانون راهنمایی و رانندگی و لایحه اجرایی

   ماده شصت و یکم: پس از وقوع حادثه، اداره مربوطه اقدام به تحقیق در مورد حادثه می‏کند؛ و در اسرع وقت فرم‏ها را تکمیل می‏نماید. اگر حادثه منجر به مرگ، یا


48


جراحات شدید بدنی گردد، راننده متخلف باید باید توقیف شود. مدت توقیف بیش از هفتاد و دو ساعت نیست. تمدید این مدت در صلاحیت دادگاه رسیدگی‏کننده است. در همه موارد، راننده به محض تقدیم کفالتِ جریمه، و یا سند بیمه، بلافاصله باید آزاد شود. در صورت اختلاف، دادگاههای رسیدگی‏کننده مرجع حل و فصل خواهند بود.

   ماده شصت و دوم: هرکس جان انسانی را ـ اعم از کل یا جزء ـ در حادثه رانندگی تلف کند چه از باب تعدی باشد و یا افراط، به مجازات زندان محکوم می‏شود. مدت محکومیت بیش از یکسال نخواهد بود. همچنین غرامت مالی که بیشتر از ده هزار ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

   ماده شصت و سوم: با رعایت آنچه در ماده‏های شصت و یکم و شصت و دوم این لایحه آمده: بر هر راننده که طرف حادثه رانندگی است لازم است خودرو را در مکان حادثه متوقف کند و به اداره ذیربط اطلاع دهد. و مساعدت لازم را نسبت به آسیب‏دیدگان مبذول نماید. چنانچه بدان کار اقدام نورزد به مجازات مالی که بیشتر از دو هزار یال نیست، و یا زندان که بیشتر از سه ماه نیست، و یا هردوی این مجازاتها محکوم می‏شود.

   ماده شصت و نهم: حرکات نمایشی هنگام رانندگی: عبارت است از حرکت با سرعت بسیار بالا، به صورت ناگهانی یا غیر منظم به طوری که از چرخها صدای بلند و گوشخراشی شنیده شود؛ و یا هر نوع رانندگی به صورت متهورانه و خطرناک به قصد بازی یا نمایش یا مسدود کردن راهها و دشوار کردن ترافیک.

   حرکات نمایشی هنگام رانندگی تخلف محسوب می‏شود و مرتکب آن به مجازاتهای زیر محکوم می‏شود:

   الف) بار اول توقیف خودرو به مدت پانزده روز، و جریمه مالی به ارزش هزار ریال؛ سپس برای اجرای مجازات زندان به دادگاه خاص ارجاع داده می‏شود.

   ب) بار دوم توقیف خودرو به مدت یکماه، همراه با جریمه مالی که مقدار آن هزار و پانصد ریال است؛ سپس برای اجرای مجازات زندان به دادگاه خاص ارجاع داده می‏شود.


49


   ج) بار سوم جریمه مالی که مقدار آن دو هزار ریال، همراه با توقیف خودرو است؛ سپس برای بازنگری در مصادره خودرو، یا جریمه‏ای برابر با ارزش خودرو استیجاری، یا مسروقه، و مجازات زندان، به دادگاه خاص ارجاع داده می‏شود.

    از دو مجازات توقیف یا مصادره در بندهای (الف) و (ب) و (ج) همین ماده ـ خودروهای اجاره‏ای و مسروقه، مستثنی هستند.

3ـ تخلفات راهنمایی و رانندگی(1)

   لیست تخلفات رانندگی

   1ـ مجازاتهای مقرر برای این تخلفات (جریمه مالی که کمتر 500 ریال و بیشتر از 900 ریال نیست و یا توقیف خودرو همراه با جریمه).

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- به نقل از «نظام المرور ولائحته»، ص 104-109.


50


نوع تخلف

   ـ رانندگی با خودرو، قبل از اخذ گواهینامه.

   ـ حرکت با خودرو بدون پلاک (توقیف خودرو تا برطرف شدن تخلف)

   ـ عبور از چراغ قرمز.

   ـ رانندگی با خودرو در جهت عکس مسیر حرکت.

   ـ حرکت مارپیچ (زیگزاگ) و سریع در بین خودروها در راههای عمومی.

   ـ تجاوز از سرعت مقرر به میزان بیشتر 25 کیلومتر در ساعت.

   ـ سبقت در مناطقی مانند پیچها و ارتفاعات که سبقت در آنها ممنوع است.

   ـ نداشتن پوشش بار و نبستن محموله در حال جابجایی.

   ـ عدم توقف به هنگام دیدن تابلو «ایست».

   ـ عدم اعطای حق تقدم به خودروی که هنگام رسیدن به تقاطع هم عرض، از سمت راست می‏آید و تابلو اولویت حق تقدم نیز وجود ندارد.

   ـ عدم اعطای حق تقدم به خودروهایی که در جاده اصلی تردد می‏کنند و تابلو اولویت حق تقدم نیز وجود ندارد.

   ـ بی‏توجهی به تابلوهای دستی پلیس امنیتی هنگام تنظیم عبور و مرور، و ترجیح دادن چراغ راهنمایی و رانندگی بر تابلو دستی پلیس.

   ـ رانندگی بدون روشن کردن چراغها داخل تونل‏ها.


51


2ـ مجازاتهای مقرر برای این تخلفات (جریمه مالی که کمتر 300 ریال و بیشتر از 500 ریال نیست و یا توقیف خودرو همراه با جریمه).

نوع تخلف

   ـ عدم توقف در نقاط بازرسی یا گشتی‏های امنیتی با وجود توجیه لازم یا علامتی توقف را اجباری می‏کند.

   ـ عدم پایبندی به مقررات عبور و مرور در تقاطع‏ها.

   ـ جابجایی سرنشینان بیش از تعداد معین.

   ـ ارائه نکردن مدارک مخصوص راننده یا خودرو .

   ـ به جای گذاشتن اجسام یا اشیاء در راههای عمومی به طوری که سلامت عمومی را در معرض خطر قرار دهد.

   ـ ندادن حق تقدم عبور به خودروهای کاروانهای رسمی(1) یا اورژانسی.

   ـ سبقت از اتوبوسهای سرویس مدارس، هنگام توقف برای حمل یا پیاده کردن سرنشین.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- منظور از کاروانهای رسمی، مجموعه‏ای متشکل از کاروان اتومبیل‏های پلیس، و مقامات مسؤول است.


52


3ـ مجازاتهای مقرر برای این تخلفات (جریمه مالی که کمتر 150 ریال و بیشتر از 300 ریال نیست).

نوع تخلف:

   ـ ترک خودرو در سراشیبی با عدم اتخاذ احتیاطهای لازم.

   ـ نبستن کمربند ایمنی.

   ـ استفاده از تلفن همراه با دست، در هنگام رانندگی.

   ـ رانندگی در مسیرهای تعیین نشده.


53


4ـ مجازاتهای مقرر برای این تخلفات (جریمه مالی که کمتر 100 ریال، و بیشتر از 150 ریال نیست).

نوع تخلف:

   ـ ترک خودروها در راههای عمومی بدون ضرورت.

   ـ پرتاب اجسام به خارج از خودرو در هنگام حرکت.

   ـ پیاده یا سوار کردن سرنشینان در هنگام حرکت خودروها.

   ـ عبور عابران پیاده در محلهایی غیر از محلهای تعیین شده.

   ـ بی‏توجهی عابران پیاده به علائم مخصوص به آنها.

   ـ کندی در حرکت به صورتی که موجب دشواری حرکت گردد.

   ـ توقف خودرو در مکانهای غیر مجاز.

4ـ تابلوهای ارشادی

   راههای اصلی: این تابلوها بیانگر راههایی است که شهرهای عربستان را به هم متصل می‏کند که از دو رقم تشکیل می‏شود.

   راههای ثانوی: این تابلوها بیانگر راههایی است که شهرهای با اهمیت متوسط عربستان را به هم متصل می‏کند که از سه رقم تشکیل می‏شود.


54


   راههای فرعی: این تابلوها بیانگر راههایی است که روستاها و مزارع و غیره را به هم متصل میکند که از چهار رقم تشکیل می شود.

   علامت کیلومتری: این تابلوها بیانگر مسافت بین شهرها است.

5ـ حوادث رانندگی


55


   سالیانه حداقل حدود 6300 نفر در عربستان بر اثر حوادث رانندگی جان خود را از دست می‏دهند.

   به محض وقوع حادثه، اکیب‏هایی از هلال احمر، دفاع شهری و گشت‏های راهنمایی و پلیس، به محل اعزام می‏شوند. رئیس پلیس، حادثه را دنبال می‏کند. سپس مجروحان و فوت شدگان به بیمارستان منتقل می‏شوند.

   به محض دریافت ابلاغ حادثه خطرناک، در بیمارستان، حالت فوق‏العاده اعلام می‏شود و بخش اورژانس آسیب‏دیدگان حادثه را پذیرش می‏کند.

علل حوادث رانندگی

   حوادث رانندگی در عربستان معمولاً به موارد زیر برمی‏گردد:

    1ـ دستیابی آسان به گواهینامه رانندگی و ناآشنایی راننده با مقررات راهنمایی.

    2ـ سرعت بیش از حد و سبقت غیر مجاز.

    3ـ کمبود آمبولانسها و تأخیر آنها بعد از وقوع حادثه.


56


    4ـ عدم استفاده از کمربند ایمنی.

    5ـ عدم معاینه دوره‏ای اتومبیلها.

    6ـ به کارگیری رانندگان غیر سعودی در اتوبوسها و کامیونها.

6ـ مراحل قانونی جهت دریافت دیه

   در صورت فوت زائری از کاروان عمره یا حج تمتع در اثر سانحه رانندگی در عربستان، خانواده متوفی ابتدا باید از طریق دادگاه‏های ایران برگ انحصار وراثت اخذ نمایند.


57


 پس از آن یکی از ورثه به عنوان وکیل جهت انجام اعمال قانونی، و دریافت دیه انتخاب می‏گردد. پس از ترجمه برگهای انحصار وراثت، و وکالت‏نامه به زبان عربی، وکیل ورثه، طی وکالت‏نامه‏ای سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران را در جده وکیل خود می‏نماید که به ادارات و محاکم مراجعه، و دیه متوفی را دریافت نماید. این مدارک باید توسط وزارت امور خارجه، و نیز سفارت عربستان در تهران، تأیید و به جده ارسال گردد.

   لازم به ذکر است که اگر متوفی مرد باشد و راننده صد در صد مقصر شناخته شود، مبلغ دیه یکصد هزار ریال سعودی؛ و چنانچه زن باشد، پنجاه هزار ریال است. و در صورتی که راننده و متوفی به نسبت مساوی مقصر باشند، مبلغ دیه در صورت مذکر بودن پنجاه هزار ریال و در صورت مؤنث بودن نصف آن مبلغ است. در صورت اثبات ناتوانی راننده از پرداخت دیه، مبلغ از بیت‏المال پرداخت می‏گردد.

ـ پول (ارز) و بانک‏ها

   پول عربستان: واحد پول عربستان، ریال سعودی معادل یکصد «هلله» است. مجموعه‏های پولی عبارتند از:

   ـ اسکناسی: 1 ریالی، 5 ریالی، 10 ریالی، 20 ریالی، 50 ریالی، 100 ریالی، 200 ریال، 500 ریال.

   ـ سکه‏ای: 1 ریالی، 5 هلله، 10 هلله، 25 هلله، 50 هلله. این پول به صورت نادر مورد استفاده قرار می‏گیرد و تنها در تلفن‏های عمومی کاربرد دارد.

   یک دلار آمریکا معادل 3 ریال و 75 هلله است.


37


   مقام مسؤول در زمینه پولی، موسسه «النّقد العربیّ السّعودیّ» یا همان بانک مرکزی است که مسؤولیتش تثبیت قیمت مبادلات پولی، و کنترل ذخیره مالی، و ضبط سیستم بانکی است.

   عربستان تعدادی بانک خصوصی و تعدادی نیز مشترک با خارجیان دارد. ده بانک تجاری خصوصی مجاز برای فعالیت در عربستان وجود دارد. این بانک‏ها بیش از 1300 شعبه در این کشور دارند. که همه آنها زیر نظر مؤسسه «النّقد العربیّ السّعودیّ» هستند. یکی از قدیمی‏ترین بانک‏ها در عربستان، بانک «المصرف التّجاریّ الوطنیّ: بانک تجاری ملی» در جده است.

2ـ قوانین ارز

   دولت عربستان، جاعلان و توزیع‏کنندگان ارز تقلبی را به زندانی که مدت آن کمتر از پنج، و بیشتر از بیست و پنج سال نیست؛ و نیز پرداخت جریمه‏ای که کمتر از 30 هزار ریال و بیشتر از 500 هزار ریال نیست؛ محکوم می‏کند.(1)

برخی از قوانین در این زمینه

   1ـ در اختیار داشتن ارز تقلبی، و اطلاع از تقلبی بودن آن جرم محسوب می‏شود. بنابراین به محض اطلاع از تقلبی بودن ارز، باید مأموران امنیتی را مطلع ساخت.

   2ـ در اختیار داشتن ارز تقلبی و بدون آگاهی از تقلبی بودن آن، جرم محسوب نمی‏شود.

   3ـ بازگرداندن ارز تقلبی به مشتری، توسط کارمند بانک، جرم محسوب می‏شود.

   4ـ تبدیل پول باید از طریق بانک‏ها و فروشگاههای صرافی مجاز انجام شود.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روزنامه الشرق الأوسط، شنبه 18 رجب 1427 ه . 12 آگوست 2006 شماره 10119.


38


   5ـ برای اطمینان از سلامت ارز، قبل از دریافت آن باید موارد احتیاطی زیر را اعمال کرد:

   نشانه ‏های مهم بر روی برخی از ارزها

   1ـ اطمینان از وجود نوار تضمین مقطع، به طوری که اگر اسکناس در مقابل نور قرار گیرد، به صورت متصل دیده شود.

   2ـ دستمال، یا نوک انگشت خود را با مقداری آب خیس کنید؛ سپس روی عکس ملک عبدالعزیز که در اسکناس‏های دویست ریالی موجود است، بکشید. اگر تصویر تغییر نکرد، اسکناس اصلی است؛ در غیر این صورت جعلی است.


39


   3ـ اسکناس اصلی را اگر به شکل مشخصی تا کنید، به صورت اولیه برمی‏گردد. اما اسکناس تقلبی به شکل قبلی برنمی‏گردد.

3ـ برخی از مواد قانون جزایی جعل و کپی اسکناس

   این قانون براساس مرسوم ملوکانه شماره 12، در تاریخ 20 رجب 1379 ه .، صادر شده است:

   ماده 2: هر کس پول رایج در عربستان را جعل، یا کپی کند، و یا اقدام به وارد نمودن پولهای رایج جعلی یا کپی شده نماید، یا به هر وسیله‏ای آن را با سوء نیت رواج دهد، به مجازات حبس که مدت آن کمتر از پنج و بیشتر از بیست و پنج سال نیست، و جریمه کمتر از سی هزار، و بیشتر از پانصد هزار ریال نیست محکوم می‏شود.

   ماده 6: هرکس با حسن نیت پول کپی شده یا جعلی را دریافت کند، سپس با آگاهی از عیب، آن را در معاملات مورد استفاده قرار دهد، به مجازات حبس به مدتی که بیشتر از یک سال نیست، و به جریمه‏ای که بیشتر از دو هزار ریال نیست، یا یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

   ماده 11: کلیه پولهای جعلی، مصادره شده، و به مؤسسه پولی عربستان تسلیم می‏گردد. و به هیچ وجه، پولی بابت مابه ازای آن پرداخت نمی‏شود.

4ـ صرافی سیار

   اخیرا شرکت «ساب» اولین دستگاه خودپرداز مکانیزه متحرک را که دارای چند دستگاه خودپرداز مکانیزه است؛ افتتاح کرده است. بدین صورت که بانک در مکه مکرمه اقدام به تهیه سه دستگاه اتومبیل حاوی شش دستگاه حودپرداز مکانیزه نموده که از طریق ماهواره با شبکه پرداختهای سعودی(SPAN) در ارتباط است.

فصل سوم

1ـ توصیه‏های پلیس عربستان به حجاج و عمره‏گزاران

2ـ قانون راهنمایی و رانندگی و لایحه اجرایی

3ـ تخلفات راهنمایی و رانندگی

4ـ تابلوهای ارشادی

5ـ حوادث رانندگی

6ـ مراحل قانونی جهت دریافت دیه

7ـ فرم وکالت‏نامه

8ـ گواهی انحصار وراثت

9ـ کمبود مترجمان و توانمندی آنان

10ـ قوانین دعاوی و اجرائیات در دیوان مظالم


45


1ـ توصیه ‏های پلیس عربستان به حجاج و عمره‏ گزاران

   1ـ در صورت حمل مبالغ نقدی ضروری است از تردد در اماکن خلوت دور از شهر، و یا در ساعات آخر شب خودداری گردد.

   2ـ عدم استفاده از طلا و زیور آلات به طوری که موجب جلب توجه سارقان گردد.

   3ـ از گرفتن هر گونه نوشیدنی از افراد غیر قابل اعتماد خودداری گردد. زیرا ممکن است موجبات بیهوشی فرد را فراهم سازد و مجرم به راحتی بتواند اقدام به آدم‏ربایی نماید.

   4ـ مراقب افرادی که در لباس افسر پلیس و غیره اقدام به سرقت می‏کنند باشند. در چنین وضعیتی ضروری است مدارک شناسایی آنها درخواست گردد.

   5ـ اطمینان از مرغوبیت و اصالت کالایی که خریداری می‏شود. و ترجیحا بهتر است از فروشگاههای بزرگ و معتبر تهیه گردد. و از خرید کالاهای گرانقیمت با بهای ارزان‏تر از دستفروشان اجتناب گردد. زیرا این قبیل کالاها اغلب غیر اصلی، و در مواردی مسروقه هستند.

   6ـ امضا نکردن برگهایی که محتوا یا معنای آن را نمی‏داند.

   7ـ نگذاشتن بلیطهای هواپیما و متعلقات شخصی، پول و اشیای گراقیمت مانند جواهرات و زیورآلات طلا در اتاقهای هتل، به هنگام ترک اتاقها. بنابراین بهتر است این قبیل اشیاء به صندوق امانات هتل سپرده شود، و در ازای آن رسید اخذ شود. این سرویس در همه هتلهای عربستان موجود است. بنابراین زائر جز مبلغی که عملا بدان نیاز دارد نباید مبالغ نقدی زیادی همراه خود داشته باشد.


47


   مراقبت از گذرنامه

   ـ زائر باید مراقب گذرنامه خود باشد. و بر او لازم است گذرنامه خود را به هیچ عنوان در گرو نگذارد و آن را جز در موارد ضروری به احدی تسلیم نکند. و در صورت مفقود شدن گذرنامه، به نزدیکترین مرکز پلیس اطلاع دهد. و یک نسخه از آن را به منظور مساعدت وی به بعثه حج و یا سفارت ایران تقدیم نماید.

   به منظور حفظ امنیت بانوان در برابر آدم‏ربایی رعایت موارد زیر ضروری است:

   1ـ عدم تردد به تنهایی در اماکن خالی از عبور و مرور، یا تاریک و یا در ساعات آخر شب.

   2ـ حضور نیافتن در ساعات آخر شب در اماکن مشکوک.

   3ـ همراه نشدن با غریبه‏ها در اتومبیل‏های شخصی یا کرایه.

2ـ قانون راهنمایی و رانندگی و لایحه اجرایی

   ماده شصت و یکم: پس از وقوع حادثه، اداره مربوطه اقدام به تحقیق در مورد حادثه می‏کند؛ و در اسرع وقت فرم‏ها را تکمیل می‏نماید. اگر حادثه منجر به مرگ، یا


48


جراحات شدید بدنی گردد، راننده متخلف باید باید توقیف شود. مدت توقیف بیش از هفتاد و دو ساعت نیست. تمدید این مدت در صلاحیت دادگاه رسیدگی‏کننده است. در همه موارد، راننده به محض تقدیم کفالتِ جریمه، و یا سند بیمه، بلافاصله باید آزاد شود. در صورت اختلاف، دادگاههای رسیدگی‏کننده مرجع حل و فصل خواهند بود.

   ماده شصت و دوم: هرکس جان انسانی را ـ اعم از کل یا جزء ـ در حادثه رانندگی تلف کند چه از باب تعدی باشد و یا افراط، به مجازات زندان محکوم می‏شود. مدت محکومیت بیش از یکسال نخواهد بود. همچنین غرامت مالی که بیشتر از ده هزار ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

   ماده شصت و سوم: با رعایت آنچه در ماده‏های شصت و یکم و شصت و دوم این لایحه آمده: بر هر راننده که طرف حادثه رانندگی است لازم است خودرو را در مکان حادثه متوقف کند و به اداره ذیربط اطلاع دهد. و مساعدت لازم را نسبت به آسیب‏دیدگان مبذول نماید. چنانچه بدان کار اقدام نورزد به مجازات مالی که بیشتر از دو هزار یال نیست، و یا زندان که بیشتر از سه ماه نیست، و یا هردوی این مجازاتها محکوم می‏شود.

   ماده شصت و نهم: حرکات نمایشی هنگام رانندگی: عبارت است از حرکت با سرعت بسیار بالا، به صورت ناگهانی یا غیر منظم به طوری که از چرخها صدای بلند و گوشخراشی شنیده شود؛ و یا هر نوع رانندگی به صورت متهورانه و خطرناک به قصد بازی یا نمایش یا مسدود کردن راهها و دشوار کردن ترافیک.

   حرکات نمایشی هنگام رانندگی تخلف محسوب می‏شود و مرتکب آن به مجازاتهای زیر محکوم می‏شود:

   الف) بار اول توقیف خودرو به مدت پانزده روز، و جریمه مالی به ارزش هزار ریال؛ سپس برای اجرای مجازات زندان به دادگاه خاص ارجاع داده می‏شود.

   ب) بار دوم توقیف خودرو به مدت یکماه، همراه با جریمه مالی که مقدار آن هزار و پانصد ریال است؛ سپس برای اجرای مجازات زندان به دادگاه خاص ارجاع داده می‏شود.


49


   ج) بار سوم جریمه مالی که مقدار آن دو هزار ریال، همراه با توقیف خودرو است؛ سپس برای بازنگری در مصادره خودرو، یا جریمه‏ای برابر با ارزش خودرو استیجاری، یا مسروقه، و مجازات زندان، به دادگاه خاص ارجاع داده می‏شود.

    از دو مجازات توقیف یا مصادره در بندهای (الف) و (ب) و (ج) همین ماده ـ خودروهای اجاره‏ای و مسروقه، مستثنی هستند.

3ـ تخلفات راهنمایی و رانندگی(1)

   لیست تخلفات رانندگی

   1ـ مجازاتهای مقرر برای این تخلفات (جریمه مالی که کمتر 500 ریال و بیشتر از 900 ریال نیست و یا توقیف خودرو همراه با جریمه).

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- به نقل از «نظام المرور ولائحته»، ص 104-109.


50


نوع تخلف

   ـ رانندگی با خودرو، قبل از اخذ گواهینامه.

   ـ حرکت با خودرو بدون پلاک (توقیف خودرو تا برطرف شدن تخلف)

   ـ عبور از چراغ قرمز.

   ـ رانندگی با خودرو در جهت عکس مسیر حرکت.

   ـ حرکت مارپیچ (زیگزاگ) و سریع در بین خودروها در راههای عمومی.

   ـ تجاوز از سرعت مقرر به میزان بیشتر 25 کیلومتر در ساعت.

   ـ سبقت در مناطقی مانند پیچها و ارتفاعات که سبقت در آنها ممنوع است.

   ـ نداشتن پوشش بار و نبستن محموله در حال جابجایی.

   ـ عدم توقف به هنگام دیدن تابلو «ایست».

   ـ عدم اعطای حق تقدم به خودروی که هنگام رسیدن به تقاطع هم عرض، از سمت راست می‏آید و تابلو اولویت حق تقدم نیز وجود ندارد.

   ـ عدم اعطای حق تقدم به خودروهایی که در جاده اصلی تردد می‏کنند و تابلو اولویت حق تقدم نیز وجود ندارد.

   ـ بی‏توجهی به تابلوهای دستی پلیس امنیتی هنگام تنظیم عبور و مرور، و ترجیح دادن چراغ راهنمایی و رانندگی بر تابلو دستی پلیس.

   ـ رانندگی بدون روشن کردن چراغها داخل تونل‏ها.


51


2ـ مجازاتهای مقرر برای این تخلفات (جریمه مالی که کمتر 300 ریال و بیشتر از 500 ریال نیست و یا توقیف خودرو همراه با جریمه).

نوع تخلف

   ـ عدم توقف در نقاط بازرسی یا گشتی‏های امنیتی با وجود توجیه لازم یا علامتی توقف را اجباری می‏کند.

   ـ عدم پایبندی به مقررات عبور و مرور در تقاطع‏ها.

   ـ جابجایی سرنشینان بیش از تعداد معین.

   ـ ارائه نکردن مدارک مخصوص راننده یا خودرو .

   ـ به جای گذاشتن اجسام یا اشیاء در راههای عمومی به طوری که سلامت عمومی را در معرض خطر قرار دهد.

   ـ ندادن حق تقدم عبور به خودروهای کاروانهای رسمی(1) یا اورژانسی.

   ـ سبقت از اتوبوسهای سرویس مدارس، هنگام توقف برای حمل یا پیاده کردن سرنشین.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- منظور از کاروانهای رسمی، مجموعه‏ای متشکل از کاروان اتومبیل‏های پلیس، و مقامات مسؤول است.


52


3ـ مجازاتهای مقرر برای این تخلفات (جریمه مالی که کمتر 150 ریال و بیشتر از 300 ریال نیست).

نوع تخلف:

   ـ ترک خودرو در سراشیبی با عدم اتخاذ احتیاطهای لازم.

   ـ نبستن کمربند ایمنی.

   ـ استفاده از تلفن همراه با دست، در هنگام رانندگی.

   ـ رانندگی در مسیرهای تعیین نشده.


53


4ـ مجازاتهای مقرر برای این تخلفات (جریمه مالی که کمتر 100 ریال، و بیشتر از 150 ریال نیست).

نوع تخلف:

   ـ ترک خودروها در راههای عمومی بدون ضرورت.

   ـ پرتاب اجسام به خارج از خودرو در هنگام حرکت.

   ـ پیاده یا سوار کردن سرنشینان در هنگام حرکت خودروها.

   ـ عبور عابران پیاده در محلهایی غیر از محلهای تعیین شده.

   ـ بی‏توجهی عابران پیاده به علائم مخصوص به آنها.

   ـ کندی در حرکت به صورتی که موجب دشواری حرکت گردد.

   ـ توقف خودرو در مکانهای غیر مجاز.

4ـ تابلوهای ارشادی

   راههای اصلی: این تابلوها بیانگر راههایی است که شهرهای عربستان را به هم متصل می‏کند که از دو رقم تشکیل می‏شود.

   راههای ثانوی: این تابلوها بیانگر راههایی است که شهرهای با اهمیت متوسط عربستان را به هم متصل می‏کند که از سه رقم تشکیل می‏شود.


54


   راههای فرعی: این تابلوها بیانگر راههایی است که روستاها و مزارع و غیره را به هم متصل میکند که از چهار رقم تشکیل می شود.

   علامت کیلومتری: این تابلوها بیانگر مسافت بین شهرها است.

5ـ حوادث رانندگی


55


   سالیانه حداقل حدود 6300 نفر در عربستان بر اثر حوادث رانندگی جان خود را از دست می‏دهند.

   به محض وقوع حادثه، اکیب‏هایی از هلال احمر، دفاع شهری و گشت‏های راهنمایی و پلیس، به محل اعزام می‏شوند. رئیس پلیس، حادثه را دنبال می‏کند. سپس مجروحان و فوت شدگان به بیمارستان منتقل می‏شوند.

   به محض دریافت ابلاغ حادثه خطرناک، در بیمارستان، حالت فوق‏العاده اعلام می‏شود و بخش اورژانس آسیب‏دیدگان حادثه را پذیرش می‏کند.

علل حوادث رانندگی

   حوادث رانندگی در عربستان معمولاً به موارد زیر برمی‏گردد:

    1ـ دستیابی آسان به گواهینامه رانندگی و ناآشنایی راننده با مقررات راهنمایی.

    2ـ سرعت بیش از حد و سبقت غیر مجاز.

    3ـ کمبود آمبولانسها و تأخیر آنها بعد از وقوع حادثه.


56


    4ـ عدم استفاده از کمربند ایمنی.

    5ـ عدم معاینه دوره‏ای اتومبیلها.

    6ـ به کارگیری رانندگان غیر سعودی در اتوبوسها و کامیونها.

6ـ مراحل قانونی جهت دریافت دیه

   در صورت فوت زائری از کاروان عمره یا حج تمتع در اثر سانحه رانندگی در عربستان، خانواده متوفی ابتدا باید از طریق دادگاه‏های ایران برگ انحصار وراثت اخذ نمایند.


57


 پس از آن یکی از ورثه به عنوان وکیل جهت انجام اعمال قانونی، و دریافت دیه انتخاب می‏گردد. پس از ترجمه برگهای انحصار وراثت، و وکالت‏نامه به زبان عربی، وکیل ورثه، طی وکالت‏نامه‏ای سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران را در جده وکیل خود می‏نماید که به ادارات و محاکم مراجعه، و دیه متوفی را دریافت نماید. این مدارک باید توسط وزارت امور خارجه، و نیز سفارت عربستان در تهران، تأیید و به جده ارسال گردد.

   لازم به ذکر است که اگر متوفی مرد باشد و راننده صد در صد مقصر شناخته شود، مبلغ دیه یکصد هزار ریال سعودی؛ و چنانچه زن باشد، پنجاه هزار ریال است. و در صورتی که راننده و متوفی به نسبت مساوی مقصر باشند، مبلغ دیه در صورت مذکر بودن پنجاه هزار ریال و در صورت مؤنث بودن نصف آن مبلغ است. در صورت اثبات ناتوانی راننده از پرداخت دیه، مبلغ از بیت‏المال پرداخت می‏گردد.

7ـ فرم وکالت‏نامه

قوه قضائیه

سازمان ثبت اسناد و املاک کشور

    این سند در صفحه ... دفتر، جلد .... دفتر اسناد رسمی شماره ..... حوزه ثبتی ..... ثبت شده است.

نوع سند: وکالت نامه

دفتر اسناد رسمی شماره ..... حوزه ثبتی

دفتریار .......

محل امضای دفتریار و مهر دفترخانه

   آدرس: ....... شماره تلفن ......... فاکس ............

موکلین:

   1ـ آقای ....... (پسر متوفی) دارای شناسنامه شماره ...... صادره از...... . متولد...... کد ملی ...... کد پستی .......

   2ـ آقای ....... (پسر متوفی) دارای شناسنامه شماره ...... صادره از...... . متولد...... کد ملی ...... کد پستی .......

   3ـ خانم ....... (دختر متوفی) دارای شناسنامه شماره ...... صادره از ...... . متولد ...... کد ملی ...... کد پستی .......

   4ـ خانم.......... (همسر متوفی) دارای شناسنامه شماره ...... صادره از...... . متولد...... کد ملی ...... کد پستی........


59


نامبردگان عده‏ای از وراث مرحوم ...... به موجب گواهی حصر وراثت شماره ..... مورخ ...... و شماره دادنامه ...... مورخ ....... شعبه .... حل اختلاف مجتمع ..... مقیمان شهر..... خیابان .... کوچه .... پلاک .....

   وکیل: آقای ....... فرزند ...... دارای شناسنامه شماره ...... صادره از ........ متولد ...... به شماره ملی ...... و کد پستی ........مقیم شهر...... خیابان ..... کوچه .... پلاک .....

   مورد وکالت: مراجعه به تمامی دوایر دولتی و مؤسسات وابسته به دولت و بیمه مرکزی ..... و تمامی دوایر ذیربط جهت أخذ و دریافت دیه مرحوم ...... که در مکه مکرمه در اثر تصادف فوت نموده و انجام کلیه امور اداری و کاری در رابطه با اخذ دیه و هر نوع وجوه دیگری که به هر عنوان در رابطه با فوت آن مرحوم به وراث تعلق می‏گیرد با دادن هر نوع تعهد و رسید و امضاء در این خصوص و انجام کلیه اموری که لازمه دریافت وجوه متعلقه می‏باشد به نحوی که وکیل مرقوم در خصوص مراجعه به بیمه و اخذ دیه و خسارات و سایر وجوه در رابطه با فوت مرحوم ..... و انجام کلیه امور اداری و کاری و مراجعه به سازمان حج و زیارت و آنچه که به آن ارتباط دارد؛ قائم مقام و جانشین تام‏الاختیار موکلین است؛ و پس از اخذ وجوه و دیه و خسارات و غیره، تسلیم آن بقدر السهم به موکلین در قبال اخذ رسید.

   حدود اختیارات: اقدام و عمل و امضاء وکیل در انجام کلیه موارد وکالت، بمنزله اقدام و عمل و امضاء موکلین نافذ و معتبر است و جهت انجام وکالت و آنچه که به آن بستگی دارد نیازی به اجازه مجدد و حضور ثانوی موکلین ندارد. و مفاد این سند فقط در نفس وکالت مؤثر است.

اوراق مصرفی شماره‏های ....... و ...... می‏باشد برابر قبض شماره ..... بانک ..... شعبه .... شهر ..... هزینه تنظیم سند واریز گردید. قبض تحریر شماره ...... صادر و تسلیم گردید.

بتاریخ روز ..... ماه..... سال ...... شمسی برابر با روز ..... ماه ..... سال ..... قمری

امضاء موکلین 1ـ ........... 2ـ ........... 3ـ ........... 4ـ ........... 5ـ ...........

امضای وکیل .........


60


شهادة حق التوکیل

السلطة القضائیة

منظمة تسجیل العقارات و الاملاک للبلاد

تم تسجیل هذا السند فی صفحة ... من دفتر مجلد ... زوج،

لمسؤول الدفتر تحت رقم ... بتأریخ ... دفتر الاسناد الرسمیة

رقم ... للحوزة التسجیلیة بمدینة ......

نوع السند: إعطاء حق التوکیل

دفتر الاسناد الرسمیة رقم ...

مسؤول الدفتر .....

محل توقیع مسؤول الدفتر والختم

العنوان: ...............، رقم الهاتف: .... الفکس.....

الموکَّلُون:

1ـ السید .... ابن .... (المتوفی) رقم بطاقة الهویة ... الصادرة عن مدینة ...، سنة الولادة ....، رقم بطاقة الوطنیة ....، الرمز البریدی .... .

2ـ السید .... ابن ... (المتوفی) رقم بطاقة الهویة ...؛ الصادرة عن مدینة ....، سنة الولادة ....، رقم بطاقة الوطنیة، الرمز البریدی......

3ـ السیدة .... بنت .... ... (المتوفی) رقم بطاقة الهویة...؛ الصادرة عن مدینة ....، سنة الولادة ....، رقم بطاقة الوطنیة ....، الرمز البریدی ....

5ـ السیدة .... بنت ...، زوجة ... (المتوفی) رقم بطاقة الهویة....؛ الصادرة عن مدینة ....،


61


سنة الولادة ....، رقم بطاقة الوطنیة ....، الرمز البریدی....

هؤلاء المذکورون أعلاها هم وراث المرحوم .... بموجب شهادة حصر الوراثة المرقم ..... بتأریخ ....

الوکیل:

ـ السید .... ابن .... رقم بطاقة الهویة؛ الصادرة عن مدینة ....، سنة الولادة ...، رقم بطاقة الوطنیة ....، الرمز البریدی ....، الساکن فی مدینة ...، شارع ...، زقاق ....، رقم البیت .....

موضوع الوکالة:

الرجوع إلی جمیع الدوائر الحکومیة والمؤسسات التابعة للحکومة والتأمین المرکزی؛ و جمیع الفروع للتأمین فی البلاد؛ و منظمة الحج و الزیارة؛ و إدارة الحج و الزیارة بمحافظة ......؛ و جمیع الدوائر الْمَعْنِیَّة لاسْتِلام و أَخْذِ دیة المرحوم .... الذی تُوُفِّیَ فی مکة المکرمة إثرحادث تَصَادُمِ السیارة؛ ولجمیع الاعمال الاداریة المرتبطة بأخذ الدیة و أی مبلغ یتعلق بالوراث بأی عنوان؛ وفی أیة دائرة و شرکات التأمین فی البلاد؛ وله حق لاستلام الشیکات و کتابة ظهر الشیکات وإعطاء ورقة الایصال والتعهد والتوقیع لهذا الامر؛ وله حق فی إنجاز جمیع الامور اللازمة لاستلام جمیع المبالغ المتعلقة؛ بحیث أن الوکیل المذکور هو القائم مقام الموکَّلین و نائبهم باختیاراته التامة لمراجعته إلی التأمین، وأخذ الدیة، والخسائر وجمیع المبالغ المتعلقة بوفاة المرحوم .... وإنجاز جمیع الامور الاداریة والفعلیة؛ والمراجعة إلی منظمة الحج و الزیارة و کل ما یرتبط به؛ فبعد أخذ المبالغ و الدیة والخسائرو غیرها علیه أن یؤدی جمیع المبالغ بقدر السهم إلی کلٍّ مِنَ الموکَّلین مقابل أخذ ورقة الایصال.

حدود الاختیارات (الصلاحیات):

إقدام و عمل و توقیع الوکیل ساری المفعول ومعتبر فی إنجاز کافة موارد الوکالة فهو


62


بمنزلة إقدام و عمل و توقیع کافَّة الموکَّلین. فللوکالة و کل ما یرتبط بالوکالة لا یحتاج إلی إذن مجدد وحضور الموکَّلین. مفاد هذا السند مؤثر فی نفس الوکالة.

الاوراق الاستهلاکیة هی رقم .... و رقم .... مسلسل ...و إیصال رقم ... المصرف الاهلی، فرع ....والتی تمت تسدیدها بعنوان دفع تکلفة تنظیم السند. فتم تسلیم إیصال التحریر رقم.....

بتأریخ الیوم ... الشهر ... السنة ... الموافق ... من ....سنة ... الهجریة.

توقیع                                                                   توقیع

توقیع                              توقیع                              توقیع

 

 


63


 

8ـ گواهی انحصار وراثت

قوه قضائیة

گواهی انحصار وراثت

شماره ............

 تاریخ ............

 آقای / خانم ..... به شماره شناسنامه .... به استناد شهادتنامه محضری با تعرفه و گواهی امضای گواهان از سوی دفترخانه شماره ..... و گواهی فوت و تصویر شناسنامه وراث درخواستی به این شعبه شورای حل اختلاف تقدیم نموده و چنین اشعار داشته شادروان ........ در مکه مکرمه بر اثر سانحه تصادف اتومبیل در گذشته و ورثه حین‏الفوت وی عبارتند از:

1ـ آقای ....... (پسر متوفی) دارای شناسنامه شماره ...... صادره از ...... . متولد ...... کد ملی ...... کد پستی .......

2ـ آقای ....... (پسر متوفی) دارای شناسنامه شماره ...... صادره از ...... . متولد ...... کد ملی ...... کد پستی .......

3ـ خانم ....... (دختر متوفی) دارای شناسنامه شماره ...... صادره از ...... . متولد ...... کد ملی ...... کد پستی .......

4ـ خانم .......... (همسر متوفی) دارای شناسنامه شماره ...... صادره از ..... . متولد ...... کد ملی ...... کد پستی ........


64


پس از جرای تشریفات قانونی و ثبت درخواست به شماره ..... و انتشار یک نوبت آگهی رونوشت حصر وراثت در جریده کثیرالانتشار ..... مورخه ..... و عدم وصول هرگونه لایحه یا اعتراض، یا ارائه وصیت‏نامه سری یا رسمی و ملاحظه گواهینامه مالیات بر ارث به شماره ........ سرانجام در تاریخ ..... در وقت فوق‏العاده شعبه ..... شورای حل اختلاف مجتمع ....... به تصدی امضاءکنندگان ذیل تشکیل و با ملاحظه محتویات پرونده گواهی می‏نماید که وراث در گذشته منحصر به ...... اشخاص در بالا بوده و ورثه دیگری ندارد. و دارایی روانشاد پس از پرداخت و انجام حقوق و دیونی که به ما ترک تعلق می‏گیرد به صورت یک هشتم از اموال منقول و بهای اشجار و ابنیه سهم همسر متوفی و بقیه ماترک به نسبت سهم پسر دو برابر سهم دختر، بین فرزندان متوفی تقسیم گردد. به استناد ماده 901 قانون مدنی یک هشتم سهم زوجه، و باقیمانده بشرح فوق‏الذکر.

اعتبار این گواهی از حیث مبلغ نامحدود است.

رئیس شعبه ..... 24 شورای حل اختلاف

آقای ..... عضو اصلی شعبه

آقای ..... عضو اصلی شعبه

دبیر شعبه ...... شورای حل اختلاف مجتمع ....


65


شهادة حصر الوراثة

السلطة القضائیة

شهادة حصر الوراثة

الرقم .......

 التأریخ ......

 لقد قَدَّمَ السیدُ .... رقم بطاقته الهویة .... مَحْضَرَ جَلْسَةٍ رسمیة بالتعرفة والتوقعیات المُصَدَّقَة للشهود مِنْ قِبَلِ الدفتر الرسمیة رقم ... و شهادة الوفاة ونسخة استنساخیَّة من بطاقة الهویة للوراث إلی هذه الشبعة من شوری تسویة الخلافات تشعر بأن المتوفی .... ابن .... رقم بطاقته الهویة ... توفی فی مکة المکرمة إثر حادث تصادم السیارة فتنحصر ورثته حین الوفاة فی:

1ـ السید ..... (ابن المتوفی) بالمواصفات أعلاها.

2ـ السید.... (ابن المتوفی) رقم بطاقة الهویة ...، سنة الولادة .....

3ـ السید.... (ابن المتوفی) رقم بطاقة الهویة ...، سنة الولادة .....

4ـ السیدة.... (بنت المتوفی) رقم بطاقة الهویة....، سنة الولادة ......

5ـ السید ...... بنت السید ..... (زوجة المتوفی) رقم بطاقة الهویة ....، سنة الولادة .....

بعد الاجراءات القانونیة و تسجیل الطلب المرقم .... وانتشار شهادة حصر الوراث فی صحیفة «....» للمرة الواحدة فی تأریخ .... و عدم وصول لائحة أو اعتراض أو إبراز ورقة فیها وصیة سریة أو رسمیة و بملاحظة شهادة ضریبة علی الارث المرقم .... بتأریخ ...... انعقدت جلسة خارجة عن وقتها المألوف فی شعبة رقم .... ل «شوری تسویة الخلافات فی مُجَمَّع ....» بتصدی الموقعین أدناها و بملاحظة الدوسیة، نعلن بأن: الوراث ینحصرون فی خمسة أشخاص المذکورین أعلاها ولیس له وارث غیرهم. فلذلکر تُقسم أموال المرحوم بعد کَسْرِ الدیون الخاصة بماترکه المیت کمایلی:


66


ثُلْثُ الاموال المنقولة و قیمة الاشجار و الابنیة لزوجة المتوفی، و بقیة ما ترکه المتوفی تُقَسَّمُ بین أولاد المتوفی: بنسبة حِصَّتَیْنِ للذکور، وحصة واحدة للاناث. واستنادا بمادة 901 للقانون المدنیّ، ثلث الاموال لزوجة المتوفی، والبقیة تُقَسَّمُ وفقَ ما شرحناها سابقا. اعتبار هذه الشهادة غیر محدود من حیث المبلغ.

رئیس شعبة رقم .... ل «شوری تسویة الخلافات»

السید .....، العضو الاصلی للشعبة

السید ....، العضو الاصلی للشعبة

سکرتیر شعبة رقم .... ل «شوری تسویة الخلافات» مجمع ....


67


9ـ کمبود مترجمان و توانمندی آنان(1)

   مشاوران حقوقی عربستان اظهار داشتند: کمبود عمده مترجمان متخصص در دادگاههای عربستان، علت تأخیر قطعی در پرونده‏هایی است که طرفهای آنها عرب زبان نیستند. آنان در روزنامه محلی «الریاض» خواستار افزایش مترجمان و ارتقای سطح توانمندی آنها به منظور تسریع در حل و فصل پرونده‏ها شدند.

   دکتر هشام حمود کارشنای حقوقی اظهار داشت: افراد نزدیک به محاکم دادرسی، این نقص را در تعداد مرجمان لمس می‏کنند. همین امر موجب تأخیر دادرسی در بسیاری از پرونده‏ها تا فراهم شدن وقت مناسبی که مترجم بتواند حضور یابد، شده است. خصوصا اینکه فاصله بین جلسات دادرسی بیش از چهار ماه است که گاهی به دلیل این مشکلات به بیش از ده ماه نیز می رسد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1-www.arabianbusiness.com/arabic/554706?tmpl=print_ar&page


68


10-برخی از قوانین دعاوی و

اجرائیات در دیوان مظالم(1)

  ماده سیزدهم: زبان عربی، زبان رسمی مورد تأکید در بررسی شکوائیه ‏ها است. و سخنان غیر عرب‏زبانان از طریق مترجم استماع می‏شود. و هرآنچه به وی تفهیم می‏گردد، و یا به زبان خودش پاسخ می‏دهد، ثبت شده، و از او امضا گرفته می‏شود. و ترجمه سخنان به زبان عربی ثبت شده، سپس از وی و مترجمش امضا گرفته می‏شود. و ترجمه‏ای مورد وثوق از مستندات نوشته شده به زبان خارجی به زبان عربی تقدیم دادگاه می‏گردد.

  ماده هجدهم: طرفهای نزاع یا نمایندگان آنها در دعوای اداری در روز معین برای بررسی نزاع حضور می‏یابند. چنانچه خواهان در دادگاه حاضر نشود، و قبلاً نیز عذر قابل قبولی تقدیم نکرده باشد، آن دایره می‏تواند به درخواست خوانده، دادرسی را فیصله داده، و یا اقدام به ختم دادرسی نماید. چنانچه اقدام به ختم دادرسی نماید، خواهان می‏تواند درخواست تجدید نظر کند، و آن دایره نیز تاریخی برای دادرسی، و ابلاغ به خوانده اعلام می‏کند. چنانچه خواهان در دادگاه حاضر نشود، و قبلاً نیز عذر قابل قبولی تقدیم نکرده باشد. آن دایره، ختم دادرسی را اعلام می‏کند. و به درخواست وی پاسخ داده نمی‏شود. مگر با تصمیم کلی هیأت بازنگری. اما اگر خوانده در دادگاه حاضر نشود آن دایره، دادرسی را به جلسه دیگری موکول کرده، که به خوانده ابلاغ می‏گردد. چنانچه در جلسه بعدی حضور نیابد، آن دایره به خواسته فیصله می‏دهد. و حکم در همه حالات حضوری محسوب می‏شود.

   ماده نوزدهم: متهم در جلسات دادرسی تأدیبی (غیر کیفری) و جزایی (کیفری)(2)
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روزنامه ام‏القری، شماره 3266 مورخ 4/12/1409 ه . قرار مجلس الوزراء رقم (190) و تاریخ 16/11/1409 ه .

2- دعوای کیفری مربوط به عملی است که دادگاه برای مرتکب آن، مجازات تعیین می‏کند.


69


به تنهایی حاضر می‏شود. و دفاع خود را کتبی یا شفاهی عرضه می‏کند. متهم می‏تواند از وکیل کمک بگیرد، و یا درخواست حضور شهود، به منظور استماع گفته‏های آنان بنماید. بنابراین اگر متهم پس از دریافت ابلاغ صحیح، در دعوای تأدیبی (غیر کیفری) در دادگاه حاضر نشود، ضروری است دایره، پیگیریِ اقداماتِ محاکمه را بنماید. اما در دعوای جزایی چنانچه به متهم ابلاغ گردیده باشد، و در دادگاه حاضر نشود، مجددا به جلسه دیگری موکول می‏شود. چنانچه مجددا از حضور امتناع ورزد، دایره می‏تواند غیابا حکم صادر کند، و یا اینکه دستور دهد در جلسه دیگری که تعیین می‏نماید، حاضر شود. اگر احضار او مقدور نباشد غیابا حکم صادر می‏گردد.

   باب چهارم: راههای اعتراض به احکام صادره:

  ماده سی و چهارم: احکام صادره در دعاوی مورد تأکید در دو بند (ج) و (د) از ماده هشت از قانون دیوان مظالم برخلاف درخواست مقام اداری یا در غیر صلاحیتش، نهایی، و واجب الاجرا تلقی نمی‏گردد؛ مگر اینکه مورد بازنگری قرار گرفته باشد.

  ماده سی و ششم: شرط پذیرش در خواست تجدید نظر آن است که اداره مخصوص تجدید نظر حکم را تأیید، و یا نقض کند. و در صورت نقض، باید آن را به دایره‏ای حکم را صادر کرده و یا عهده‏دار بررسی پرونده است، ارجاع دهد. و در صورتی که آن را به دایره‏ای که حکم را صادر کرده ارجاع دهد و آن دایره بر حکم قبلی اصرار ورزد، و دایره تجدید نظر، از نظرات آن دایره قانع نگردد، باید عهده‏دار بازنگری پرونده شود. در همه حالات که دایره تجدید نظر به پرونده رسیدگی می‏کند، ضروری است. صدور حکم موکول به استماع سخنان دو طرف نزاع است. در صورت لزوم، دایره بازنگری می‏تواند درخواست معاینه، یا استفاده از کارشناس را بنماید.

  ماده چهل و یکم: کسی که غیابا محکوم شده، می‏تواند از رئیس دیوان، یا جانشین وی درخواست تجدید نظر در حکم صادره، در خلال سی روز از تاریخ ابلاغ حکم، کند. رئیس دیوان یا جانشین وی، درخواست را به دایره‏ای که حکم را صادر کرده ارجاع می‏دهد تا مجددا با حضور متهم مورد بررسی قرار گیرد.


70


   ماده چهل و دوم: چنانچه بعد از ختم دادرسی، وقایعی معلوم گردد، و یا اوراقی تقدیم دادگاه شود، که در حین دادرسی ارائه نشده باشد، به طوری که در اثر آن، فردِ محکوم شده، تبرئه شود، در چنین حالتی وی، یا نماینده دادستانی می‏تواند از رئیس دیوان، یا کسی که جانشین اوست، درخواست تجدید نظر در احکام نهایی کند. این درخواست را باید سی روز بعد از اطلاع از حکم تقدیم کند. دادخواست باید مشتمل بر حکم، و دلایل تجدید نظر باشد. رئیس دیوان یا جانشین وی، درخواست را به دایره‏ای که حکم را صادر کرده، ارجاع می‏دهد، تا مجددا با حضور طرف‏های دعوا مورد بررسی قرار گیرد.

فصل چهارم

1ـ قوانین خطوط هوایی

2ـ حد مجاز وزن بار در هواپیما

3ـ اجرای قانون انگشت‏نگاری

4ـ حمل آب زمزم در هواپیما

5ـ شرکتهای مسافربری

6ـ آژانس‏های مسافرتی


77


1ـ قوانین خطوط هوایی

   براساس ماده 70 از قانون اساسی و فرمان ملوکانه ملک‏عبداللّه‏بن عبدالعزیز آل سعود، به شماره: م/44 در تاریخ: 18/7/1426 ه . ق، مجازاتهای مرتکبان اعمال غیر مجاز (سرنشینان آشوبگر) در هواپیماهای مسافربری به شرح زیر است:


79


   ماده : 169 مرتکب یکی از تخلفات زیر مشمول پرداخت جرایم مالی زیر خواهد شد:

   1ـ خودداری نکردن از استعمال دخانیات: 300 ریال سعودی.

   با وجود اینکه این قانون کاملاً واضح است اما در مواردی واقعیت، متفاوت است دلیل این مطلب، خبر زیر است:(1)

   یک دادگاه سعودی حکم به محکومیت فردی سودانی به سی ضربه شلاق به علت خودداری نکردن از استعمال سیگار در هواپیما، داد. وی پس از فرود هواپیما در جده دستگیر شد. روزنامه انگلیسی زبان «سعودی جازیت» اظهار داشت: این فرد از خاموش کردن سیگارش در هواپیما خودداری کرده است.

   2ـ استفاده از دستگاههای الکترونیکی دارای کنترل از راه دور یا دیگر دستگاههایی که استفاده از آنها در هواپیما ممنوع است: 500 ریال.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.moheet.com/show_news.aspx?nid=218054&pg=20


 80


   3ـ ترک صندلی تعیین شده، یا نبستن کمربند ایمنی: 200 ریال.

   4ـ عدم پیروی از آموزش‏ها و راهنمایی‏های سلامت هوایی مورد پذیرش جهانی: 200 ریال.

   5ـ سیگار کشیدن در دستشویی (هواپیما): 500 ریال.

   6ـ بی‏توجهی به دستگاه تشخیص دود یا دیگر تجهیزات مرتبط با سلامت درون هواپیما: 1000 ریال.

   7ـ از کار انداختن یا آسیب رساندن به محتویات هواپیما یا هر وسیله‏ای از تجهیزات آن: 1500 ریال.

مجازات تخلفاتی که مجازات آنها تعیین نشده، به شرح زیر است:

   مرتکب آن به حبس، به مدتی که بیشتر از شش ماه نیست، و جریمه‏ای که بیشتر از پنجاه هزار ریال نیست، به شرح زیر مجازات می‏شود:

   1ـ انجام کار و یا خودداری از آن به عنوان مخالفت با احکام این قانون، یا قواعد، یا دستورالعمل‏ها، یا مجوزها، یا برگهای عبور یا اجازه‏های صادره براساس این احکام اگر برای انجام کار و یا خودداری از آن در این قانون یا هر قانون دیگر مجازات خاصی تعیین نشده باشد.


81


   2ـ مخالفت با مجازاتهایی که هیأت، براساس احکام ماده 164 این قانون آن را امضا می‏کند.

   3ـ مخالف با دستورات حکومتی که هیأت آن را صادر می‏کند.

2ـ حد مجاز وزن بار در هواپیما(1)

   حد مجاز وزن کالایی که حاجی می‏تواند با خود به درون هواپیما حمل کند پنج کیلو گرم است.

نکته مهم:

   الف) چنانچه وزن ساک همراه مسافر در داخل هواپیما بیش از 5 کیلوگرم باشد به بخش بار منتقل می‏شود که در این صورت مبلغ 200 ریال سعودی از صاحب بار اخذ می‏شود.(2) 

   ب) کالاهای زیر نیز به عنوان بار زائر محسوب نگردیده از حمل آنها خودداری می‏شود:

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.flysama.com

2- www.jahannews.com/fa/pages/?cid=37681


82


1ـ تلویزیون و ضبط صوت در حجم‏های بزرگ.

2ـ چرخ خیاطی و ماشین بافندگی.

3ـ ماشین لباسشویی و ظرفشویی. 4ـ یخچال و فریزر. 5ـ آبگرمکن. 6ـ اجاق گاز. 7ـ دوچرخه. 8ـ فرش ماشینی و موکت. 9ـ موتور برق. 10ـ کولر گازی.

حد مجاز وزن کالایی که حاجی می‏تواند به صورت بار در هواپیما حمل کند سی و دو کیلو گرم است.

عوارض مقرر برای اضافه بار به ازای هر کیلو، بیست ریال سعودی معادل پنج هزار تومان ایران است.

ـ اجرای قانون انگشت ‏نگاری

   مقامات عربستان در دو فرودگاه ملک عبدالعزیز در جده و امیرمحمدبن عبدالعزیز در مدینه منوره اقدام به انگشت‏نگاری از زائرانی می‏کنند که به قصد انجام فریضه حج و عمره وارد به این کشور وارد می‏شوند.

   در فرودگاه جده، پنج جایگاه به این امر اختصاص داده شده است. مدیر گذرنامه‏های منطقه مکه مکرمه می‏گوید: انجام عمل انگشت‏نگاری بیشتر از چند ثانیه به طول نمی‏انجامد. و براساس سیستم الکترونیکی جدید، زائر یا فرد مقیم، انگشتان دستش را


84


برای وارد کردن اطلاعات به بانک اطلاعات، بر روی دستگاه قرار می‏دهد،سپس کارت اقامت برای سرپرست خانوار یا فرد دارای تابعیت صادر، و چاپ می‏شود. وی افزود انجام عمل انگشت‏نگاری موجب کاهش تعداد عمره گزارانی می‏شود که پس پایان مدت ویزای مخصوص عمره، از بازگشت به کشورشان خودداری می‏کنند.

   تعدادی از اعضای مجلس شورای عربستان و مسؤولان دایره گذرنامه، بر منع الصاق عکس بانوان بر روی کارتهای شناسایی آنان، و جایگزینی اثر انگشت به جای آن، تأکید کردند. و افزودند این عمل می‏تواند پایانی بر رنج زنان در برخورد با دوایر دولتی باشد بخش زنان در آنها فعال نیست. آنها اظهار داشتند: سیستم انگشت‏نگاری موجب کاهش تقلب، تزویر، و دستیابی به ارث زن و حقوق قانونی و شهروندی او از سوی ولی امرش خواه پدر؛ شوهر، برادر یا عموی او خواهد شد. آنان تأکید کردند سیستم انگشت‏نگاری، دشواری تطبیق عکس بانوان را با کارت شناسایی برای اثبات هویت برطرف خواهدکرد.

4ـ حمل آب زمزم در هواپیما

   به حاجی یا عمره‏گزار اجازه داده نمی‏شود آب زمزم را با حجمی بیش از یک و نیم لیتر بدون پوشش پلاستیکی در هواپیما حمل کنند. بنابراین ضروری است گالن‏های ده یابیست لیتری با پوشش پلاستیکی محافظ شوند.


85


   این تابلو مربوط به یکی از مؤسسات مسؤول بسته‏بندی ایمن گالن‏های آب زمزم در فرودگاه جده است. که نرخهای بسته بندی به شرح زیر است:

   بسته ‏بندی گالن (5-10 لیتری) 5 ریال.

   بسته ‏بندی گالن (20 لیتری) 7 ریال.


86


5ـ شرکتهای مسافربری

   شرکت «سابتکو» اولین شرکت حمل و نقل عمومی در بخش راههای ارتباطی زمینی در عربستان است.

   «سابتکو» یک شرکت سهامی عربستانی است که در سال 1399 ه . ق (1979 م) با سرمایه یک میلیارد ریال سعودی تأسیس شد. هدف اصلی شرکت، حمل و نقل مسافر با اتوبوس از طریق شبکه راههای عمومی درون شهری و بین شهری بود.

   تعداد اتوبوسهای شرکت حدود 3 هزار اتوبوس با حجم و گنجایش متفاوت براساس جدیدترین تولیدات شرکتهای جهانی تا پایان سال 2007 م است.

   تعداد مسافرانی که شرکت تا پایان سال 2007 م جابجا کرده بیش از دو میلیارد و ششصد میلون مسافر بوده است.


87


   این شرکت خدمات خود را در زمینه‏های زیر ارائه می‏دهد:

   1ـ خدمات حمل و نقل عمومی درون شهری. 2ـ خدمات حمل و نقل عمومی بین شهرها. 3ـ خدمات حمل و نقل عمومی بین‏المللی. 4ـ خدمات قراردادها و اجاره. 5ـ خدمات حمل و نقل در ایام حج. 6ـ خدمت ویژه و خدمات حمل و نقل مدارس.

خدمات حمل و نقل درون شهری

   این شرکت از طریق خطوط داخلی‏اش در 9 شهر اصلی خدمات خود را تقدیم می‏کند این شهرها عبارتند از: مکه مکرمه، مدینه منوره، ریاض، جده، دمام، طائف أبها، قصیم، تبوک و حائل.

   تعداد افراد جابجا شده در خلال سال 2007م بیش از ده میلیون نفر بوده است. این عدد شامل خدماتی نمی‏شود که به حجاج و عمره‏گزاران در شهرهای مکه مکرمه و مدینه منوره در خلال ایام حج و رمضان تقدیم می‏شود.

   اغلب رانندگان اتوبوسهای متعلق به این شرکت از ملیت‏های مختلف‏ی همچون مصری، سودانی، سومالیایی، گینه‏ای و غیره هستند.


88


خدمات حمل و نقل بین شهری

   این شرکت خدماتش را از طریق خطوط حمل و نقل، به همه مناطق، شهرها و بیشتر روستاها عربستان تقدیم می‏کند. پوشش شرکت مشتمل بر بیش از (382) شهر و روستا در مناطق مختلف با شبکه‏ای منظم و هماهنگ از خطوط است که تعداد آنها به (109) خط می‏رسد.

خدمات جابجایی مدارس

   شرکت برای جابجایی دانش آموزان مدارس در شهرها اتوبوسهای کوچکی اختصاص داده است که سه نوع (20)، (25) (27) نفره دارد.

   از این نوع اتوبوسهای کوچک برای جابجایی حجاج ایرانی در مکه مکرمه و مدینه منوره نیز استفاده می‏شود.


89


خدمات حمل و نقل بین‏ المللی

   این شرکت، روزانه خدمات بین‏المللی را به 9 کشور ارائه می‏دهد، این کشورها عبارتند از: امارات عربی متحده، بحرین، قطر، کویت، مصر، سوریه، اردن، یمن و سودان.

   نوع اتوبوسهای مختص سفرهای بین‏المللی از مدلهای ولوو (VIP) است که دارای آشپزخانه مجهز به مایکرویو، یخچال، آب داغ و حمام در انتهای اتوبوس است. علاوه بر آن دارای ویدئو، ضبط صوت، تلویزیون و چراغ کنترل‏دار برای هر سرنشین است. علاوه بر آن دارای برق 220 و 100 ولت برای شارژ موبایل و استفاده از لب تاب است.


90


   همه اتوبوسهای این شرکت، بیمه هستند. بنابراین پس از هر حادثه‏ای که منجر به مرگ افراد شود، این شرکت، خسارتهای مالی را که معادل دیه شرعی است، به خانوده متوفی پرداخت می‏کند.

خدمات حج و عمره

   مهمترین دستاوردهای شرکت در ایام حج سال گذشته عبارت است از:

   1ـ به کارگیری (2662) اتوبوس با تأمین همه نیازهای رانندگان و افراد فنی.

   2ـ تعداد اجمالی سرنشینان اتوبوسها که در خلال ایام حج 1427 ه . جابجا شده‏اند، حدود (7/4) میلیون نفر بوده است.


91


   وزارت حمل و نقل عربستان اعلام کرد: در صدد است با پایان قرار داد شرکت «سابتکو» در نیمه سال جاری 1429 ه .، باب رقابت را در حمل و نقل اتوبوسهای درون شهری و بین شهری باز کند.

   بنابراین رقابت موجب افزایش سفرهای بین شهری و درون شهری و نیز بالا رفتن مطلوبیت خدمات و رقابت در قیمتها می‏شود.

نرخهای بلیط

   از ریاض به خُبَر (90) ریال یک‏طرفه (160) ریال دوطرفه.

   از ریاض به بحرین (150) ریال یک‏طرفه (225) ریال دوطرفه.

   از مکه مکرمه به مدینه منوره (80) ریال یک‏طرفه (140) ریال دوطرفه.

   از جده به مدینه منوره (90) ریال (160) ریال دوطرفه.

   از ریاض به هفوف (90) ریال یک طرفه، (160) ریال دوطرفه.

تلفنهای رزرو بلیط

   ریاض، هتل هوارد جانسون، تلفن 5000 462 (01)

   مکه مکرمه، هتل دارالتوحید، تلفن: 1111 541 (02)

   مدینه منوره، هتل دارالایمان، تلفن: 6666 820 (04)

   خُبَر، هتل القصیبی، تلفن: 2882 882 (03)

تذکرات مهم به مسافر

   1ـ حضور در ایستگاه، نیم ساعت قبل از حرکت اتوبوس.

   2ـ اطمینان از اطلاعات مخصوص سفر و مطالعه دستورالعملهای نوشته شده در بلیط.

   3ـ ارائه اوراق شناسایی و مدارکی که بیانگر هویت خریدار است، هنگام خرید بلیط و در خلال سفر، بسیار مهم است.


92


   4ـ سفر به مکه و مدینه فقط برای مسلمانان مجاز است.

   5ـ استعمال دخانیات در اتوبوسهای شرکت به طور کلی ممنوع است.

   هر مسافر می‏تواند حداکثر تا 75 کیلوگرم بار همراه را به صورت مجانی حمل کند. بار اضافی مشمول پرداخت هزینه اضافی است؛ به شرط این که امکان حمل بار اضافی ممکن باشد.

   7ـ صندلی‏های جلو در اتوبوسها مختص خانواده‏ها است.

   8ـ حمل سلاح، مواد انفجاری، بازیهای اشتعال‏زا، مایعات و گازهای قابل اشتعال، و موادی که برای سرنشینان خطرآفرین است، ممنوع می‏باشد.


93


6ـ آژانس‏های مسافرتی

نام آژانس

تلفن

فکس

سفرهای ایس

اراک

جهانگردی و سفربن زاید

احلام مارینا

جهانگردی مستکشف

جهانگردی و سفر فال

جهانگردی و سفر جماز

جهانگردی و سفر رحلات

مؤسسه خدمات و جهانگردی ملی

سد السملقی

جهانگردی و سفر سحاب

شرکت هتلها و گردشگاههای

سعودی

جهانگردی و سفر مکتب سعودی

شرکت مسافرتی مجموعه با

مسؤولیت محدود

سفر زاما

جهانگردی و حمل و نقل زیارت

00966-2-6060018

00966-4-8245360

00966-1-4194688

00966-2-2340417

00966-2-6677069

00966-2-6838999

00966-1-4731100

00966-1-4660726

00966-2-6685054

 

00966-1-4125000

00966-1-4816666

 

00966-2-6647212

00966-1-4633133

 

00966-2-6686500

00966-2-6042110

00966-2-6060623

00966-4-8250281

00966-1-4194023

00966-2-6644707

00966-2-6678165

00966-2-2750355

00966-1-4774737

00966-1-4163544

00966-2-6684963

 

00966-1-4125000

00966-1-4801666

 

00966-2-6654609

00966-1-4642970

 

00966-2-6686006

00966-2-6042115

فصل پنجم

1ـ هتل‏ها و مقررات آنها

2ـ ولتاژ برق در هتل‏ها


99


1ـ هتل‏ها و مقررات آنها

الف) نرخهای هتل‏ها

   معمولاً نرخهای هتل‏ها در ایام و فصول مختلف تغییر می‏کند. به عنوان مثال قیمتهای تابستان تا بیستم رجب 1429 ه . در هتل زمزم مکه عبارتست از:

   اتاق دو تخته از شنبه تا چهارشنبه برای هر شب 750 ریال؛ پایان هفته برای هرشب 800 ریال دریافت می‏شود. این نرخها مشتمل بر خدمات و صبحانه نیز می‏شود.

ب) شرایط هتل‏ها:

   1ـ پایبندی به زمان ورود و خروج (ورود: بعد از ساعت 3 بعدازظهر، و خروج: ساعت 2 بعدازظهر).


101


   2ـ محافظت از وسایل داخلی اتاقها مانند: کولر، یخچال، تلویزیون، تلفن داخلی و غیره.

   3ـ میهمان مرد باشند.

   4ـ چنانچه میهمان زن باشد باید همراه محرم خود باشد. (بنابراین اگر زن بدون محرم باشد باید برای گرفتن برگ تأییدیه اسکان به اداره پلیس مراجعه نماید).

   روزنامه الوطن چاپ عربستان اظهار داشت: مقامات عربستان از 22 ذی حجه 1428 ه . ق تصمیم گرفتند به زنان اجازه دهند در هتل‏ها و آپارتمان‏های مبله به صورت مجردی اقامت داشته باشند. این تصمیم نوعی خروج بر قواعدی است که بر بیرون آمدن


102


 زن از منزل تحمیل شده است به طوری که می‏بایست هنگام خروج، همراه محرم خود باشد.

   وزارت تجارت و صنایع تصمیم گرفت به زنان برای اقامت در هتل‏ها با ارائه کارتهای شناسایی که در بردارنده عکس شخصی آنان است، اجازه دهد. مشروط بر اینکه اداره هتل نسخه‏ای از مستنداتی را که خانم میهمان تقدیم می‏کند به مرکز پلیس ابلاغ نماید.

   مدیر یکی از هتل‏های عربستان می‏گوید: اجازه به زنان برای اسکان در هتل‏ها مشروط به آن است که سن آنان از 25 سال کمتر نباشد.


103


   این در حالی است که مفتی عام سعودی شیخ عبدالعزیزبن عبداللّه‏ آل شیخ طالب درخواست تجدید نظر در مقررات اعطای مجوز، به زنانِ بدون محرم، در هتل‏های عربستان را نموده است.(1)

   وی از طریق برنامه «گفتگوی من» که از کانال ماهواره‏ای «مجد» پخش می‏شود، مقامات مسؤول را از عواقب این تصمیم بر حذر داشت و گفت: من تصور نمی‏کنم کسی که در قلبش ایمان داشته باشد، این امر را برای محارمش بپسندد. به عقیده وی:

   1ـ این تصمیم، دختران را به فرار از خانواده تشویق می‏کند زیرا آنها پناهگاهی می‏یابند که در آن اقامت گزینند. و این پدیده امروزه در بین دختران؛ در دوره کنونی ما رایج است.

   2ـ ممکن است برخی از زنان از این تصمیم برای برپایی مراکز فحشا و خودفروشی استفاده کنند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.alwatan.com.sa/news/index.asp.


104


   3ـ ممکن است زن یا دختر از سوی کارمندان یا عوامل هتل یا خارج از هتل با توسل به‏زور در معرض هتک حرمت و زنا قرار گیرد. بنابراین اگر بدون محرم باشد چه کسی می‏تواند از وی حمایت کند.

   4ـ این تصمیم زنان را به بی‏حجابی و خودنمایی فرا می‏خواند. زیرا باید کارت شناسایی خود را که دربردارنده عکس آنان است، به کارمندان هتل و اداره پلیس نشان دهند در حالی که خداوند و رسول او صلی‏الله‏علیه‏و‏آله‏وسلم برای زن مسلمان حجاب و پوشش را قرار داده است.

   5ـ ارائه کارت شناسایی زن که حاوی عکس اوست، وی را در معرض آزار کارمندان هتل قرار می‏دهد. زیرا آنان باید نقاب را بردارند، تا با کارت شناسایی تطبیق داده شوند. بنابراین چه کسی می‏تواند نزیه بودن کارمند را تضمین کند؟ چه بسا زن با یک سخن زیبا فریفته شود و هر تهدیدی را گردن نهد.


105


2ـ ولتاژ برق در هتل‏ها

   جریان برق در عربستان معمولاً 110 ولت با فرکانس 60 هرتز است. با اینکه در منازل منابع انرژی با ولتاژ 220 ولت نیز برای هماهنگی با برخی از دستگاههای برقی منزل وجود دارد، اغلب در منازل از دستگاههای تثبیت‏کننده جریان برق برای محافظت از دستگاهها و کامپیوترها، هنگام اختلاف ولتاز برق، استفاده می‏شود.

فصل ششم

1ـ قوانین گمرکات

2ـ اجرای قانون محموله متخلف

3ـ شعب گمرکات

4ـ کالاهای ممنوعه

5ـ قاچاق مشروبات الکلی

6ـ نظام بیمه


111


1ـ قوانین گمرکات(1)

1ـ مسافری که به کشور عربستان وارد، و یا از آن خارج می‏شود، چنانچه اموالی بیش از شصت هزار ریال سعودی (16 هزار دلار) یا معادل آن (به ارزهای دیگر) در اختیار داشته باشد، باید پرسشنامه جدیدی را تکمیل کند. براساس این فرم، مسافر نوع ارز، یا فلزات گرانبهای خود را براساس ریال سعودی تعیین می‏کند. همچنین منبع اصلی تهیه پول، و هدف از همراه داشتن آن را نیز معین می‏کند.

آنچه که در تابلو بالا آمده به شرح زیر است:

وزارت دارایی ـ اداره گمرکات

   گمرکات سعودی به شما خوش آمد می‏گوید، و یادآوری می‏کند، که هر مسافر یا

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.customs.gov.sa.


113


عضو مسؤول در خانواده، باید هنگام ورود، یا ترک کشور در صورتی که مبالغ نقدی و یا وسایل مالی قابل تبدیل، یا فلزات گرانبها بالغ بر (60000) ریال یا معادل آن از ارزهای خارجی در اختیار دارد به کارمند گمرک نشان دهد. همچنین باید فرم اظهارنامه مخصوص را تکمیل کند. قابل ذکر است که عدم اظهار، موجب مصادره خواهد شد، و دارنده آن در معرض مجازاتهای قانونی قرار خواهد گرفت.

2ـ قانون «از کجا آورده‏ای؟»(1) مدیریت عمومی گمرکات عربستان تأکید کرد: گذرگاههای ورودی زمینی، دریایی، و هوایی عربستان از تاریخ 2-6-2007 مقررات اجرایی «خود اظهاری» را در ارتباط با مبالغ نقدی و فلزات گرانبهایی که مبلغ آنها بیش شصت هزار ریال است، به اجرا در می‏آورد.

وی همچنین افزود: عدم «خوداظهاری» موجب می‏شود مسافر هنگام ترک کشور، با پرداخت عوارض گمرکی، مصادره دارایی، و یا قرار گرفتن اموالش در صندوق امانات، روبرو شود.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.islamlight.net/index.php?option=content&task=view&id=5359


114


این قانون براساس ماده 14 از قانون مبارزه با پولشویی، مرسوم ملوکانه شماره م 39 تاریخ 25 جمادی‏الاخر 1424 ه .، در همه پایانه‏های گمرکی عربستان که عبارتند از: 8 پایانه ورودی دریایی، 10 پایانه ورودی هوایی، 14 پایانه ورودی زمینی به اجرا در می‏آید.

3ـ زائر می‏تواند تعداد معینی وسیله شخص‏ی و برقی همراه خود داشته باشد. مثلاً: تلفن همراه، دوربین، کامپیوترهای قابل حمل (لپ تاب). این وسایل بدون عوارض گمرکی وارد می‏شود.


115


2ـ اجرای قانون محموله متخلف

1ـ ناظر گمرک محموله (مسافر) را روی دستگاه بازرسی قرار داده چنانچه محموله متخلفی بیابد یک برچسب امنیتی بر روی آن الصاق می‏کند.

2ـ سپس شرکت حمل‏کننده، اقدام به انبار محموله با مسؤولیت خود می‏کند تا صاحبش برای دریافت آن حضور یابد. کلیه خطوط عربستان، مسؤولیت نگهداری محموله در انبار را بر عهده می‏گیرند.

3ـ هنگام مراجعه صاحب آن، محموله با حضور ناظر گمرک ـ که عهده‏دار کندن برچسب امنیتی، یا پلمب سربی است ـ به وی تسلیم می‏گردد و سپس بازرسی شده و مراحل به پایان می‏رسد.

4ـ در صورت عدم مراجعه صاحب محموله متخلف، محموله به مکانی منتقل می‏شود که شرکت حمل‏کننده اعلام می‏کند. سپس برای بازرسی، به گمرک با حضور نماینده شرکت از طرف صاحبش فرستاده می‏شود و پس از آن به خارج از کشور صادر می‏شود.

5ـ در صورت کشف مواد ممنوعه، یا دارای شرایط خاص، و یا تابع عوارض، قوانین و دستورالعمل‏های گمرک در مورد آنها اجرا می‏شود.

3ـ شعب گمرکات

شعب گمرکات عربستان عبارتند از: گمرک بندر جده، گمرک بندر ملک عبدالعزیز دمام، گمرک زمینی ریاض، گمرک فرودگاه بین‏المللی ملک خالد در ریاض، گمرک فرودگاه بین‏المللی ملک عبدالعزیز در جده، گمرک فرودگاه بین‏المللی ملک فهد در دمام، گمرک فرودگاه قصیم، گمرک پل ملک فهد، گمرک فرودگاه امیر محمدبن عبدالعزیز در مدینه منوره، گمرک حدیثه، گمرک سلوی، گمرک بطحاء، گمرک خفجی، گمرک رقعی، گمرک حاله عمار، گمرک بندر جبیل، گمرک بندر ینبع، گمرک بندر رأس تنوره، گمرک عرعر، گمرک بندر ضباء، گمرک دره، گمرک طوال، گمرک بندر جیزان، گمرک خضراء، گمرک علب، گمرک ودیعه، گمرک پست در ریاض.


116


4ـ کالاهای ممنوعه(1)

اولاً: کالاهایی که واردات آن ممنوع است:

1ـ خوک (گوشت، روغن، کرک، خون، و روده‏های خوک و هر آنچه از آن استخراج می‏شود).

2ـ سگ‏ها، بجز سگ‏های مخصوص شکار، نگهبانی و سگ‏های نابینایان، با ارائه گواهی از مقام مسؤول در کشور صادر کننده همراه با تأییدیه از سفارت عربستان مبن‏ی بر اینکه سگ مورد نظر به منظور نگهبانی، یا شکار و یا برای استفاه نابینایان مورد استفاده قرار می‏گیرد. علاوه بر آن باید در قرنطینه دامپزشکی عرضه شود.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.flyingway.com/vb/archive/index.php/t-4308.html.


117


3ـ گوشت‏های قورباغه.

4ـ انواع مواد مخدر با اشکال و نامهای آن. علاوه بر آن موادی مانند: شمه(1) سویکه(2) و نشوق(3) نیز به عنوان مواد مخدر تلقی می‏شود.

5ـ سایر انواع مواد غذایی ساخته شده از خون حیوانی.

6ـ انواع شراب و مست ‏کننده ‏ها با همه انواع آن. و دستگاههای تقطیر شراب و موادی که فقط در تقطیر شراب کاربرد دارد.

7ـ قرآن کریم در حجم تجاری.

8ـ فاکتورهای سفید عنوان‏دار به نام شرکتهای خارجی در خارج.

9ـ مواد دودزا با همه انواع آن.

10ـصلیب یا هر کالایی که روی آن تصاویر یا نقوش یا آب‏کاری یا عباراتی است که بیانگر مطالبی است که در نشریات، کتابها و دیگر مطبوعات و فیلمها و نوارها وجود دارد؛ که با عقیده و آداب اسلامی یا قانون مطبوعات منافات دارد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- شمه: توتون بدون دود است؛ که با مواد دیگری از جمله: خاک، سیمان، نمک، خاکستر، حنا، و آرد مخلوط می‏شود. این افزودنیها موجب تغییر رنگ و شکل آن می‏شود مثلاً گفته می‏شود: شمه سیاه، قرمز، سبز، زرد و سفید. این ماده، دهان را بد ترکیب می‏کند. و علاوه بر زردی و تخریب دندانها، و موجب بوی بد دهان نیز می‏شود.

2- سویکه: همان برگهای توتون است که آسیاب می‏شود و مواد دیگری مانند بیکربنات سدیم، خاکستر، شن، کادمیم، سرب، زرنیخ،، پشم شیشه، هیدرازین، نیکل، و بیش از سی فلز بدان افزوده شود. سویکه انواعی دارد، مانند: سویکه سفید که نوعی از شمه با افزودنی آرد است. همچنین سویکه قرمز که نوعی شمه آمیخته با حنای قرمز است. سویک‏ه زرد نیز شمه بدون افزودنی است.

3- نشوق، یا سعوط، یا برنوطی (براساس نامگذاری در عراق) همان برگهای خرد شده توتون است.


118


11ـ شیشه ‏های خالی که از خارج، به قصد بکارگیری آن در داخل وارد می‏شود. و هدف از آن تولیدکننده خارجی باشد.

12ـ تصاویری که با احکام شریعت در تعارض است و با آداب عمومی منافات دارد. و به منظور فروش در حجم تجاری وارد می‏شود.

13ـ ادوات، آلات و دستگاههای مخصوص بازیهای قمار در همه انواع آن.

14ـ روکشهای (لاستیکها) (کاور) کهنه و نو.

15ـ درخت‏های جشن تولد.

16ـ سلاح‏ها و ادوات نظامی در تمام انواع و اجزا و ذخایر آن جز به منظور استفاده در بخشهای دولتی خاص.


119


17ـ دوربینهای دید در شب که می‏توان به وسیله آنها در تاریکی دید. و نیز دوربینهایی که در شب عکسبرداری می‏کنند. همچنین دوربینهای تعیین هدف.

18ـ موادمنفجره و دارای تشعشع و ترقه‏ها و نمک باروت در همه انواع آن و کلرهای پتاسیم به استثنای مجوز رسمی.

19ـ انواع آتش‏بازی.

20ـ داروهایی که دارای آرم یا ورقه‏ای نیستند که کیفیت ترکیب و مقدار هر ماده را براساس حرفه داروسازی، و تجارت دارو، و لوازم طبی، نشان دهد.

21ـ سندها و کوپنهای مخصوص قربانی، فدیه و صدقه.

22ـ دوربین‏هایی که بدن را بدون لباس نشان می‏دهند.

23ـ دستگاههای ماساژ که به صورت خلاف ادب عرضه می‏شود.

24ـ کیسه‏های خالی که دارای مارکها یا توضیحاتی در ارتباط با مواد غذایی، و یا سیمان یا علامت شرکت‏های سیمان باشد؛ به استثنای آنچه که شرکتهای داخلی وارد می‏کنند.

25ـ چادرهای شفاف زنانه حتی اگر برای استفاده شخصی باشد.

26ـ شکلهای خاص‏ی از چاقوها که به منظور اهداف دشمنانه ساخته شده است. به عنوان مثال دو لبه و یا دارای دستگیره است.


120


27ـ قلمهای به شکل آمپول.

28ـ اجناسی که دارای پرچم کشورهای خارجی به صورت آشکار باشد.

29ـ موادی که موجب هیجان دستگاههای بدن می‏شود.

30ـ کالاهایی حامل نامها و عکس‏هایی از مشاهیر باشد.

31ـ دستگاههایی که برنامه‏های بی‏سیم را پخش می‏کند.

32ـ دستگاههای تلفن تصویری.

33ـ کیف‏هایی که دارای رادیو، ضبط صوت یا دستگاه‏های هشدار دهنده باشد.

34ـ کارت‏های تبریک که دارای دستگاه کوچک موسیقی است به طوری که هنگام حرکت دادن کارت، موسیقی نواخته می‏شود.

35ـ آنتن‏های اتومبیل که مشابه آنتن اتومبیل‏های امنیتی است و نیز تلفنهای بی‏سیم.

36ـ پول‏های تقلبی.

37ـ ماده برومات پتاسیم که به عنوان مکمل تولید نان استفاده می‏شود.

38ـ دستگاههایی که مخصوص تغییر صدا هستند.

39ـ عینکهای سوراخ‏دار که با اشعه لیزر کار می‏کنند.

40ـ کفشهای نوری که در آن از ماده جیوه استفاده شده است.

41ـ سلاح‏های شکاری و سلاح‏های سرد و سلاح‏های گرم (جز با موافقت مقامات ذیربط).


121


42ـ دستگاههای فلزیاب.

43ـ دستگاههای تشخیص اسکناسهای تقلبی (جز با موافقت مقامات ذیربط).

44ـ هواپیماهای کنترل از راه دور.

45ـ قایقهای صیادی.

46ـ ابزار و ادوات مخصوص ساخت و تعمیر و تکثیر کلید (جز با موافقت مقامات ذیربط).

ثانیا: کالاهایی که واردات آن مشروط است:

مواد زیر براساس مصوبه شورای وزیران به شماره 50 مورخ 17/3/1410 ه . برای مشخص شدن باید به قرنطینه ‏های گیاهی و دامپزشکی در وزارت کشاورزی و آب ارجاع داده شوند:

1ـ حیوانات مار خوار با همه انواع آن.

2ـ حیوانات زنده و درنده و غیر اهلی.


122


3ـ پرندگان زینتی با همه انواع آن.

4ـ انواع ماکیان، خرگوش و بچه مار با همه انواع آن.

5ـ ماهی‏های زینتی با همه انواع آن.

6ـ تخم‏های جوجه کشی.

7ـ اسپرم.

8ـ انواع لقاح دامپزشکی.

9ـ داروهای دامپزشکی.

10ـ پوست، کرک، خز و پشمی که اصل حیوانی داشته باشد و هیچ گونه عملی روی آن صورت نگرفته باشد.


123


5ـ قاچاق مشروبات الکلی(1)

با وجود ممنوعیت شرعی و قانونی عربستان در ارتباط با تجارت، و ساخت مشروبات الکلی و با وجود کنترل شدید گذرگاههای ورودی مرزی و گمرکی و نیز نقش هیأت امر به معروف و نهی از منکر در رویارویی با قانون‏شکنان، تنها در سال 2007 میلادی 120 هزار بطری مشروبات الکلی در این کشور کشف شده است.

6ـ قانون بیمه(2)

کشور عربستان از جمله کشورهای نادری است که نظام بیمه را اجرا نمی‏کند. علت امر آن است که علمای دینی به حرمت آن فتوا داده ‏اند؛ زیرا بیمه تجاری شبیه قمار و ربا است. موضوع بیمه در سال 1397 ه . ق به نشست هیأت عالی علما در عربستان عرضه گردید و تصمیم این نشست بر آن شد که بیمه به دو بخش: بیمه تجاری حرام، و بیمه تعاونی مباح، تقسیم گردد.

بیمه تجاری: همان بیمه موجود در کشورهای مختلف است.

بیمه تعاونی: عبارت است از یک مجموعه تعاونی که اعضای آن مشخص هستند. و بر این اساس اقدام به جمع ‏آوری پول از اعضا می‏کنند. از این مبلغ هزینه‏ های حوادث به نفع اعضا از صندوق خارج می‏گردد. و مازاد تعهدات صندوق به مشترکان بازگردانده می‏شود. این نوع از بیمه علی‏رغم موافقت علمای سعودی با آن، دارای محاسن و معایبی است که از جمله آنها:

1ـ قسط بیمه به عنوان بلاعوض به بیمه ‏گزار داده می‏شود اما جبران خسارت در صورت نیاز از صندوق مشترکان پرداخت می‏گردد و آنان به حکم تعاونشان ملزم به جبران خسارت‏ها هستند؛ خواه در صندوق، پولی وجود داشته باشد و یا اینکه صندوق از پرداخت آن عاجز باشد. بنابراین آنان ملزم به پوشش دادن خسارت، از اموال خود، به نسبت مشارکت هستند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.el-awael.com/news.

2- بنگرید: قواعد و ضوابط عقوبات الحدود و التعازیر، جامعة نایف العربیة للعلوم الامنیة، 1428 ه . ق، 2007 م.


124


2ـ امتناع بیمه شده از پرداخت اقساط بیمه، و یا امتناع از مشارکت در پوشش دادن به کسری صندوق موجب از بین رفتن حق وی در جبران خسارت، و درخواست اقساط پرداخت شده قبلی می‏گردد. و به بیمه ‏گزاران این حق را می‏دهد تا قرارداد را فسخ کنند. این امر ادعای کمک بلاعوض را باطل می‏کند. و عملا این مطلب را القا می‏کند که این قرارداد همانند بیمه تجاری، نوعی معاوضه است که الزام و التزام را ایجاب می‏کند. و در واقع کمک بلاعوض نوعی توهم تلقی می‏شود.

3ـ بسیاری از عربستانی‏ها به دلیل فتوای علمای دینی نظام بیمه را نپذیرفته ‏اند. بنابراین در موارد زیادی هنگامی که صاحب اتومبیل، مرتکب حادثه منجر به زیانهای سنگین شده، در نتیجه محکوم به پرداخت مبالغ زیادی می‏گردد، از پرداخت آن ناتوان می‏ماند. بنابراین حقوق زیان‏دیدگان ضایع می‏گردد. از سویی دیگر بسیاری از متکدیان اسنادی را به دیگران عرضه می‏کنند که نشان می‏دهد به دلیل ارتکاب حوادث اتومبیل از سوی محاکم قضایی محکوم به پرداخت دیه شده ‏اند.

4ـ به علت نبودن بیمه شخص ثالث، و یا بیمه شغلی، بسیاری از خانواده ‏ها نان ‏آور خود را از دست می‏دهند. و در مواردی سانحه ‏ای، نان ‏آور خانواده را زمین‏گیر می‏کند، که این امر منجر به از هم پاشیدگی خانواده، و یا موجب پناه بردن آنان به تکدی‏گری به منظور رویارویی با مشکلات مادی می‏شوند.

فصل هفتم

1ـ شرایط دریافت روادید حج تمتع

2ـ شرایط دریافت روادید عمره مفرده

3ـ روادیدهای اعطایی

4ـ تکمیل فرم هنگام خروج


131


1ـ شرایط دریافت روادید حج تمتع(1)

1ـ هر ساله اعطای روادید پس از عید سعید فطر آغاز می‏شود.

2ـ بیست و پنجم ذیقعده هر سال آخرین روز اعطای روادید حج تمتع است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- الادارة العامه لشؤون الحج والاوقاف الاسلامیة.

www.mofa.gov.sa/Detail.asp?InNewsItemID=244


133


3ـ هر حاجی باید دارای دو فقره چک به ریال سعودی، یا دلار آمریکا باشد.

الف) چک اول دربردارنده هزینه‏های خدمات مؤسسات است.

ب) چک دوم دربردارنده هزینه‏های حمل و نقل است که به شرح زیر است:

   الف) هزینه‏های خدمات به ارزش 444 ریال معادل 118 دلار آمریکا است.

   ب) هزینه‏های حمل و نقل (با کولر) 435 ریال معادل 116 دلار آمریکا است.

   ج) هزینه‏های حمل و نقل (بدون کولر) 345 ریال معادل 92 دلار آمریکا است.

4ـ شرایط بهداشتی:

الف) از حجاجی که کشور آنها مبتلا به وبا هستند و یا بخشی از کشور مبتلا به تب زرد است، در خواست می‏شود تا گواهی واکسیناسیون علیه این بیماری را ارائه دهند.

این (گواهی) واکسیناسیون از حجاجی درخواست می‏شود که از مناطق آفریقایی و برخی از کشورهای آمریکای جنوبی وارد می‏شوند. سازمان بهداشت جهانی در گزارشهای دوره‏ای خود، این مناطق را تعیین می‏کند.

ب) از حجاج در خواست می‏شود تا گواهی واکسیناسیون علیه بیماری مننژیت را ارائه دهند.


134


بیماری مننژیت از جمله بیماریهای مسری خطرناک است. که بوسیله ترشحات پراکنده بینی و دهان منتقل می‏شود و به غشای مغز و نخاع آسیب می‏رساند. و در صورت مداوا نشدن منجر به مرگ می‏شود. گاهی نیز در صورت تاخیر درمان ممکن است منجر به معلولیت‏های عصبی گردد.

ج) از ورود مواد غذایی همراه حجاج ممانعت به عمل می‏آید. مواد غذایی همراه حجاج به مقدار اندک که در سفرهای زمینی بدان نیاز دارند، از این قانون مستثنی هستند.

د) ترجمه گواهی‏های بهداشتی به زبان عربی یا انگلیسی با قید تاریخ واکسیناسیون ضروری است و هنگام ورود باید همراه حجاج باشد.

2ـ شرایط دریافت روادید عمره مفرده

1ـ زمان اعطای روادید عمره مفرده از ابتدای ماه صفر آغاز می‏شود و تا نیمه ماه رمضان هر سال هجری ادامه دارد که حجاج تا شش ماه می‏توانند اقامت داشته باشند.


135


2ـ أخذ ویزا، منحصر به داشتن مدارک قانونی سفر به منظور ورود به عربستان و خروج از آن کشور جهت بازگشت به کشور مبدأ و یا کشور دیگری است. همچنین گذرنامه باید حداقل شش ماه تا پایان اعتبارش باقی مانده باشد.

3ـ به منظور تسهیل در کار عمره‏گزار و صرفه ‏جویی در وقت وی باید درخواست ویزای عمره از طریق یکی از شرکتهای مجاز صورت گیرد که در این زمینه فعالیت می‏کنند.

4ـ شرایط بهداشتی:

الف) از حجاجی که کشور آنها مبتلا به وبا است و یا بخشی از کشور مبتلا به تب زرد است، در خواست می‏شود تا گواهی واکسیناسیون علیه این بیماری را ارائه دهند.

ب) از حجاج در خواست می‏شود تا گواهی واکسیناسیون علیه بیماری منژیت را ارائه دهند.


136


ج) ترجمه گواهی‏های بهداشتی به زبان عربی یا انگلیسی با قید تاریخ واکسیناسیون ضروری است و هنگام ورود باید همراه حجاج باشد.

5ـ در صورت نبودن این قبیل شرکتها در کشوری، و یا نداشتن نمایندگی عربستان در آن کشور، این کار به صورت زیر انجام می‏گیرد:

الف) به کسانی که ویزای عمره درخواست می‏کنند بدون نیاز به شرط قرارداد با شرکتهای عامل در زمینه عمره، به آنها ویزا داده می‏شود. و در صورت نبودن نمایندگی (عربستان) باید به نزدیک‏ترین کشوری که نمایندگی در آن مستقر است مراجعه گردد.

ب) عمره‏گزار باید یک فقره چک بانکی یا معادل آن به مبلغ 300 دلار آمریکا همراه خود داشته باشد.

ج) عمره‏گزار به محض رسیدن به پایانه ورودی طی قراردادی با شرکتهای مجاز که در آنجا دفاتری دارند باید کتبا متعهد شود. عمره‏گزار بدون دستیابی به این قرارداد نمی‏تواند به کشور عربستان وارد شود.

3ـ روادیدهای اعطایی

کشور عربستان، روادید گردشگری و یا زائر، صادر نمی‏کند بلکه فقط دو نوع روادید را که مختص مسلمانان است، صادر می‏کند: 1ـ روادید زائر. 2ـ روادید اقامت. در همه


137


موارد باید میهمان دارای کفیلی سعودی باشد (خواه کفیل فرد و یا شرکت باشد) تا رفتار او را در عربستان تضمین کند.

اعتبار روادید براساس یک‏ماه قمری، و نه میلادی است. بنابراین اگر زائر یک ماه میلادی در عربستان اقامت داشته باشد، یک یا دو روز اقامت اضافی داشته است که هنگام خروج با مشکلاتی مواجه خواهد شد.

4ـ تکمیل فرم هنگام خروج

زائر به محض خروج از عربستان باید پرسشنامه زیر را تکمیل کند:

المملکة العربیة السعودیة ..... وزارة الداخلیة .... المدیریة العامة للجوازات ....

بطاقة مغادرة للعمرة.

کشور عربستان سعودی .......... وزارت کشور .......... مدیریت عمومی گذرنامه‏ها.........


138


کارت خروج مختص عمره ...........

الناقلة .......... (الطائرة أو السفینة، او السیارة) وسیله نقلیه ............ (هواپیما یا کشتی یا اتومبیل)

رقم الرحلة ....... (رقم رحلة الطائرة......) شماره پرواز هواپیما ......

جهة المغادرة ............ مقصد ..............................

اسم الکامل .............. نام کامل .........................

الجنسیة ................. تابعیت ............................

الجنس .................. جنس. (مذکر یا مؤنث) .................

رقم جواز السفر ......... شماره‏گذرنامه ...............

عدد المرافقین ........... تعداد همراهان ................

ذکور أناث ........ مذکر مؤنث ..........


139


* پرسش

فصل 7 بخش 1

1ـ هر ساله اعطای ویزا (روادید) حج تمتع از چه تاریخی آغاز می‏شود؟

2ـ آخرین روز اعطای روادید حج تمتع چه تاریخی است؟

3ـ هر حاجی باید دارای چند فقره چک به ریال سعودی، یا دلار آمریکا داشته باشد؟

4ـ گواهی واکسیناسیون علیه چه بیماری‏هایی ضرورت دارد؟

5ـ آیا ورود مواد غذایی همراه حجاج مجاز است؟

فصل 7 بخش 2

1ـ زمان اعطای ویزای (روادید) عمره مفرده از چه زمانی آغاز می‏شود؟

2ـ مدت اعتبار باقیمانده گذرنامه برای عمره مفرده حداقل چند ماه باید باشد؟

3ـ آیا گواهی‏های بهداشتی باید ترجمه شود؟

4ـ یک فقره چک بانکی عمره‏گزار باید به چه مبلغی باشد؟

فصل 7 بخش 3

1ـ اعتبار روادید براساس ماههای قمری است یا میلادی؟

2ـ روادیدهای اعطایی چند نوع است؟


140


فصل هشتم

برپایی جشنها و یادبودها


143


برپایی جشنها و یادبودها(1)

علمای عربستان از سالها پیش، برپایی جشنها و یادبودهای ملی را در عربستان تحریم کرده‏اند؛ زیرا به نظر آنان این کار مشابهت با کفار و بدعت در دین خدا است. بنابراین با هیچ جشنی جز عید قربان و فطر موافق نیستند. به اعتقاد آنان جشن تولد،(2) نوعی عبادت است که خداوند اجازه آن را نداده است. همچنین مشابهت با نصاری و دیگر کفار است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- سایت نورالاسلام: شیخ د. محمدبن عبداللّه‏ آل الهبدان: www.islamlight.net/index.php

2- معمولاً کسانی که جشن تولد می‏گیرند مدعی آن نیستند که این عمل را بخاطر دین انجام می‏دهند بلکه این کار نوعی یادبود محسوب می‏شود و ارتباطی به دین و یا شباهت به کفار ندارد.


145


روز مادر(1)، و جشن ملی(2) نیز مشابهت با کفار دارد.

با وجود تحریم، جوانان عربستانی روز ملی را به شیوه شادمانی در مسابقات فوتبال جشن می‏گیرند. این جوانان تمایلات خود را مانند اسکیت‏سواری، دوچرخه‏سواری، به نمایش می‏گذارند. به طوری که برخی از آنان اقدام به نمایشهایی خیره کننده و در مواردی خطرناک می‏کنند. از سویی دیگر حضور امنیتی وسیع، نیز جالب توجه است. در چنین حالتی ماموران امنیتی وظیفه ساماندهی اماکن و تسلط بر تخلفات را دارند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- خداوند سبحان می‏فرماید: «به پدر و مادر خویش احسان کنید» (بقره: 83؛ نساء: 36؛ انعام: 151)، «به انسان توصیه کردیم با پدر و مادرش به نیکی رفتار کند» (عنکبوت: 8) خداوند ما را به تکریم پدر و مادر امر می‏کند. بنابراین اختصاص روزی به بزرگداشت، و اعطای هدایا به آنها، مخالفتی با آیات نیست.

2- این روز در بسیاری از کشورها وجود دارد بنابراین ارتباطی به دین ندارد بلکه هدف از آن بزرگداشت کسانی است که برای دفاع از کشور جان خود را فدا نموده‏اند. اگر چه در شرع نیز شهدا مورد تکریم قرار گرفته‏اند.


146


شیخ حمودبن عبداللّه‏ تویجری متوفی به سال (1413 ه .) می‏گوید: از جمله موارد مشابهت با دشمنان خداوند سبحان، چیزهایی است که بسیاری بدان مبتلا شده‏اند از جمله انتخاب اعیاد زمانی و مکانی است که همه آنها بدعت است. مناسبت های زمانی مانند جشن تولد، جشن شب معراج، جشن نیمه شعبان(1) و نیز جشن تولد صالحان(2) یا کسانی که احتمال می‏رود از صالحان باشند. همچنین جشنهایی که برای بر تخت نشستن پادشاهان برپا می‏شود که «عید بر تخت نشستن» گفته می‏شود.(3) این عید از عید نوروز عجم گرفته شده است.(4)

مفتی عربستان و رئیس قضات و امور اسلامی شیخ محمدبن إبراهیم آل الشیخ (متوفی به سال 1389 ه .) در مورد جشن ملی می‏گوید:(5) «اختصاص روزی از روزهای سال به
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روز تولد امام عصر، حجة‏بن الحسن ( عَجَّل ‏اللّه‏ تعالی فرجَه الشریف ) است.

2- منظور جشن‏هایی است که شیعیان در سالگرد میلاد ائمه معصومین ( علیهم السلام ) برگزار می‏کنند.

3- سالروز به قدرت رسیدن پادشاه در عربستان جشن گرفته می‏شود. البته برگزاری این جشن مورد تأیید علمای این کشور نیست؛ آنان طی نامه‏ای مراتب گلایه خود را به پادشاه گوشزد کرده‏اند. (بنگرید: موقع نورالاسلام، الشیخ محمدبن عبداللّه‏ آل الهبدان www.islamlight.net/index.php)

4- این نکته به خوبی نشان می‏دهد که روحانیان عربستان کمترین آشنایی با اعیاد ایرانیان ندارند. زیرا عید نوروز عید بر تخت نشستن پادشاهان نیست. بلکه شادمانی به مناسبت آغاز بهار و سال نو است.

5- فتاوی محمدبن إبراهیم آل الشیخ، ج 3، ص 107.


147


عنوان روزی خاص که در آن سالگرد و عید برگزار می‏شود؛ به خودی خود بدعت و حرام است».

شیخ بکر ابوعبداللّه‏ أبو زید رئیس مجمع فقهی عربستان (متوفی به سال 1429 ه .) می‏گوید:(1) «جشن یوبیل(2) با اختلاف مدت و اهدافش، جشنی بدعت گونه در دین، چالشگری در امر پروردگار جهانیان، شبیه شدن به کافران، و تکریم حرمتهای آنان است. از این رو نهی از جشن‏های بدعت‏گونه واجب است. از جمله جشن‏های بدعت‏گونه: جشن میلاد پیامبر اکرم(3) ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) ، جشن شب اسرا و معراج، جشن آغاز سال هجری و دیگر اعیاد بدعت‏گونه است!!! که گمراه‏کنندگان، آنها را وارد دین کرده‏اند. بنابراین بر نهی‏کنندگانِ این نوع اعیاد بدعت‏گونه واجب است، ابتدا نهی از برپایی جشنهای عید یوبیل را اعلام کنند. خواه یوبیل نقره‏ای، طلایی، یا الماسی باشد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- عیدالیوبیل بدعة فی‏الاسلام، ص 25.

2- یوبیل: واژه‏ای عبری به معنای شاخ قوچ است که از آن بوق‏هایی ساخته می‏شود و در جشن‏ها استفاده می‏شود. سپس به معنای عید در میان یهود و نصاری هنگام سپری شدن سالهایی از تولد یا افتتاح مؤسسه و یا پروژه‏ای استعمال شده است. پس از آن در میان مسلمانان متداول شده است. به عنوان مثال بعد از گذشت بیست و پنج سال «عید یوبیل فضی»، بعد از گذشت پنجاه سال «یوبیل ذهبی»، و بعد از گذشت هفتاد و پنج سال یوبیل الماسی گفته می‏شود.

3- جشنهای میلاد پیامبر اکرم ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) و ائمه معصومین ( علیهم السلام ) درواقع بزرگداشت دین و مروجان آن است.


148


وی می‏افزاید:(1) افتتاح برخی اماکن مانند بعضی از ادارات یا شرکت‏ها یا مؤسسات به دلیل سپری شدن مجموعه‏ای از سالها که قبلاً بدانها اشاره شد، بدعت است و برپایی جشن‏ها و توزیع هدایا و غیره به مناسبت سپری شدن سالهایی از تولد شخص، یا افتتاح فروشگاه، یا مدرسه و یا پروژه‏ای جایز نیست. بنابراین ترک آن واجب است و باید از آن برحذر بود.

شیخ ابن‏جبرین از مفتیان بزرگ عربستان در پاسخ به سؤالی در رابطه با حکم جشن گرفتن میلاد پیامبر اکرم ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) آورده است:(2) «آن کار بدعت زشتی است»!

وی می‏افزاید:(3) جشن گیرندگان یک روز را در سال جشن می‏گیرند در حالی که این روز با روز تولد پیامبر ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) که روز دوشنبه بوده، برابر نیست!

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- عیدالیوبیل ص 57، 58.

2- www.ibn-jebreen.com سایت اختصاصی شیخ ابن جبرین.

3- (همان)، گفته می‏شود پیامبر ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) روز دوشنبه متولد شده است.


149


همچنین از ایشان سؤال شده:(1) حکم جشن سالگرد ازدواج مردی با همسرش، بدون نیت شبیه شدن به کفار، یا تقلید از آنها، چگونه است؟ جواب: جایز نیست؛ این کار از عادات ناپسند است و دلیلی هم ندارد و مشروع نیست. و بدون شک، شباهت به کفار و مشرکان و اهل بدعت دارد که اعیادی را برای تولد، وضع کرده‏اند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.ibn-jebreen.com/book.php?cat = 6 &book = 67 &toc = 3989 &page = 3588 &subid =2935

فصل هفتم

1ـ شرایط دریافت روادید حج تمتع

2ـ شرایط دریافت روادید عمره مفرده

3ـ روادیدهای اعطایی

4ـ تکمیل فرم هنگام خروج


131


1ـ شرایط دریافت روادید حج تمتع(1)

1ـ هر ساله اعطای روادید پس از عید سعید فطر آغاز می‏شود.

2ـ بیست و پنجم ذیقعده هر سال آخرین روز اعطای روادید حج تمتع است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- الادارة العامه لشؤون الحج والاوقاف الاسلامیة.

www.mofa.gov.sa/Detail.asp?InNewsItemID=244


133


3ـ هر حاجی باید دارای دو فقره چک به ریال سعودی، یا دلار آمریکا باشد.

الف) چک اول دربردارنده هزینه‏های خدمات مؤسسات است.

ب) چک دوم دربردارنده هزینه‏های حمل و نقل است که به شرح زیر است:

   الف) هزینه‏های خدمات به ارزش 444 ریال معادل 118 دلار آمریکا است.

   ب) هزینه‏های حمل و نقل (با کولر) 435 ریال معادل 116 دلار آمریکا است.

   ج) هزینه‏های حمل و نقل (بدون کولر) 345 ریال معادل 92 دلار آمریکا است.

4ـ شرایط بهداشتی:

الف) از حجاجی که کشور آنها مبتلا به وبا هستند و یا بخشی از کشور مبتلا به تب زرد است، در خواست می‏شود تا گواهی واکسیناسیون علیه این بیماری را ارائه دهند.

این (گواهی) واکسیناسیون از حجاجی درخواست می‏شود که از مناطق آفریقایی و برخی از کشورهای آمریکای جنوبی وارد می‏شوند. سازمان بهداشت جهانی در گزارشهای دوره‏ای خود، این مناطق را تعیین می‏کند.

ب) از حجاج در خواست می‏شود تا گواهی واکسیناسیون علیه بیماری مننژیت را ارائه دهند.


134


بیماری مننژیت از جمله بیماریهای مسری خطرناک است. که بوسیله ترشحات پراکنده بینی و دهان منتقل می‏شود و به غشای مغز و نخاع آسیب می‏رساند. و در صورت مداوا نشدن منجر به مرگ می‏شود. گاهی نیز در صورت تاخیر درمان ممکن است منجر به معلولیت‏های عصبی گردد.

ج) از ورود مواد غذایی همراه حجاج ممانعت به عمل می‏آید. مواد غذایی همراه حجاج به مقدار اندک که در سفرهای زمینی بدان نیاز دارند، از این قانون مستثنی هستند.

د) ترجمه گواهی‏های بهداشتی به زبان عربی یا انگلیسی با قید تاریخ واکسیناسیون ضروری است و هنگام ورود باید همراه حجاج باشد.

2ـ شرایط دریافت روادید عمره مفرده

1ـ زمان اعطای روادید عمره مفرده از ابتدای ماه صفر آغاز می‏شود و تا نیمه ماه رمضان هر سال هجری ادامه دارد که حجاج تا شش ماه می‏توانند اقامت داشته باشند.


135


2ـ أخذ ویزا، منحصر به داشتن مدارک قانونی سفر به منظور ورود به عربستان و خروج از آن کشور جهت بازگشت به کشور مبدأ و یا کشور دیگری است. همچنین گذرنامه باید حداقل شش ماه تا پایان اعتبارش باقی مانده باشد.

3ـ به منظور تسهیل در کار عمره‏گزار و صرفه ‏جویی در وقت وی باید درخواست ویزای عمره از طریق یکی از شرکتهای مجاز صورت گیرد که در این زمینه فعالیت می‏کنند.

4ـ شرایط بهداشتی:

الف) از حجاجی که کشور آنها مبتلا به وبا است و یا بخشی از کشور مبتلا به تب زرد است، در خواست می‏شود تا گواهی واکسیناسیون علیه این بیماری را ارائه دهند.

ب) از حجاج در خواست می‏شود تا گواهی واکسیناسیون علیه بیماری منژیت را ارائه دهند.


136


ج) ترجمه گواهی‏های بهداشتی به زبان عربی یا انگلیسی با قید تاریخ واکسیناسیون ضروری است و هنگام ورود باید همراه حجاج باشد.

5ـ در صورت نبودن این قبیل شرکتها در کشوری، و یا نداشتن نمایندگی عربستان در آن کشور، این کار به صورت زیر انجام می‏گیرد:

الف) به کسانی که ویزای عمره درخواست می‏کنند بدون نیاز به شرط قرارداد با شرکتهای عامل در زمینه عمره، به آنها ویزا داده می‏شود. و در صورت نبودن نمایندگی (عربستان) باید به نزدیک‏ترین کشوری که نمایندگی در آن مستقر است مراجعه گردد.

ب) عمره‏گزار باید یک فقره چک بانکی یا معادل آن به مبلغ 300 دلار آمریکا همراه خود داشته باشد.

ج) عمره‏گزار به محض رسیدن به پایانه ورودی طی قراردادی با شرکتهای مجاز که در آنجا دفاتری دارند باید کتبا متعهد شود. عمره‏گزار بدون دستیابی به این قرارداد نمی‏تواند به کشور عربستان وارد شود.

3ـ روادیدهای اعطایی

کشور عربستان، روادید گردشگری و یا زائر، صادر نمی‏کند بلکه فقط دو نوع روادید را که مختص مسلمانان است، صادر می‏کند: 1ـ روادید زائر. 2ـ روادید اقامت. در همه


137


موارد باید میهمان دارای کفیلی سعودی باشد (خواه کفیل فرد و یا شرکت باشد) تا رفتار او را در عربستان تضمین کند.

اعتبار روادید براساس یک‏ماه قمری، و نه میلادی است. بنابراین اگر زائر یک ماه میلادی در عربستان اقامت داشته باشد، یک یا دو روز اقامت اضافی داشته است که هنگام خروج با مشکلاتی مواجه خواهد شد.

4ـ تکمیل فرم هنگام خروج

زائر به محض خروج از عربستان باید پرسشنامه زیر را تکمیل کند:

المملکة العربیة السعودیة ..... وزارة الداخلیة .... المدیریة العامة للجوازات ....

بطاقة مغادرة للعمرة.

کشور عربستان سعودی .......... وزارت کشور .......... مدیریت عمومی گذرنامه‏ها.........


138


کارت خروج مختص عمره ...........

الناقلة .......... (الطائرة أو السفینة، او السیارة) وسیله نقلیه ............ (هواپیما یا کشتی یا اتومبیل)

رقم الرحلة ....... (رقم رحلة الطائرة......) شماره پرواز هواپیما ......

جهة المغادرة ............ مقصد ..............................

اسم الکامل .............. نام کامل .........................

الجنسیة ................. تابعیت ............................

الجنس .................. جنس. (مذکر یا مؤنث) .................

رقم جواز السفر ......... شماره‏گذرنامه ...............

عدد المرافقین ........... تعداد همراهان ................

ذکور أناث ........ مذکر مؤنث ..........

فصل هشتم

برپایی جشنها و یادبودها


143


برپایی جشنها و یادبودها(1)

علمای عربستان از سالها پیش، برپایی جشنها و یادبودهای ملی را در عربستان تحریم کرده‏اند؛ زیرا به نظر آنان این کار مشابهت با کفار و بدعت در دین خدا است. بنابراین با هیچ جشنی جز عید قربان و فطر موافق نیستند. به اعتقاد آنان جشن تولد،(2) نوعی عبادت است که خداوند اجازه آن را نداده است. همچنین مشابهت با نصاری و دیگر کفار است.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- سایت نورالاسلام: شیخ د. محمدبن عبداللّه‏ آل الهبدان: www.islamlight.net/index.php

2- معمولاً کسانی که جشن تولد می‏گیرند مدعی آن نیستند که این عمل را بخاطر دین انجام می‏دهند بلکه این کار نوعی یادبود محسوب می‏شود و ارتباطی به دین و یا شباهت به کفار ندارد.


145


روز مادر(1)، و جشن ملی(2) نیز مشابهت با کفار دارد.

با وجود تحریم، جوانان عربستانی روز ملی را به شیوه شادمانی در مسابقات فوتبال جشن می‏گیرند. این جوانان تمایلات خود را مانند اسکیت‏سواری، دوچرخه‏سواری، به نمایش می‏گذارند. به طوری که برخی از آنان اقدام به نمایشهایی خیره کننده و در مواردی خطرناک می‏کنند. از سویی دیگر حضور امنیتی وسیع، نیز جالب توجه است. در چنین حالتی ماموران امنیتی وظیفه ساماندهی اماکن و تسلط بر تخلفات را دارند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- خداوند سبحان می‏فرماید: «به پدر و مادر خویش احسان کنید» (بقره: 83؛ نساء: 36؛ انعام: 151)، «به انسان توصیه کردیم با پدر و مادرش به نیکی رفتار کند» (عنکبوت: 8) خداوند ما را به تکریم پدر و مادر امر می‏کند. بنابراین اختصاص روزی به بزرگداشت، و اعطای هدایا به آنها، مخالفتی با آیات نیست.

2- این روز در بسیاری از کشورها وجود دارد بنابراین ارتباطی به دین ندارد بلکه هدف از آن بزرگداشت کسانی است که برای دفاع از کشور جان خود را فدا نموده‏اند. اگر چه در شرع نیز شهدا مورد تکریم قرار گرفته‏اند.


146


شیخ حمودبن عبداللّه‏ تویجری متوفی به سال (1413 ه .) می‏گوید: از جمله موارد مشابهت با دشمنان خداوند سبحان، چیزهایی است که بسیاری بدان مبتلا شده‏اند از جمله انتخاب اعیاد زمانی و مکانی است که همه آنها بدعت است. مناسبت های زمانی مانند جشن تولد، جشن شب معراج، جشن نیمه شعبان(1) و نیز جشن تولد صالحان(2) یا کسانی که احتمال می‏رود از صالحان باشند. همچنین جشنهایی که برای بر تخت نشستن پادشاهان برپا می‏شود که «عید بر تخت نشستن» گفته می‏شود.(3) این عید از عید نوروز عجم گرفته شده است.(4)

مفتی عربستان و رئیس قضات و امور اسلامی شیخ محمدبن إبراهیم آل الشیخ (متوفی به سال 1389 ه .) در مورد جشن ملی می‏گوید:(5) «اختصاص روزی از روزهای سال به
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روز تولد امام عصر، حجة‏بن الحسن ( عَجَّل ‏اللّه‏ تعالی فرجَه الشریف ) است.

2- منظور جشن‏هایی است که شیعیان در سالگرد میلاد ائمه معصومین ( علیهم السلام ) برگزار می‏کنند.

3- سالروز به قدرت رسیدن پادشاه در عربستان جشن گرفته می‏شود. البته برگزاری این جشن مورد تأیید علمای این کشور نیست؛ آنان طی نامه‏ای مراتب گلایه خود را به پادشاه گوشزد کرده‏اند. (بنگرید: موقع نورالاسلام، الشیخ محمدبن عبداللّه‏ آل الهبدان www.islamlight.net/index.php)

4- این نکته به خوبی نشان می‏دهد که روحانیان عربستان کمترین آشنایی با اعیاد ایرانیان ندارند. زیرا عید نوروز عید بر تخت نشستن پادشاهان نیست. بلکه شادمانی به مناسبت آغاز بهار و سال نو است.

5- فتاوی محمدبن إبراهیم آل الشیخ، ج 3، ص 107.


147


عنوان روزی خاص که در آن سالگرد و عید برگزار می‏شود؛ به خودی خود بدعت و حرام است».

شیخ بکر ابوعبداللّه‏ أبو زید رئیس مجمع فقهی عربستان (متوفی به سال 1429 ه .) می‏گوید:(1) «جشن یوبیل(2) با اختلاف مدت و اهدافش، جشنی بدعت گونه در دین، چالشگری در امر پروردگار جهانیان، شبیه شدن به کافران، و تکریم حرمتهای آنان است. از این رو نهی از جشن‏های بدعت‏گونه واجب است. از جمله جشن‏های بدعت‏گونه: جشن میلاد پیامبر اکرم(3) ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) ، جشن شب اسرا و معراج، جشن آغاز سال هجری و دیگر اعیاد بدعت‏گونه است!!! که گمراه‏کنندگان، آنها را وارد دین کرده‏اند. بنابراین بر نهی‏کنندگانِ این نوع اعیاد بدعت‏گونه واجب است، ابتدا نهی از برپایی جشنهای عید یوبیل را اعلام کنند. خواه یوبیل نقره‏ای، طلایی، یا الماسی باشد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- عیدالیوبیل بدعة فی‏الاسلام، ص 25.

2- یوبیل: واژه‏ای عبری به معنای شاخ قوچ است که از آن بوق‏هایی ساخته می‏شود و در جشن‏ها استفاده می‏شود. سپس به معنای عید در میان یهود و نصاری هنگام سپری شدن سالهایی از تولد یا افتتاح مؤسسه و یا پروژه‏ای استعمال شده است. پس از آن در میان مسلمانان متداول شده است. به عنوان مثال بعد از گذشت بیست و پنج سال «عید یوبیل فضی»، بعد از گذشت پنجاه سال «یوبیل ذهبی»، و بعد از گذشت هفتاد و پنج سال یوبیل الماسی گفته می‏شود.

3- جشنهای میلاد پیامبر اکرم ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) و ائمه معصومین ( علیهم السلام ) درواقع بزرگداشت دین و مروجان آن است.


148


وی می‏افزاید:(1) افتتاح برخی اماکن مانند بعضی از ادارات یا شرکت‏ها یا مؤسسات به دلیل سپری شدن مجموعه‏ای از سالها که قبلاً بدانها اشاره شد، بدعت است و برپایی جشن‏ها و توزیع هدایا و غیره به مناسبت سپری شدن سالهایی از تولد شخص، یا افتتاح فروشگاه، یا مدرسه و یا پروژه‏ای جایز نیست. بنابراین ترک آن واجب است و باید از آن برحذر بود.

شیخ ابن‏جبرین از مفتیان بزرگ عربستان در پاسخ به سؤالی در رابطه با حکم جشن گرفتن میلاد پیامبر اکرم ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) آورده است:(2) «آن کار بدعت زشتی است»!

وی می‏افزاید:(3) جشن گیرندگان یک روز را در سال جشن می‏گیرند در حالی که این روز با روز تولد پیامبر ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) که روز دوشنبه بوده، برابر نیست!

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- عیدالیوبیل ص 57، 58.

2- www.ibn-jebreen.com سایت اختصاصی شیخ ابن جبرین.

3- (همان)، گفته می‏شود پیامبر ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) روز دوشنبه متولد شده است.


149


همچنین از ایشان سؤال شده:(1) حکم جشن سالگرد ازدواج مردی با همسرش، بدون نیت شبیه شدن به کفار، یا تقلید از آنها، چگونه است؟ جواب: جایز نیست؛ این کار از عادات ناپسند است و دلیلی هم ندارد و مشروع نیست. و بدون شک، شباهت به کفار و مشرکان و اهل بدعت دارد که اعیادی را برای تولد، وضع کرده‏اند.

فصل نهم

1ـ تماس تلفنی

2ـ منع به کارگیری تلفن‏های همراه در کعبه

3ـ قانون مبارزه با جرائم اینترنتی و تلفن همراه


155


1ـ تماس تلفنی

در عربستان می‏توانید از چند طریق تماس تلفنی برقرار کنید:

1ـ مراجعه به دفاتر مخابراتی

هزینه مکالمات تلفنی در این دفاتر بسیار بالا است. با وجود بیانیه شرکت مخابرات عربستان(1) مبنی بر کاهش قیمت مکالمات تلفنی، و سیم کارت تلفن همراه، معروف به «سوا» به نسبت پنجاه درصد، و قیمت پیامک به نسبت بیست و پنج درصد، هنوز بهای مکالمات تلفنی و کارتهای تلفن همراه در عربستان بسیار گران است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.alqabas.com.kw/Article.aspx?id=180365


157


2ـ استفاده از تلفن همراه شخصی

تماس تلفنی از عربستان با ایران از طریق تلفن همراه شخصی: هر دقیقه 7 ریال معادل 1750 تومان ایران است. ولی تماس تلفنی از ایران به عربستان بسیار ارزانتر است. یعنی هر دقیقه بیشتر از یک ریال سعودی نیست.

3ـ خرید سیم کارت اعتباری تلفن‏های همراه. (سیم کارت تلفن همراه شرکتهای «سوا»، «موبایلی»، «زین» و غیره در بازار فروخته می‏شود).

4ـ خرید کارت تلفن. کارت تلفن در بسیاری از فروشگاهها به فروش می‏رسد پس از خرید کارت تلفن می‏توانید از طریق باجه‏های (کیوسک‏های) تلفن در خیابان با ایران تماس بگیرید.

2ـ منع به کارگیری تلفن‏های همراه در کعبه

وزارت حج عربستان تصمیم گرفت مانع تصویربرداری از درون حرمین شریفین و نیز محوطه‏های دو حرم شریف، توسط عمره‏گزاران گردد. وزارت حج، این تصمیم را این‏گونه توجیه می‏کند: منع به کارگیری تلفن‏های همراه، به منظور قداست مسجدالحرام


158


و مسجد شریف نبوی است. علاوه بر اینکه به کارگیری تلفن‏های همراه موجب ناراحتی عمره گزاران نیز می‏شود.

مقامات امنیتی و پلیس حرم در اجرای این تصمیم سهیم خواهند بود. این وزارتخانه، شرکتهای مجاز عمره را به ضرورت آگاهی بخشیدن به زائرانِ حرمین شریفین به منظور اجتناب از تصویربرداری فراخواند.

بانوانی که تلفن‏های همراه دوربین‏دار با خود حمل می‏کنند عملا از ورود به حرم نبوی منع می‏شوند این در حالی است که در حرم مکی به آنها اجازه داده می‏شود از این تلفن‏ها استفاده کنند. زیرا در مسجدالحرام زنان و مردان به صورت مختلط حضور دارند اما در مسجدالنبی بخش زنان جدای از بخش مردان است.


159


{در مسجد النبی، بانوان توسط مأموران زن به دقت تفتیش می‏شوند ولی در مسجدالحرام اوضاع این‏گونه نیست}.

از سویی دیگر بسیاری از حجاج و عمره‏گزاران با اهداف یادگاری، و یا نشان دادن تصویر به فرزندانشان و یا شناساندن مناسک حج به آنان، مشتاق تصویربرداری از خود، در کنار کعبه هستند. و برخی عقیده دارند زیارت اماکن مقدس فرصتی نادر برای تصویربرداری است، زیرا تصویری زیباتر از لباس احرام در برابر کعبه یا مسعی نیست.


160


علاوه بر آن، تلفن همراه به وسیله مناسبی برای یافتن گمشدگان در حرم، و یا عرفات تبدیل شده است. همچنین وسیله مناسبی برای هماهنگی میان خانواده‏هایی که متفرق شده‏اند، و برای یافتن یکدیگر در مکان خاصی مثلاً نزدیک یکی از درهای حرم با هم توافق کرده‏اند، می‏باشد.

3ـ قانون مبارزه با جرائم اینترنتی و تلفن همراه(1)

بارزترین مواد قانونی که شورای وزیران عربستان تصویب کرده است:

ماده (2): هدف این قانون جلوگیری از وقوع جرائم اطلاعاتی (رایانه ‏ای) است. همچنین تعیین این جرائم و مجازاتهای مقرر برای هر مورد از آن که نهایتا منجر به موارد زیر می‏شود:

1ـ کمک به محقق شدن امنیت اطلاعات.

2ـ حفظ حقوق مترتب بر استفاده از رایانه‏ ها یا شبکه‏ای اطلاعاتی.

3ـ حمایت از مصلحت عمومی، اخلاق و آداب عمومی.

4ـ حمایت از اقتصاد ملی.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روزنامه الوطن: جمعه 18 ربیع ‏الاول 1428 ه . 6 آوریل 2007 م، شماره (2380).

www.alwatan.com.sa/news/newsdetail.asp?issueno=2380&id=274


161


ماده (3): هرکس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از یک سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از 500 هزار ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ استراق سمع مطالبی که از طریق شبکه اطلاعاتی پخش می‏شود و یا بهره‏برداری از دستگاههای کامپیوتری (بدون اجازه قانونی)، و یا دریافت آن و یا ممانعت از آن.

2ـ ورود غیرقانونی به قصد تهدید کسی و یا باج‏خواهی از او برای مجبور کردن وی به انجام کاری یا امتناع از آن؛ اگرچه انجام آن کار یا امتناع از آن مشروع باشد.

3ـ ورود غیرقانونی به یک سایت اینترنتی، یا ورود به آن به قصد تغییر طراحی، یا اتلاف محتویات، و یا ایجاد تغییراتی در آن.

4ـ تماس با زندگی خصوصی دیگران از طریق سوء استفاده در بکارگیری تلفنهای همراه مجهز به دوربین یا امثال آن.


162


5ـ هتک حرمت دیگران یا آسیب رساندن به آنها از طریق وسائل مختلف تکنولوژی اطلاعات.

ماده (4): هرکس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از سه سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از دو میلیون ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ دستیابی به ثروت منقول، یا سند، برای خود و یا دیگری، و یا امضای همین سند از طریق خدعه و یا انتخاب نام کاذب و یا جعل صفنی ناصحیح.

2ـ دستیابی (بدون مجوز قانونی صحیح) به صورتحساب‏های بانکی یا اعتباری، یا صورتحساب‏های متعلق به اوراق بهادار برای دستیابی به اطلاعات یا اموال و یا خدماتی که به او داده می‏شود.

ماده (5): هرکس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از چهار سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از سه میلیون ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ ورود غیرقانونی به یک سایت اینترنتی به قصد حذف، یا تخریب، یا نفوذ، یا اتلاف محتویات، یا ایجاد تغییراتی در آن و یا نشر مجدد آن.


163


2ـ از کار انداختن شبکه اطلاعاتی، یا تعطیل کردن، یا تخریب، یا پاک کردن برنامه‏ها، یا مطالب موجود، یا استفاده شده در آن، یا حذف یا نفوذ و یا ایجاد تغییرات در آن.

3ـ ممانعت از دسترسی به خدمات و یا ایجاد پارازیت و یا از کار انداختن آن با هر وسیله‏ای.

ماده (6): هر کس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از پنج سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از سه میلیون ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ تولید مطالبی (منظور برنامه‏های کامپیوتری است) که ویژگی آن اصطکاک با قانون عمومی یا آداب عمومی یا حرمت زندگی خصوصی، یا آماده کردن، ارسال و ذخیره آن از طریق شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری.

2ـ تأسیس سایت در شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاه‏های کامپیوتری یا انتشار آن به منظور تجارت انسان یا تسهیل برخورد با آن.

3ـ ایجاد مواد یا بیانیه‏های وابسته به شبکه‏های مستهجن، یا فعالیت‏های قمار که مخل آداب عمومی، یا انتشار و ترویج آن است.

4ـ تأسیس سایت در شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری یا انتشار آن به منظور تجارت مواد مخدر یا روان‏گردان‏ها؛ یا ترویج آنها، یا شیوه های استعمال آنها، یا تسهیل برخورد با آنها.

ماده (7): هرکس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از ده سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از پنج میلیون ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ تأسیس سایت در شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری یا انتشار آن برای سازمانهای تروریستی یا تسهیل ارتباط با رهبران آن سازمانها یا یکی از اعضای آنها، یا ترویج افکار، و یا تأمین مالی آنها، یا انتشار چگونگی ساخت تجهیزات آتش‏زا، یا مواد منفجره، یا هر وسیله‏ای که در اعمال تروریستی مورد استفاده قرار می‏گیرد.


164


2ـ ورود غیرقانونی به یک سایت اینترنتی، یا سیستم اطلاعاتی به صورت مستقیم یا از طریق شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری، برای دستیابی به مطالبی که با امنیت داخلی یا خارجی کشور یا اقتصاد ملی مرتبط است.

ماده (14): هیأت ارتباطات و تکنولوژی اطلاعات، براساس تخصصشان عهده‏دار پشتیبانی و حمایت فنی به مقامات امنیتی خاص، در طی مراحل ضبط این جرائم، و تحقیق در آنها در خلال محاکمه هستند.

ماده (15): هیأت تحقیق و دادستانی عمومی، عهده‏دار تحقیق و طرفیت در جرائم وارده در این قانون هستند.

ماده (16): این قانون در روزنامه رسمی منتشر می‏شود و پس از گذشت 120 روز از تاریخ انتشار بدان عمل خواهد شد.


165


* پرسش

فصل 9 بخش 1

1ـ در عربستان می‏توان از چند طریق می‏توان تماس تلفنی برقرار کرد؟

2ـ تماس تلفنی از ایران به عربستان ارزان‏تر است یا بر عکس؟

فصل 9 بخش 2

1ـ آیا می‏توان از درون حرمین شریفین تصویربرداری کرد؟

2ـ آیا بانوان می‏توانند در حرم مکی از تلفن همراه دوربین‏دار استفاده کنند؟

فصل 9 بخش 3

1ـ مجازات گوش دادن دزدکی به مطالبی که از طریق شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری منتقل می‏شود چیست؟

2ـ مجازات تماس با زندگی خصوصی دیگران از طریق سوء استفاده در بکارگیری تلفنهای همراه مجهز به دوربین یا امثال آن چیست؟

3ـ مجازات دستیابی (بدون مجوز قانونی) به صورتحساب‏های بانکی یا اعتباری چیست؟

4ـ مجازات ورود غیرقانونی به یک سایت اینترنتی، یا ورود به قصد تغییر طراحی، یا اتلاف محتویات، یا ایجاد تغییراتی در آن چیست؟

5ـ مجازات از کار انداختن شبکه اطلاعاتی، یا تخریب، و یا پاک کردن برنامه‏ها چیست؟

6ـ مجازات ایجاد مواد یا بیانیه‏های وابسته به شبکه‏های مستهجن یا فعالیت‏های قمار چیست؟


166


7ـ هدف از قانون جلوگیری از وقوع جرائم اطلاعاتی (رایانه‏ای) چیست؟

8ـ مجازات تأسیس سایت در شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری یا انتشار آن برای سازمانهای تروریستی چیست؟


167


فصل دهم

1ـ اصطلاحات قانونی خاص

2ـ نظام قضایی

3ـ برخی از قوانین مبارزه با تقلب تجاری

4ـ قانون مبارزه با کلاهبرداری

5ـ قانون سلاح و مهمات

6ـ قانون زندان و بازداشت

7ـ قانون مبارزه با مواد مخدر

8ـ اخبار مواد مخدر


171


1ـ اصطلاحات قانونی خاص

 

کشور عربستان سعودی اصطلاح «نظام» را همردیف قانون تلقی می‏کند. «نظام»، واژه‏ای است که بیانگر یکی از قوانین است؛ نمونه آن: «نظام المرور: قانون راهنمایی و رانندگی» یا «نظام الاجراءات الجزائیه: قانون اجرائیه‏های جزایی» و ... است. «نظام» همانند «قانون» است که گاهی قانون اساسی، یا لایحه، یا تابلویی ارشادی است، مخالفت با آن مجازات دارد. گاهی هم ممکن است آموزشها یا تعلیمات معینی باشد.

برخی از اصطلاحات قانونی

1ـ فرمان ملوکانه: سندی رسمی و مکتوب با امضای پادشاه است که بیانگر اراده مستقیم و منحصر به فردِ پادشاه است. این فرمان بسیار مهم است زیرا برخاسته از اراده پادشاه است.

استناد قانونی به دستور پادشاه: فرمان پادشاه عبارت است از قدرت یا تمایل پادشاه براساس خواست وی به عنوان ولی امر در هر آنچه به صلاح کشور می‏داند. فرامین ملوکانه زمان معینی برای صدور ندارند. (فرمان ملوکانه با همه این ویژگیها، به عنوان قوی‏ترین مکانیسم قانونگذاری در عربستان محسوب می‏شود.

2ـ مرسوم ملوکانه: وثیقه‏ای رسمی است که بیانگر اراده پادشاه در موافقت با موضوعی است که قبلاً بر شورای وزیران و مجلس شورا عرضه شده و هر کدام در قبال آن تصمیمی اتخاذ کرده اند که نهایتا این قضیه برای اجرا و رسمیت یافتن مستلزم نظر


173


پادشاه است. اسناد قانونی در اینجا، همان قدرت و تمایل پادشاه با امری است که از دو ناحیه بر او عرضه شده است. بیشترین مرسوم ملوکانه در ارتباط با موافقت پادشاه با طرح «نظام یا قانون» یا موافقت با «توافقنامه بین‏المللی» است.

3ـ فرمان سامی (والا): وثیقه‏ای رسمی است که بیانگر اراده رئیس شورای وزیران (پادشاه یا نایب اول و یا نایب دوم او در صورت برعهده داشتن ریاست مجلس) است.

4ـ تصمیمات (بیانیه) شورای وزیران: سندی رسمی با ساختاری معین است که بیانگر خواست و اراده شورای وزیران است. تصمیمات شورای وزیران از مهم‏ترین قوانین هستند؛ این اهمیت تنها از ناحیه قدرت نیست بلکه اعتبار آن به سبب صدور بیشترین قوانین ملموس در امور روزمره است. و در واقع بیانگر اراده شورای وزیران (همه وزیران عضو) است. این تصمیمات، قانونی و اجرایی است، که دوشنبه هر هفته پس از تشکیل جلسه صادر، و در روزنامه رسمی منتشر می‏شود و در اخبار اعلام می‏گردد.

5ـ تصمیمات مجالس عالی: عبارت است از مستندات رسمی که بیانگر اراده مجلس در زمینه تخصصی آن است. در عربستان تعدادی مجلس عالی وجود دارد. این مجالس در زمینه‏های معینی تخصص دارند که صلاحیتهای مشخصی نیز براساس قانون بر عهده آنان است. به عنوان مثال شورای عالی قضاوت، یک نمونه از بیانیه‏هایش، اعلام رؤیت شرعی هلال عید فطر است.

2ـ نظام قضایی

(ماده 52 از قانون اساسی) تعیین قضات و پایان دادن به خدمت آنان به فرمان پادشاه و براساس پیشنهاد شورای عالی قضا است.

شورای عالی قضا، مسؤولیت تفسیر شرع و بازنگری همه احکام صادره از محاکم همچون اجرای مجازات اعدام، قطع اعضای بدن، و سنگسار را بر عهده دارد.(1)

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- ماده 6 قانون اساسی دادرسی؛ و نیز بنگرید: دراسة الدکتورة آمال الفزایری فی مؤتمر العدالة العربی الاول الذی عُقد فی بیروت، 1999 م.


174


از جمله اعضای این شورا که پادشاه، وی را تعیین می‏کند، نماینده وزارت دادگستری است.(1) در صورت غیبت اعضای شورای عالی قضا در یکی از جلسات، مسؤولیت انتخاب جانشینان بر عهده وزیر دادگستری است.(2)

مسؤولان اصلی بازداشت‏کننده عبارتند از: 1ـ پلیس امنیت عمومی (اداره اطلاعات) 2ـ پلیس دادستانی عمومی. 3ـ پلیس دینی معروف به «داوطلبان» یا «هیأت امر به معروف و نهی از منکر». گروه اول و دوم زیر نظر وزیر کشور هستند.

اما گروه سوم مکلف به تضمین پایبندی قاطع (مردم) به رفتار حاکم بر جامعه هستند بنابراین آنان از نظر تئوری هیأتی شبه مستقل هستند. اما در اقدامات عملی به صورت تنگاتنگ با پلیس و امیران منطقه همکاری می‏کنند. و از آنان خواسته می‏شود افراد مشکوک را پس از بازجویی، به پلیس امنیت عمومی (اطلاعات) تسلیم نمایند.

حکم اعدام معمولاً قطع گردن با شمشیر است که روزهای جمعه به اجرا درمی‏آید. اگرچه در مورد زنا به صورت سنگسار است.

 

3ـ برخی از قوانین مبارزه با تقلب تجاری(4)

 

این قانون براساس فرمان ملوکانه به شماره م/11 تاریخ 29/5/1404 ه . و براساس بیانیه شورای وزیران به شماره 107 تاریخ 12/5/1404 ه . صادر گردید.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- ماده 6 قانون اساسی دادرسی؛ و نیز بنگرید: دراسة الدکتورة آمال الفزایری فی مؤتمر العدالة العربی الاول الذی عُقد فی بیروت، 1999 م.

2- همان.

3- www.aljazirah.com//36969ln15d.htm

روزنامه الجزیرة، شماره 12142، دوشنبه 24، ذیقعده 1426 ه . 26 دسامبر 2005 م.


175


تخلفات

ماده 2: هرکس مرتکب یکی از تخلفات زیر شود از مخالفان این قانون محسوب می‏شود:

1ـ در یکی از امور زیر، دیگران را فریب دهد و یا شروع به نیرنگ کند:

   الف) ذاتِ جنس تولید شده، یا طبیعت، یا جنس، یا نوع، یا عناصر، یا صفات جوهری جنس.

   ب) منبع جنس تولید شده.

   ج) مقدار جنس تولید شده، خواه در وزن، پیمانه، اندازه، عدد، توان، یا عیار.

2ـ تقلب، یا شروع به تقلب در محصول نماید.

3ـ محصول تقلبی یا فاسد را بفروشد، یا عرضه کند.

4ـ محصول تقلبی یا فاسدی را در اختیار داشته باشد.

5ـ محصولات مخالف با استانداردهای معمول بسازد، یا در اختیار گیرد، یا بفروشد، یا عرضه کند.

6ـ اگر از ظرف‏ها، پوشش‏ها، قوطی‏ها، یا برچسب‏های مخالف با استانداردهای معمول استفاده کند.

7ـ اگر محصولی را بسته‏بندی کند، یا ببندد، یا توزیع کند، یا انبار کند، یا منتقل کند، مخالف با استانداردهای معمول باشد.

8ـ اگر بسته‏ها، یا پوشش‏ها، یا نوشته‏هایی که در تقلب استفاده می‏شود وارد کند یا بسازد، یا چاپ کند، یا در اختیار گیرد، یا بفروشد، یا عرضه کند.

9ـ اگر محصولی تقلبی، یا فاسد را وارد کند.

ماده 14: هرکس مرتکب یکی از تخلفات مندرج در ماده 2 گردد، به جریمه‏ای بیشتر از پانصد هزار ریال نیست؛ یا زندان که مدت آن بیشتر از دو سال نیست؛ یا هر دو مجازات محکوم می‏شود.

ماده 15: هرکس مرتکب خدعه، یا آغاز خدعه، با استفاده از اوزان، یا اندازه‏ها، یا پیمانه‏ها، یا غیره گردد؛


176


در صورتی که محصول تقلبی، یا فاسد، یا مواد استفاده شده در آن به سلامت انسان، یا حیوان آسیب برساند، به جریمه‏ای که بیشتر از یک میلیون ریال نیست؛ یا زندان که مدت آن بیشتر از سه سال نیست؛ محکوم می‏شود.

ماده 17: حکم به تعطیلی محل کسب متخلف براساس ماده 2 به مدتی که بیشتر از یک سال نیست مجاز است.

ماده 18: در هر حال پس از اثبات تقلب محصول، یا فاسد بودن آن، دستور معدوم کردن محصول و مصادره وسایلی که در تقلب، یا نیرنگ استفاده شده، قطعی است.

ماده 19: متخلف، ملزم به جمع‏آوری محصول تقلبی، یا فاسد از بازار، و برگرداندن بهای آن به مشتری است.

ماده 21: اگر متخلف پس از پنج سال از صدور حکم نهایی مجددا مرتکب تخلف شود؛ به مجازاتی که از دو برابر حداکثر مجازات مقرر در قانون متخلف، بیشتر نیست، محکوم می‏شود. اگر بار دیگر مرتکب تخلف شود، علاوه بر مجازاتهای مقرر، از اشتغال به فعالیتهای تجاری نیز به مدتی که بیشتر از پنج سال نیست محکوم می‏شود.

ماده 27: این قانون در روزنامه رسمی منتشر می‏شود؛ و پس از 90 روز از تاریخ انتشار بدان عمل می‏شود.

4ـ قانون مبارزه با کلاهبرداری(1)

 

براساس بیانیه شورای وزیران به شماره 653 تاریخ 25/1/1380 ه . و مرسوم ملوکانه به شماره 114 تاریخ 26/11/1380 ه . صادر گردید.

ماده 1: هرکس به قصد کلاهبرداری، مهرها و امضاهای ملوکانه، یا مهرهای عربستان، یا امضا و مهر رئیس شورای وزیران را جعل کند؛ همچنین اگر کسی آن مهرها و امضاها را با آگاهی از جعلی بودن آنها، مورد استفاده قرار دهد و یا زمینه استفاده آنها را برای دیگری فراهم کند،به مجازات حبس از پنج تا ده سال، و جریمه مالی از پنج تا ده هزار ریال محکوم می‏شود.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روزنامه رسمی عربستان سعودی «أم‏القری»، شماره 1874 تاریخ 10/1/1381 ه

فصل نهم

1ـ تماس تلفنی

2ـ منع به کارگیری تلفن‏های همراه در کعبه

3ـ قانون مبارزه با جرائم اینترنتی و تلفن همراه


155


1ـ تماس تلفنی

در عربستان می‏توانید از چند طریق تماس تلفنی برقرار کنید:

1ـ مراجعه به دفاتر مخابراتی

هزینه مکالمات تلفنی در این دفاتر بسیار بالا است. با وجود بیانیه شرکت مخابرات عربستان(1) مبنی بر کاهش قیمت مکالمات تلفنی، و سیم کارت تلفن همراه، معروف به «سوا» به نسبت پنجاه درصد، و قیمت پیامک به نسبت بیست و پنج درصد، هنوز بهای مکالمات تلفنی و کارتهای تلفن همراه در عربستان بسیار گران است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.alqabas.com.kw/Article.aspx?id=180365


157


2ـ استفاده از تلفن همراه شخصی

تماس تلفنی از عربستان با ایران از طریق تلفن همراه شخصی: هر دقیقه 7 ریال معادل 1750 تومان ایران است. ولی تماس تلفنی از ایران به عربستان بسیار ارزانتر است. یعنی هر دقیقه بیشتر از یک ریال سعودی نیست.

3ـ خرید سیم کارت اعتباری تلفن‏های همراه. (سیم کارت تلفن همراه شرکتهای «سوا»، «موبایلی»، «زین» و غیره در بازار فروخته می‏شود).

4ـ خرید کارت تلفن. کارت تلفن در بسیاری از فروشگاهها به فروش می‏رسد پس از خرید کارت تلفن می‏توانید از طریق باجه‏های (کیوسک‏های) تلفن در خیابان با ایران تماس بگیرید.

2ـ منع به کارگیری تلفن‏های همراه در کعبه

وزارت حج عربستان تصمیم گرفت مانع تصویربرداری از درون حرمین شریفین و نیز محوطه‏های دو حرم شریف، توسط عمره‏گزاران گردد. وزارت حج، این تصمیم را این‏گونه توجیه می‏کند: منع به کارگیری تلفن‏های همراه، به منظور قداست مسجدالحرام


158


و مسجد شریف نبوی است. علاوه بر اینکه به کارگیری تلفن‏های همراه موجب ناراحتی عمره گزاران نیز می‏شود.

مقامات امنیتی و پلیس حرم در اجرای این تصمیم سهیم خواهند بود. این وزارتخانه، شرکتهای مجاز عمره را به ضرورت آگاهی بخشیدن به زائرانِ حرمین شریفین به منظور اجتناب از تصویربرداری فراخواند.

بانوانی که تلفن‏های همراه دوربین‏دار با خود حمل می‏کنند عملا از ورود به حرم نبوی منع می‏شوند این در حالی است که در حرم مکی به آنها اجازه داده می‏شود از این تلفن‏ها استفاده کنند. زیرا در مسجدالحرام زنان و مردان به صورت مختلط حضور دارند اما در مسجدالنبی بخش زنان جدای از بخش مردان است.


159


{در مسجد النبی، بانوان توسط مأموران زن به دقت تفتیش می‏شوند ولی در مسجدالحرام اوضاع این‏گونه نیست}.

از سویی دیگر بسیاری از حجاج و عمره‏گزاران با اهداف یادگاری، و یا نشان دادن تصویر به فرزندانشان و یا شناساندن مناسک حج به آنان، مشتاق تصویربرداری از خود، در کنار کعبه هستند. و برخی عقیده دارند زیارت اماکن مقدس فرصتی نادر برای تصویربرداری است، زیرا تصویری زیباتر از لباس احرام در برابر کعبه یا مسعی نیست.


160


علاوه بر آن، تلفن همراه به وسیله مناسبی برای یافتن گمشدگان در حرم، و یا عرفات تبدیل شده است. همچنین وسیله مناسبی برای هماهنگی میان خانواده‏هایی که متفرق شده‏اند، و برای یافتن یکدیگر در مکان خاصی مثلاً نزدیک یکی از درهای حرم با هم توافق کرده‏اند، می‏باشد.

3ـ قانون مبارزه با جرائم اینترنتی و تلفن همراه(1)

بارزترین مواد قانونی که شورای وزیران عربستان تصویب کرده است:

ماده (2): هدف این قانون جلوگیری از وقوع جرائم اطلاعاتی (رایانه ‏ای) است. همچنین تعیین این جرائم و مجازاتهای مقرر برای هر مورد از آن که نهایتا منجر به موارد زیر می‏شود:

1ـ کمک به محقق شدن امنیت اطلاعات.

2ـ حفظ حقوق مترتب بر استفاده از رایانه‏ ها یا شبکه‏ای اطلاعاتی.

3ـ حمایت از مصلحت عمومی، اخلاق و آداب عمومی.

4ـ حمایت از اقتصاد ملی.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روزنامه الوطن: جمعه 18 ربیع ‏الاول 1428 ه . 6 آوریل 2007 م، شماره (2380).

www.alwatan.com.sa/news/newsdetail.asp?issueno=2380&id=274


161


ماده (3): هرکس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از یک سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از 500 هزار ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ استراق سمع مطالبی که از طریق شبکه اطلاعاتی پخش می‏شود و یا بهره‏برداری از دستگاههای کامپیوتری (بدون اجازه قانونی)، و یا دریافت آن و یا ممانعت از آن.

2ـ ورود غیرقانونی به قصد تهدید کسی و یا باج‏خواهی از او برای مجبور کردن وی به انجام کاری یا امتناع از آن؛ اگرچه انجام آن کار یا امتناع از آن مشروع باشد.

3ـ ورود غیرقانونی به یک سایت اینترنتی، یا ورود به آن به قصد تغییر طراحی، یا اتلاف محتویات، و یا ایجاد تغییراتی در آن.

4ـ تماس با زندگی خصوصی دیگران از طریق سوء استفاده در بکارگیری تلفنهای همراه مجهز به دوربین یا امثال آن.


162


5ـ هتک حرمت دیگران یا آسیب رساندن به آنها از طریق وسائل مختلف تکنولوژی اطلاعات.

ماده (4): هرکس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از سه سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از دو میلیون ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ دستیابی به ثروت منقول، یا سند، برای خود و یا دیگری، و یا امضای همین سند از طریق خدعه و یا انتخاب نام کاذب و یا جعل صفنی ناصحیح.

2ـ دستیابی (بدون مجوز قانونی صحیح) به صورتحساب‏های بانکی یا اعتباری، یا صورتحساب‏های متعلق به اوراق بهادار برای دستیابی به اطلاعات یا اموال و یا خدماتی که به او داده می‏شود.

ماده (5): هرکس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از چهار سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از سه میلیون ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ ورود غیرقانونی به یک سایت اینترنتی به قصد حذف، یا تخریب، یا نفوذ، یا اتلاف محتویات، یا ایجاد تغییراتی در آن و یا نشر مجدد آن.


163


2ـ از کار انداختن شبکه اطلاعاتی، یا تعطیل کردن، یا تخریب، یا پاک کردن برنامه‏ها، یا مطالب موجود، یا استفاده شده در آن، یا حذف یا نفوذ و یا ایجاد تغییرات در آن.

3ـ ممانعت از دسترسی به خدمات و یا ایجاد پارازیت و یا از کار انداختن آن با هر وسیله‏ای.

ماده (6): هر کس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از پنج سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از سه میلیون ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ تولید مطالبی (منظور برنامه‏های کامپیوتری است) که ویژگی آن اصطکاک با قانون عمومی یا آداب عمومی یا حرمت زندگی خصوصی، یا آماده کردن، ارسال و ذخیره آن از طریق شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری.

2ـ تأسیس سایت در شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاه‏های کامپیوتری یا انتشار آن به منظور تجارت انسان یا تسهیل برخورد با آن.

3ـ ایجاد مواد یا بیانیه‏های وابسته به شبکه‏های مستهجن، یا فعالیت‏های قمار که مخل آداب عمومی، یا انتشار و ترویج آن است.

4ـ تأسیس سایت در شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری یا انتشار آن به منظور تجارت مواد مخدر یا روان‏گردان‏ها؛ یا ترویج آنها، یا شیوه های استعمال آنها، یا تسهیل برخورد با آنها.

ماده (7): هرکس مرتکب یکی از جرایم اطلاعاتی (رایانه‏ای) زیر شود به مجازات زندان که مدت آن بیشتر از ده سال نیست؛ و جریمه‏ای که بیشتر از پنج میلیون ریال نیست؛ و یا به یکی از دو مجازات محکوم می‏شود.

1ـ تأسیس سایت در شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری یا انتشار آن برای سازمانهای تروریستی یا تسهیل ارتباط با رهبران آن سازمانها یا یکی از اعضای آنها، یا ترویج افکار، و یا تأمین مالی آنها، یا انتشار چگونگی ساخت تجهیزات آتش‏زا، یا مواد منفجره، یا هر وسیله‏ای که در اعمال تروریستی مورد استفاده قرار می‏گیرد.


164


2ـ ورود غیرقانونی به یک سایت اینترنتی، یا سیستم اطلاعاتی به صورت مستقیم یا از طریق شبکه اطلاعاتی یا یکی از دستگاههای کامپیوتری، برای دستیابی به مطالبی که با امنیت داخلی یا خارجی کشور یا اقتصاد ملی مرتبط است.

ماده (14): هیأت ارتباطات و تکنولوژی اطلاعات، براساس تخصصشان عهده‏دار پشتیبانی و حمایت فنی به مقامات امنیتی خاص، در طی مراحل ضبط این جرائم، و تحقیق در آنها در خلال محاکمه هستند.

ماده (15): هیأت تحقیق و دادستانی عمومی، عهده‏دار تحقیق و طرفیت در جرائم وارده در این قانون هستند.

ماده (16): این قانون در روزنامه رسمی منتشر می‏شود و پس از گذشت 120 روز از تاریخ انتشار بدان عمل خواهد شد.

فصل دهم

1ـ اصطلاحات قانونی خاص

2ـ نظام قضایی

3ـ برخی از قوانین مبارزه با تقلب تجاری

4ـ قانون مبارزه با کلاهبرداری

5ـ قانون سلاح و مهمات

6ـ قانون زندان و بازداشت

7ـ قانون مبارزه با مواد مخدر

8ـ اخبار مواد مخدر


171


1ـ اصطلاحات قانونی خاص

 

کشور عربستان سعودی اصطلاح «نظام» را همردیف قانون تلقی می‏کند. «نظام»، واژه‏ای است که بیانگر یکی از قوانین است؛ نمونه آن: «نظام المرور: قانون راهنمایی و رانندگی» یا «نظام الاجراءات الجزائیه: قانون اجرائیه‏های جزایی» و ... است. «نظام» همانند «قانون» است که گاهی قانون اساسی، یا لایحه، یا تابلویی ارشادی است، مخالفت با آن مجازات دارد. گاهی هم ممکن است آموزشها یا تعلیمات معینی باشد.

برخی از اصطلاحات قانونی

1ـ فرمان ملوکانه: سندی رسمی و مکتوب با امضای پادشاه است که بیانگر اراده مستقیم و منحصر به فردِ پادشاه است. این فرمان بسیار مهم است زیرا برخاسته از اراده پادشاه است.

استناد قانونی به دستور پادشاه: فرمان پادشاه عبارت است از قدرت یا تمایل پادشاه براساس خواست وی به عنوان ولی امر در هر آنچه به صلاح کشور می‏داند. فرامین ملوکانه زمان معینی برای صدور ندارند. (فرمان ملوکانه با همه این ویژگیها، به عنوان قوی‏ترین مکانیسم قانونگذاری در عربستان محسوب می‏شود.

2ـ مرسوم ملوکانه: وثیقه‏ای رسمی است که بیانگر اراده پادشاه در موافقت با موضوعی است که قبلاً بر شورای وزیران و مجلس شورا عرضه شده و هر کدام در قبال آن تصمیمی اتخاذ کرده اند که نهایتا این قضیه برای اجرا و رسمیت یافتن مستلزم نظر


173


پادشاه است. اسناد قانونی در اینجا، همان قدرت و تمایل پادشاه با امری است که از دو ناحیه بر او عرضه شده است. بیشترین مرسوم ملوکانه در ارتباط با موافقت پادشاه با طرح «نظام یا قانون» یا موافقت با «توافقنامه بین‏المللی» است.

3ـ فرمان سامی (والا): وثیقه‏ای رسمی است که بیانگر اراده رئیس شورای وزیران (پادشاه یا نایب اول و یا نایب دوم او در صورت برعهده داشتن ریاست مجلس) است.

4ـ تصمیمات (بیانیه) شورای وزیران: سندی رسمی با ساختاری معین است که بیانگر خواست و اراده شورای وزیران است. تصمیمات شورای وزیران از مهم‏ترین قوانین هستند؛ این اهمیت تنها از ناحیه قدرت نیست بلکه اعتبار آن به سبب صدور بیشترین قوانین ملموس در امور روزمره است. و در واقع بیانگر اراده شورای وزیران (همه وزیران عضو) است. این تصمیمات، قانونی و اجرایی است، که دوشنبه هر هفته پس از تشکیل جلسه صادر، و در روزنامه رسمی منتشر می‏شود و در اخبار اعلام می‏گردد.

5ـ تصمیمات مجالس عالی: عبارت است از مستندات رسمی که بیانگر اراده مجلس در زمینه تخصصی آن است. در عربستان تعدادی مجلس عالی وجود دارد. این مجالس در زمینه‏های معینی تخصص دارند که صلاحیتهای مشخصی نیز براساس قانون بر عهده آنان است. به عنوان مثال شورای عالی قضاوت، یک نمونه از بیانیه‏هایش، اعلام رؤیت شرعی هلال عید فطر است.

2ـ نظام قضایی

(ماده 52 از قانون اساسی) تعیین قضات و پایان دادن به خدمت آنان به فرمان پادشاه و براساس پیشنهاد شورای عالی قضا است.

شورای عالی قضا، مسؤولیت تفسیر شرع و بازنگری همه احکام صادره از محاکم همچون اجرای مجازات اعدام، قطع اعضای بدن، و سنگسار را بر عهده دارد.(1)

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- ماده 6 قانون اساسی دادرسی؛ و نیز بنگرید: دراسة الدکتورة آمال الفزایری فی مؤتمر العدالة العربی الاول الذی عُقد فی بیروت، 1999 م.


174


از جمله اعضای این شورا که پادشاه، وی را تعیین می‏کند، نماینده وزارت دادگستری است.(1) در صورت غیبت اعضای شورای عالی قضا در یکی از جلسات، مسؤولیت انتخاب جانشینان بر عهده وزیر دادگستری است.(2)

مسؤولان اصلی بازداشت‏کننده عبارتند از: 1ـ پلیس امنیت عمومی (اداره اطلاعات) 2ـ پلیس دادستانی عمومی. 3ـ پلیس دینی معروف به «داوطلبان» یا «هیأت امر به معروف و نهی از منکر». گروه اول و دوم زیر نظر وزیر کشور هستند.

اما گروه سوم مکلف به تضمین پایبندی قاطع (مردم) به رفتار حاکم بر جامعه هستند بنابراین آنان از نظر تئوری هیأتی شبه مستقل هستند. اما در اقدامات عملی به صورت تنگاتنگ با پلیس و امیران منطقه همکاری می‏کنند. و از آنان خواسته می‏شود افراد مشکوک را پس از بازجویی، به پلیس امنیت عمومی (اطلاعات) تسلیم نمایند.

حکم اعدام معمولاً قطع گردن با شمشیر است که روزهای جمعه به اجرا درمی‏آید. اگرچه در مورد زنا به صورت سنگسار است.

 

3ـ برخی از قوانین مبارزه با تقلب تجاری(4)

 

این قانون براساس فرمان ملوکانه به شماره م/11 تاریخ 29/5/1404 ه . و براساس بیانیه شورای وزیران به شماره 107 تاریخ 12/5/1404 ه . صادر گردید.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- ماده 6 قانون اساسی دادرسی؛ و نیز بنگرید: دراسة الدکتورة آمال الفزایری فی مؤتمر العدالة العربی الاول الذی عُقد فی بیروت، 1999 م.

2- همان.

3- www.aljazirah.com//36969ln15d.htm

روزنامه الجزیرة، شماره 12142، دوشنبه 24، ذیقعده 1426 ه . 26 دسامبر 2005 م.


175


تخلفات

ماده 2: هرکس مرتکب یکی از تخلفات زیر شود از مخالفان این قانون محسوب می‏شود:

1ـ در یکی از امور زیر، دیگران را فریب دهد و یا شروع به نیرنگ کند:

   الف) ذاتِ جنس تولید شده، یا طبیعت، یا جنس، یا نوع، یا عناصر، یا صفات جوهری جنس.

   ب) منبع جنس تولید شده.

   ج) مقدار جنس تولید شده، خواه در وزن، پیمانه، اندازه، عدد، توان، یا عیار.

2ـ تقلب، یا شروع به تقلب در محصول نماید.

3ـ محصول تقلبی یا فاسد را بفروشد، یا عرضه کند.

4ـ محصول تقلبی یا فاسدی را در اختیار داشته باشد.

5ـ محصولات مخالف با استانداردهای معمول بسازد، یا در اختیار گیرد، یا بفروشد، یا عرضه کند.

6ـ اگر از ظرف‏ها، پوشش‏ها، قوطی‏ها، یا برچسب‏های مخالف با استانداردهای معمول استفاده کند.

7ـ اگر محصولی را بسته‏بندی کند، یا ببندد، یا توزیع کند، یا انبار کند، یا منتقل کند، مخالف با استانداردهای معمول باشد.

8ـ اگر بسته‏ها، یا پوشش‏ها، یا نوشته‏هایی که در تقلب استفاده می‏شود وارد کند یا بسازد، یا چاپ کند، یا در اختیار گیرد، یا بفروشد، یا عرضه کند.

9ـ اگر محصولی تقلبی، یا فاسد را وارد کند.

ماده 14: هرکس مرتکب یکی از تخلفات مندرج در ماده 2 گردد، به جریمه‏ای بیشتر از پانصد هزار ریال نیست؛ یا زندان که مدت آن بیشتر از دو سال نیست؛ یا هر دو مجازات محکوم می‏شود.

ماده 15: هرکس مرتکب خدعه، یا آغاز خدعه، با استفاده از اوزان، یا اندازه‏ها، یا پیمانه‏ها، یا غیره گردد؛


176


در صورتی که محصول تقلبی، یا فاسد، یا مواد استفاده شده در آن به سلامت انسان، یا حیوان آسیب برساند، به جریمه‏ای که بیشتر از یک میلیون ریال نیست؛ یا زندان که مدت آن بیشتر از سه سال نیست؛ محکوم می‏شود.

ماده 17: حکم به تعطیلی محل کسب متخلف براساس ماده 2 به مدتی که بیشتر از یک سال نیست مجاز است.

ماده 18: در هر حال پس از اثبات تقلب محصول، یا فاسد بودن آن، دستور معدوم کردن محصول و مصادره وسایلی که در تقلب، یا نیرنگ استفاده شده، قطعی است.

ماده 19: متخلف، ملزم به جمع‏آوری محصول تقلبی، یا فاسد از بازار، و برگرداندن بهای آن به مشتری است.

ماده 21: اگر متخلف پس از پنج سال از صدور حکم نهایی مجددا مرتکب تخلف شود؛ به مجازاتی که از دو برابر حداکثر مجازات مقرر در قانون متخلف، بیشتر نیست، محکوم می‏شود. اگر بار دیگر مرتکب تخلف شود، علاوه بر مجازاتهای مقرر، از اشتغال به فعالیتهای تجاری نیز به مدتی که بیشتر از پنج سال نیست محکوم می‏شود.

ماده 27: این قانون در روزنامه رسمی منتشر می‏شود؛ و پس از 90 روز از تاریخ انتشار بدان عمل می‏شود.

4ـ قانون مبارزه با کلاهبرداری(1)

 

براساس بیانیه شورای وزیران به شماره 653 تاریخ 25/1/1380 ه . و مرسوم ملوکانه به شماره 114 تاریخ 26/11/1380 ه . صادر گردید.

ماده 1: هرکس به قصد کلاهبرداری، مهرها و امضاهای ملوکانه، یا مهرهای عربستان، یا امضا و مهر رئیس شورای وزیران را جعل کند؛ همچنین اگر کسی آن مهرها و امضاها را با آگاهی از جعلی بودن آنها، مورد استفاده قرار دهد و یا زمینه استفاده آنها را برای دیگری فراهم کند،به مجازات حبس از پنج تا ده سال، و جریمه مالی از پنج تا ده هزار ریال محکوم می‏شود.

ماده 2: هرکس مهر، یا نشان، یا علامتی متعلق به یکی از دوایر عمومی عربستان یا نمایندگی‏های عربستان در کشورهای خارجی را جعل کند، به مجازات حبس از سه تا پنج سال، و جریمه مالی از سه تا ده هزار ریال محکوم می‏شود.

5ـ قانون سلاح و مهمات(1)

مجلس شورا با اکثریت آراء با قانون جدید سلاح و مهمات موافقت کرد:

ماده 34: هرکس مرتکب یکی از اعمال زیر گردد به مجازات حبس که بیشتر از سی سال نیست، و جریمه که بیشتر از سیصد هزار ریال نیست، محکوم می‏شود:

الف) قاچاق سلاح‏های جنگی یا انفرادی، یا قطعاتی از آنها، یا مهمات آنها به داخل عربستان به قصد اخلال در امنیت داخلی.

ب) استعمال سلاح‏های جنگی یا انفرادی، یا قطعاتی از آنها یا مهمات آنها یا ساخت، یا مونتاژ، یا خرید و فروش، یا تملک، به قصد اخلال در امنیت داخلی.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روزنامه الجزیره، شماره 11883، دوشنبه 2 ربیع الاول 1426 ه .


178


ماده 36: هر کس مرتکب حمل سلاح جنگی یا مهمات آن، و یا خرید و فروش گردد به مجازات حبس که بیشتر از 15 سال نیست، و جریمه که بیشتر از صد و پنجاه هزار ریال نیست، و یا یکی از دو مجازات، محکوم می‏شود.

ماده 38: هر کس ارتکاب وی به یکی از اعمال زیر اثبات گردد، به مجازات حبس که بیشتر از پنج سال نیست، و جریمه که بیشتر از سی هزار ریال نیست، و یا یکی از دو مجازات، محکوم می‏شود:

الف) قاچاق سلاح‏های شکاری، یا قطعاتی از آنها، یا مهمات آنها، به عربستان به قصد تجارت.


179


ب) قاچاق سلاح‏های انفرادی، یا قطعاتی از آنها، یا مهمات آنها، به عربستان به قصد استفاده شخصی.

ماده 50: علاوه بر مجازاتهای مندرج در مواد قبلی، با حکم قضایی، کلیه سلاح‏ها و مهمات و تجهیزات وابسته به آن مصادره می‏شود.

6ـ قانون زندان و بازداشت(1)

 

ماده 4: وزیر کشور می‏تواند در جرایمی که مرتبط با امنیت داخلی است، حکم زندان یا بازداشت را صادر کند. همچنین می‏تواند، حکم زندان یا بازداشت خارجیان را در اماکن خاصی صادر کند.

ماده 8: ضروری است هر فرد زندانی یا بازداشت شده، پیش از ورود به زندان یا بازداشتگاه، بازرسی شود؛ و وسایل همراه وی مانند پول یا اشیای قیمتی از وی گرفته شود؛ و در کمد زندان یا بازداشتگاه به امانت سپرده شود تا هنگام آزادی به او تسلیم گردد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- روزنامه ام‏القری، شماره 2729، مورخ 11/7/1398 ه .


180


ماده 20: در صورت اخلال نظم توسط زندانی یا بازداشت شده می‏توان مجازاتهای زیر را اعمال نمود. این مجازات‏ها عبارتند از:

1) حبس انفرادی به مدتی که بیشتر از پنج روز نیست.

2) محرومیت از همه یا بخشی از امتیازهای ملاقات یا مکاتبه و دیگر امتیازها.

3) شلاق که بیشتر از ده ضربه نیست.

در حالت تکرار تخلفات زندانی یا بازداشت شده:

الف) در چنین حالتی علاوه بر شلاق زندانی یا بازداشت شده، می‏توان زندان انفرادی را دوبرابر کرد.

ب) اگر زندانی یا بازداشت شده، مرتکب ناآرامی یا تعدی گردد، مدیر زندان می‏تواند دستور دهد به مدت هفتاد و دو ساعت به دستان وی دستبند بزنند.

ماده 27: استفاده از سلاح‏های گرم، علیه زندانیان، یا بازداشت‏شدگان در موارد زیر مجاز است:

1) جلوگیری از هجوم یا مقاومت همراه با زور چنانچه نتوان با وسایل دیگری از آن ممانعت کرد.

2) ممانعت از فرار اگر با وسایل دیگر نتوان از آن جلوگیری کرد.

ابتدا باید شلیک هوایی انجام داد، در صورتی که نتیجه‏بخش نباشد افراد مسؤول حراست می توانند به سمت ساق پا، یا دست‏های زندانی، یا بازداشت شده، شلیک کنند؛ تا هجوم، یا مقاومت و یا تلاش وی را برای فرار متوقف کنند.

3) زندانی یا بازداشت شده‏ای را فراری دهد؛ یا تلاش کند او را فراری دهد.

7ـ قانون مبارزه با مواد مخدر

 

قانون مبارزه با تجارت مواد مخدر براساس فرمان سامی (والا) به شماره /4ب/966 در تاریخ 10/7/1407 ه .

ماده 37: اولا: با مراعات مواردی که در بند (ثانیا) از این ماده آمده،


181


هرکس مرتکب یکی از موارد زیر شود؛ و قانونا حکم او به اثبات برسد محکوم به قتل تعزیری خواهد شد.

1ـ قاچاق مواد مخدر یا روانگردان‏ها.

2ـ دریافت مواد مخدر یا روانگردان‏ها از قاچاقچی.


182


3ـ گرفتن، یا وارد کردن، یا صادر کردن، یا تولید، یا تغییر، یا استخراج، یا زراعت، یا دریافت مواد مخدر یا روانگردان‏ها به قصد ترویج.

4ـ مشارکت جمعی در ارتکاب هر عملی از اعمال مذکور در بخشهای سابق.

5ـ ترویج مواد مخدر یا روانگردان‏ها برای بار دوم، با فروش، یا هدیه، یا توزیع، یا اعطا یا دریافت یا انتقال به شرطی که بار اول به همان جرم محکوم شده باشد.


183


ثانیا: دادگاه به دلایلی می‏تواند مجازات قتل را به زندانی تبدیل کند که کمتر از پانزده سال نیست؛ و شلاقی که در هر بار بیشتر از پنجاه ضربه نیست؛ و جریمه‏ای که از صدهزار ریال کمتر نیست.

ثالثا: اگر مجرم از کسانی باشد که حالات زیر در مورد او صدق می‏کند، و حکم به مجازات قتل او براساس بند (اولاً) از این ماده صادر نشده، به مجازات زندان که کمتر از 25 سال نیست، و شلاق که در هر بار بیشتر از پنجاه ضربه نیست؛ و جریمه‏ای که از صد و پنجاه هزار ریال کمتر نیست، محکوم می‏شود.

این حالات عبارتند از:

1ـ چنانچه مجرم به دلیل ارتکاب یکی از این جرائم محکوم شده باشد و مجددا مرتکب یکی از آنها گردد، مجازات وی براساس متن همین ماده خواهد بود.

2ـ اگر مجرم کارمند بخش عمومی، و یا به خدمت گرفته شده، و یا از کسانی باشد مکلف به اجرای این قانون باشد، یا از کسانی است که مسؤول مبارزه با مواد مخدر یا روانگردان‏ها و یا مسؤولیت کنترل خرید و فروش و تملک این مواد به آنان محول شده است.

3ـ اگر مجرم در باند منظمی مشارکت داشته باشد که از جمله اهداف آنها قاچاق مواد مخدر یا روانگردان‏ها، تجارت، و یا عرضه آن به دیگران در کشور عربستان باشد. چنانچه جرم وی با قاچاق سلاح، یا جعل ارز، و یا ترور همراه باشد.


184


4ـ اگر مجرم مسلح باشد و از سلاح خود در حین ارتکاب جرم استفاده کرده باشد.

ماده 38: 1ـ اگر مجرم از کسانی باشد که دارنده ماده مخدر، یا بذرها، یا گیاهی که از آنها مواد مخدر یا روانگردان‏ها می‏روید، باشد؛ یا اینکه چیزی از آنها را به فروش برساند؛ یا خریداری کند، یا سرمایه‏گذاری کند، و یا مخارج آن را تأمین کند، به مجازات زندان کمتر از پنج، و بیشتر از پانزده سال نیست، و شلاق که در هر بار بیشتر از پنجاه ضربه نیست؛ و جریمه‏ای از هزار تا پنجاه هزار ریال، محکوم می‏شود.


185


ماده 47: کسی که دارنده ویزای عمره یا حج تمتع است در صورتی که حامل مواد مخدر یا روانگردان‏ها در حد مصرف خود باشد، از عربستان اخراج می‏شود.

ماده 52:

1ـ مواد مخدر یا روانگردان‏های ضبط شده مصادره می‏شود.

2ـ مواد مخدر یا روانگردان‏های مصادره شده، معدوم می‏شود.

ماده 53: با حکم قضایی وسایل زیر مصادره می‏شود:

1ـ ابزارآلات، ادوات، و وسائط نقلیه‏ای که در ارتکاب جرم مورد استفاده قرار گرفته شده باشد.

2ـ اموال و اشیای بدست آمده که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در ارتکاب جرم از آنها استفاده شده است.


186


3ـ هرآنچه حاصل از اعمال مجرمانه‏ای باشد که در این قانون مورد مجازات قرار می‏گیرد.

ماده 73: این قانون، قانون منع تجارت مواد مخدر یا روانگردان‏ها را که به فرمان سامی (والا) به شماره 3318 در تاریخ 9/4/1353 ه . ابلاغ شده بود، لغو می‏گرداند.

ماده 74: این قانون در روزنامه رسمی به چاپ می‏رسد و 90 روز پس از انتشار بدان عمل می‏شود.

8ـ اخبار مواد مخدر

از ابتدای سال 2008 تا ماه نهم میلادی 44 نفر به جرم قاچاق، ترویج و در اختیار داشتن مواد مخدر اعدام شده‏اند.

عربستان مجازات اعدام را در مورد کسانی که محکومیتشان در قاچاق، ترویج، و در اختیار داشتن مواد مخدر اثبات شود، اجرا می‏کند.

در سال 2007 حداقل 153 نفر، و در سال 2006 م، 37 نفر، و در سال 2005 م، 83 نفر و در سال 2004 م، 35 نفر و در سال 2000 م حداقل 113 نفر اعدام شده‏اند.

نمونه ‏هایی از اخبار مواد مخدر

1ـ وزارت کشور عربستان در 24 نوامبر 2007 در بیانیه‏ای که خبرگزاری سعودی پخش کرد، اعلام کرد: حکم اعدام یک پاکستانی به جرم قاچاق مقداری هروئین و تریاک(1) درون احشاء خود به قصد ورد به عربستان، به اجرا درآمد.

2ـ دو فرد سوری روز جمعه 18 نیسان (معادل تقریبی اردیبهشت) 2008 اعدام شدند. اعدام آنها قطع گردن بود. این دو نفر براساس اعلام وزارت کشور به اتهام دریافت قرصهای مخدر محکوم شده بودند.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- تریاک از عصاره شیری گیاه خشخاش استخراج می‏شود و دارای 35 ترکیب شیمیایی است که مهمترین آنها مرفین و کدئین است.

فصل یازدهم

1ـ هیأت امر به معروف و نهی از منکر

2ـ جرایم حیثیتی

3ـ اتهام جاسوسی

4ـ قانون ولی امر

5ـ حکم مسافرت زنان

6ـ رانندگی زنان

7ـ قانون کفالت

8ـ قانون کار

9ـ قانون اقامت


193


1ـ هیأت امر به معروف و نهی از منکر

هیأت امر به معروف و نهی از منکر، یکی از دستگاههای دولتی وابسته به شورای وزیران است. رئیس عمومی هیأت امر به معروف و نهی از منکر عربستان با بیان وظایف هیأت و نقش آن براساس نظام حاکم تصریح می‏کند: برخی عقیده دارند باید فعالیت هیأت محدود، و با پلیس ادغام گردد. اما امر به معروف و نهی از منکر رکنی اساسی از ارکان نظام است. و دستگاهی است که دارای تخصص‏ها، بودجه، لوایح و سازمانها است.

مهمترین وظایف هیأت

مهمترین وظایف هیأت را می‏توان در تخلفات زیر خلاصه کرد:(1)

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- براساس قانون هیأت امر به معروف و نهی از منکر، صادره براساس مرسوم ملوکانه به شماره م/37 در تاریخ 26/10/1400 ه . و به نقل از سایت اسلام وب در تاریخ 26/6/2008.

archive/aboutus_a.htm/2www.islamweb.net/ver

و روزنامه المدینه، 1 جمادی‏الاول 1429 ه . برابر با 6/5/2008 م. براساس: لایحه اجرایی هیأت امر به معروف و نهی از منکر شماره 3203 به تاریخ 30/7/1408 ه .


195


ـ اداره منازل یا اماکن ارتکاب فحشاء.

ـ تلاش به قصد تجاوز یا زنا.

ـ تعرض مردان به زنان همراه با گفتار یا عمل.

ـ خلوت حرام.

ـ تعقیب اتومبیلهای حامل زنان و توقیف آنها.

ـ شبیه شدن مرد به زن و بر عکس.

ـ استعمال مسکر، در اختیار داشتن، ترویج، و ساخت آن.

ـ همکاری در ترویج مسکر و ساخت آن.

ـ تخلفات عبادی درون مراکز هیأت.

ـ تخلف از نماز و ادامه کار بعد از اذان.

ـ تخلفات اخلاقی.

ـ مخالفتها با آداب عمومی.

ـ بالا بردن صدای ترانه‏ها در مکان عمومی.

ـ کوتاه کردن مو به صورتهای عجیب و غریب.

ـ استعمال دخانیات در اماکن عمومی و نزدیک مساجد.

ـ پوشیدن لباسهای نامناسب.

ـ روشن کردن رادیو، یا تلویزیون، یا ضبط صوت و امثال آن نزدیک مساجد به طوری که موجب اخلال در کار نمازگزاران گردد.

ـ ارتکاب زنا، لواط، قمار.

ـ کم فروشی.

و نیز:

1ـ مراقبت عمومی از بازارها، راهها، باغها و دیگر اماکن عمومی و جلوگیری از وقوع منکرات شرعی از جمله:


196


اظهار بی ‏احترامی غیر مسلمانان به شعائر اسلامی و احکام آن؛ عرضه یا فروش عکسها، کتابها یا نوارهای تصویری یا صوتی منافی با آداب شرعی یا مخالف با عقیده اسلامی با مشارکت مقامات ذیربط؛ عرضه عکسهای مبتذل یا شعائر ادیان غیر اسلامی، همچون صلیب، ستاره داود، تصویر بودا یا امثال آن؛ بدعت‏های آشکار مانند بزرگداشت اوقات یا اماکنی که مورد تأیید شرع نیست.(1) و یا برپایی جشن در اعیاد(2) و مناسبت‏های بدعت‏گونه غیر اسلامی؛ اعمال جادوگری و شعبده‏بازی و دروغ‏پردازی به منظور حیف و میل کردن اموال مردم.

2ـ اعمال حسابرسی در نماز؛ پیام دعوت به نماز؛ گشت در خیابانها و بازارها به منظور ترغیب مردم در شتافتن به سوی نماز در اوقات آن؛ و در صورتی که فرد سهل‏انگاری یافت شود به حساب او را مورد مؤاخذه قرار دهند.

3ـ مراقبت از کشتارگاهها به منظور ذبح شرعی صحیح.

4ـ مراقبت از نمایشگاهها و فروشگاههای بافندگی لباسهای زنانه.

5ـ لایحه در زمینه آداب عمومی، وظیفه افراد هیأت را در حسابرسی کارهایی مرتبط با حمایت جامعه است، تعیین کرده است.

ویژگی ضبطی

«ماده دهم» از نظام هیأت، بر برخورداری افراد هیأت از ویژگی ضبطی تأکید دارد. «توقیف مرتکبان محرمات یا متهمان آن و یا مسامحه ‏کاران در واجبات شرعی». و ماده دوازدهم تأکید دارد بر اینکه «هیأت حق مشارکت با مقامات ذیربط براساس دستورات و آموزشهایی _ که لایحه کیفیت مشارکت هیأت را در مراقبت تعیین می‏کند _ در مراقبت از چیزهای ممنوعه‏ ای ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- مقصود از «اوقات» همان زمانهایی است که در بخش «برپایی جشنها و یادبودها» بدانها اشاره شد. اما مقصود از «اماکنی که مورد تأیید شرع نیست» قبور ائمه معصومین علیهم‏السلام در بقیع است.

2- مقصود از این قانون جشنهای میلاد پیامبر اکرم ( صلَّی اللّه علیه و آله و سلم ) و شب نیمه شعبان تولد امام مهدی( عَجَّل‏ اللّه‏ تعالی فرجَه الشریف ) است.


197


که بر عقائد یا رفتار یا آداب عمومی تاثیرگذار است را دارد». اما ماده سیزدهم بر این نکته تأکید دارد که «مراکز فرعی هیأت‏های امر به معروف و نهی از منکر مکلفند هر که را در امری که مستلزم مجازات او است، توقیف می‏کنند، برای تکمیل تحقیقات به مقر اصلی هیأت ارسال کنند.

«ماده چهاردهم» مشارکت نماینده‏ای از هیأت‏های امر به معروف و نهی از منکر در پیگیری پرونده‏هایی که مرتبط با تخصص هیأت است، و ضبط آن با آگاهی مقامات امنیتی یا امیران صورت گرفته، ضروری می‏داند. همچنین پس از صدور حکم در پرونده‏هایی که مرتبط با تخصص هیأت است نماینده‏ای از هیأت‏ها در اجرای مجازات شرکت می‏کند.

«ماده شانزدهم» دادگاههای شرعی را ملزم می‏کند تا هیأت‏های امر به معروف و نهی از منکر را در ارتباط با احکام صادره در پرونده‏هایی مربوط این هیأت‏ها است، مطلع نماید.

«ماده هفدهم» بر تجهیز هیأت‏های امر به معروف و نهی از منکر به تعداد مورد نیاز از افراد پلیس در جهت انجام وظایفشان تأکید دارد.

2ـ جرایم حیثیتی

حکم اتهام «خلوت با نامحرم» از طرف قضات عربستان 90 تازیانه تعزیری برای هریک از زن یا مرد تعیین شده است. چند ماه قبل یکی از اساتید دانشگاه ام‏ القری در


198


عربستان محکوم به شلاق و زندان شد.(1) علیه او حکمی مبنی بر 150 ضربه شلاق، و 8 ماه زندان به دلیل خلوت با یک زن نامحرم و صرف قهوه با او، صادر شد.

جرایم حیثیتی در عربستان تابع قانون یکسانی نیست به عنوان مثال در قضایای مشابه یا نزدیک به هم مجازاتهای متفاوتی وجود دارد.

اتهام خلوت با نامحرم

نوشیدن قهوه یا چای در قهوه ‏خانه‏ ها، رستوران‏ها یا هتل‏ها و ورود به بخش خانوادگی در مکانهای عمومی یا خصوصی از مصادیق خلوت با نامحرم تلقی می‏شود حتی اگر این دو نفر در ارتباط با امور شغلی با یکدیگر گفتگو کنند زیرا:

اولاً: اشتغال زنان با مردان به صورت مختلط مورد تأیید وزارت کار نیست.

ثانیا: بخش‏های خانوادگی در قهوه‏خانه‏ها و رستوران‏ها مختص محارم و خانواده‏هایی است که بچه‏ها را همراه خود می‏آورند.

روزنامه رسمی «الوطن» عربستان می‏نویسد:(2) به محض اینکه زنی بدون محرم با مردی در قهوه ‏خانه ‏ها، رستوران‏ها یا هتل‏ها گفتگو کند. افرادی از هیأت امر به معروف و نهی از منکر وارد آن محل می‏شوند سپس آن دو را مجبور به سوار شدن در اتومبیل خود می‏کنند.
ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.alekhbariya.org/news.php?action=show&id=598

2- روزنامه الوطن سه ‏شنبه 12 صفر 1429 ه . برابر با 19 فوریه 2008 م، شماره (2699) سال هشتم.


199


 در مدت دستگیری اجازه تماس با خانواده بوسیله تلفن همراه داده نمی‏شود.در ادامه، متن خبری با عنوان «پرونده خانم مسنی به اتهام خلوت با نامحرم» ذکر می‏شود:(1)

ریاض: منصور الحاتم:

هیأت تحقیق و دادستانی عمومی ریاض پرونده خانمی شصت و پنج ساله ‏ای را بازنگری می‏کند که هیأت امر به معروف و نهی از منکر در اواخر ماه رمضان گذشته وی را به جرم خلوت با نامحرم متهم کرده بود.

وکیل متهم اظهار داشت: موکلش در منزل خود، هنگامی که یکی از افراد خیر جویای حال او بوده و مبلغی به او اعطا کرده، دستگیر شده است.

وکیل این خانم به روزنامه الوطن تأکید کرد که هیأت، موکلش را با مردی که همراه او بوده دستگیر کرده به طوری که پرونده آنان پس از آن‏که با کفالت آزاد شدند به هیأت تحقیق و دادستانی عمومی ریاض (بخش شکایات) ارجاع داده شده است.

وی افزود: موکلش زنی مسن و بی‏سرپرست است که مبتلا به بیماریهای متعددی است گزارشهای پزشکی بر آن تأکید دارند. روزنامه «الوطن» به نسخه ‏ای از این گزارش‏ها دست یافته است. وی دارای چهار دختر است که یکی از آنها معلول می‏باشد. وی بعد اتکال به خداوند به کمک‏های خیرین متکی است.

وکیل وی، متهم کردن زنی در این سن، به چنین اتهامی، در روز ماه رمضان بدون وجود اثبات عملی، که هیأت هنگام دستگیری بر آن متکی باشد، شگفت‏انگیز تلقی کرد. حتی دستور رسمی یا مقام امنیتی دیگری همراه اعضای هیأت، در حین دستگیری برای اثبات اتهام وجود نداشته است.

فصل دوازدهم

1ـ مؤسسات عهده‏دار امور طواف

2ـ قوانین دفاع شهری در چادرهای مشاعر (عرفات و منی)

3ـ مقررات بقیع


221


1ـ مؤسسات عهده ‏دار امور طواف

مؤسسات عهده‏دار امور طواف عبارتند از:

1ـ مؤسسه امور طواف حجاج ترکیه، مسلمانان اروپا، آمریکا و استرالیا.

2ـ مؤسسه امور طواف حجاج ایران.

3ـ مؤسسه امور طواف حجاج جنوب آسیا.

4ـ مؤسسه امور طواف حجاج غیر عرب آفریقا.

5ـ مؤسسه امور طواف حجاج شرق آسیا.

6ـ مؤسسه امور طواف حجاج کشورهای عربی.


223


شماره تلفنهای مؤسسه مطوفی حجاج ایران

آدرس: مکه مکرمه ـ مخطط الحمراء

صندوق پستی (5578)

نوع ارتباط

شماره

کد منطقه

مرکزی

5488466

02

فاکس

5488467

02

tdwww.mhi-est.com سایت اینترنتی

بخشهای مرتبط با مؤسسات عهده ‏دار طواف

1ـ دفتر متمرکز «الوکلاء» در جده:(1)

وظایف این دفتر عبارت است از: استقبال از حاجی در گذرگاههای ورودی، دریافت گذرنامه و چک‏های دستمزد خدمات و هزینه ‏های حمل و نقل.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- در مورد نامگذاری شهر جده سه نظر وجود دارد: 1ـ «جِدَّه» نام رئیس قبیله قضاعه موسوم به جده بن جرم ..... 2ـ «جُدَّه»: در عربی به معنای ساحل دریا است. این نامگذاری را یاقوت حموی در معجم‏البلدان و ابن بطوطه در «رحله ابن بطوطه» ذکر کرده‏اند. 3ـ «جَدَّه»: بمعنای مادر بزرگ. علت نامگذاری به علت دفن مادر بزرگ همه ما، حواء در این شهر نسبت داده می‏شود. مقبره‏ای نیز به همین نام در جده وجود دارد.


224


و در حقیقت نماینده مؤسسات و سندیکاهای عمومی اتومبیل‏ها و شرکت‏های حمل و نقل است.

این دفتر مسؤول فرستادن حجاج به مکه مکرمه و یا مدینه منوره است . همچنین مسؤول بازگرداندن حجاج به وطنشان با همکاری ادارات گذرنامه و شرکتهای هواپیمایی است.

2ـ سندیکای عمومی اتومبیل‏ها:

این سندیکا، دستگاه ناظر بر شرکت‏های طرف قرارداد جابجایی حجاج است. این دستگاه به هماهنگی بین «الوکلاء» و مؤسسه‏های عهده‏دار طواف، و راهنمایان می‏پردازد. و سندیکا مسؤول تأمین وسایل نقلیه مناسب حجاج است.

حاجی مبلغ «594» ریال سعودی بابت خدمات مؤسسات عهده‏دار طواف در مکه، «أدِلاَّء» در مدینه منوره، دفتر متمرکز «الوکلاء» در جده و دفتر متمرکز «الزمازمه» در مکه مکرمه می‏پردازد.

هزینه‏های اقامت در عرفات و منی شامل آب، برق، نظافت، نگهبانی، زیرانداز، کولر چادرهای منی: 300 ریال است.

3ـ دفتر متمرکز «الزمازمه»:

این دفتر مسؤول آب‏رسانی به حجاج در ایام حج است.

دفتر متمرکز «الزمازمه» در سال 1403 ه . ق به فرمان وزیر حج و اوقاف عربستان تأسیس شد.

4ـ موسسه ادلاء (راهنمایان)

مؤسسه ادلاء در مدینه منوره یکی از مؤسسات داخلی عربستان است که خدماتش را به طور مستقیم زیر نظر وزارت حج برای خدمت به زائران مسجد شریف نبوی انجام می‏دهد.


225


مؤسسه، متعهد به تقدیم خدمات به حجاج است. این خدمات شامل استقبال، خوشامدگویی، دادن اطلاعات کافی در ارتباط با زیارت، اسکان، و نظارت به منظور آسایش زائران در طول مدت اقامتشان در مدینه منوره است.

مؤسسه، دفتری برای پیگیری وضعیت بهداشتی حجاج و خدمات‏رسانی به آنها در بیمارستان‏های مدینه منوره دارد. همچنین دارای چهار کیوسک به منظور خدمت‏رسانی به حجاج گمشده و هدایت آنها به اماکن محلهای اقامتشان با هماهنگی وزارت حج است. علاوه بر آن دارای یک مرکز در میقات ذی‏الحلیفه به منظور ساماندهی و هدایت حجاج به میقات و برگرداندن آنها به اتوبوسهای مخصوص آنها است.

مؤسسه توانسته بسیاری از جوانان عربستانی را که توانایی انجام کار در موسم حج را دارند جذب نماید. امسال تعداد این جوانان به بیش از 3600 نفر می‏رسد.

مؤسسه در زمینه انتخاب مسکن مناسب حجاج و دستیابی به آنها و اطمینان از استانداردها از سوی مقامات ذی ربط در ارتباط با مسکن حجاج و تأیید قراردادهای اسکان که بعثه‏های حج با مجموعه‏های مسکونی و مالکان و مستأجران امضا می‏کنند.

شماره تلفنهای مؤسسه الاهلیه للادِلاء

آدرس: مدینه منوره ـ أرض الکردی

صندوق پستی (4486)

نوع ارتباط

شماره

کد منطقه

مرکزی

8260088

04

فاکس

8255048

04

سایت اینترنتی: tdWWW.ADILLA.COM.SA


226


2ـ قوانین دفاع شهری در چادرهای مشاعر (عرفات و منی)(1)

قوانین دفاع شهری در چادرهای مشاعر مقدس، به منظور سلامت حجاج عبارتند از:

1ـ ذخیره مواد نفتی همچون بنزین در چادرها، به طور مطلق ممنوع است.

2ـ استفاده از ژنراتورهای کوچک در منطقه مشاعر ممنوع است.

3ـ روشن کردن آتش درون چادر و یا نزدیک اتومبیل‏ها به طور مطلق ممنوع است.

4ـ انداختن ته سیگار روشن در بین چادرها ممنوع است.

5ـ نزدیک کردن لامپهای برق به سقف چادر به دلیل احتمال آتش سوزی ممنوع است.

6ـ قطع جریان برق هنگام ترک چادر ضروری است.

7ـ استفاده از گاز در منطقه مشاعر براساس فرمان ملوکانه به شماره /ب/11460 تاریخ 8ـ 3/8/1418 ه . به طور مطلق ممنوع است.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــ

1- www.cd.gov.sa.


227


3ـ مقررات بقیع

کارهای غیر مجاز:

1ـ برداشتن عکس یا فیلم. 2ـ نماز خواندن در داخل بقیع. 3ـ خواندن دعا و مرثیه با صدای بلند. 4ـ توقف و خوابیدن کنار دیوارهای بقیع.


228


ساعات باز شدن درهای بقیع:

درهای قبرستان بقیع معمولاً بعد از نماز صبح و نماز عصر به مدت 2 ساعت باز است. و تنها به مردان اجازه ورود داده می‏شود. از این رو در چنین ساعتی بانوان فقط می‏توانند از درهای ورودی وارد شوند و پشت میله‏های آهنی دعا بخوانند.


229


 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.