
سؤال: لذت ذکر و عبادت چه طور به دست میآید؟
پاسخ: حلاوت و طعم ذکر و به طور کلی لذت بردن از طاعات و ایمان به وسیلهی دلهای سالم احساس میشود؛ چنانکه حلاوت و مزهی غذا و مایعات با دهانی که صاحب آن سالم باشد، چشیده و احساس میشود. جهت تحصیل این وصف و مقام مناسب است که با مرشدی صالح و مصلح بیعت شود. عمدهترین اسباب تحصیل لذت ایمانیات در حدیث زیر آمده است:
عَنْ أَنَسٍ عَنِ النَّبِیِّ صلى الله علیه وسلم قَالَ: «ثَلاَثٌ مَنْ کُنَّ فِیهِ وَجَدَ حَلاَوَةَ الإِیمَانِ أَنْ یَکُونَ اللهُ وَرَسُولُهُ أَحَبَّ إِلَیْهِ مِمَّا سِوَاهُمَا، وَأَنْ یُحِبَّ الْمَرْءَ لاَ یُحِبُّهُ إِلاَّ لِلَّهِ، وَأَنْ یَکْرَهَ أَنْ یَعُودَ فِی الْکُفْرِ کَمَا یَکْرَهُ أَنْ یُقْذَفَ فِی النَّارِ».[۱]
رسول اللّٰه صلى الله علیه وسلم میفرمایند: سه خصلتاند؛ هر کس که این سه خصلت در او باشد، (بهوسیلهی آنها) شیرینی ایمان را مییابد؛
(اوّل) آنکه خدا و رسول او نزد وی محبوبتر باشند از هر آنچه غیر از خدا و رسول است.
(دوم) آنکه شخصی را که دوست میدارد، او را دوست ندارد مگر برای خدا و طلب رضای او.
(سوم) آنکه زشت داند و نپسندد که به کفر در آید بعد از آنکه خدای تعالى او را از کفر رهانید؛ چنانکه نمیپسندد که در آتش انداخته شود.
محبت با خدا به وسیلهی شناخت ذات و صفات خدا و تفکر در مصنوعات و نعمتهای او تعالى حاصل میگردد و از بزرگان منقول است: هر که خدا را بشناسد، دوستش میدارد و کسی که او تعالى را دوست دارد، اطاعتش میکند. محبت با پیامبر صلى الله علیه وسلم به وسیلهی شناخت او و آگهی از کمال، جمال، و احسان او به دست میآید.