به قلم:
سید عبدالرحیم خطیب رحمه الله
فهرست مطالب: مقدمه کتاب -عثمان بن عفان- شغل عثمان-یکی از مفاخر عظیم عثمان-هجرت عثمان-فضائل عثمان-خلافت عثمان-نظری به خلافت عثمان-عبدالرحمن بن عوف را بشناسیم-اولین خطبه عثمان-نگاهی به خطبه عثمان-فتوحات عثمان-غائله اسکندریه-غائله خراسان و جاهای دیگر-فتوحات جدید عثمان-فتح اندلس (اسپانیا)-فتح قبرس-پیروزی ذات الصواری-بروز فتنه و آشوب-فتنه به راه میافتد-فتنه به مدینه میرسد-نگاهی به شهادت عثمان-نگاهی به دیدگاه اشعری-کاردانی عثمان ذی النورین-اوضاع داخلی قلمرو اسلام در دورة عثمان
عثمان برای نصرت دین اسلام و پیشرفت مقاصد و مرام رسول الله از بذل مال و جان خود هرگز دریغ نمیداشت.
سپس حضرت عمر همة آنها را [جز طلحه که در سفر بود] نزد خود خواست و فرمود:
پس واضح است که بعضی به علی و بعضی به عثمان رأی شفاهی داده اند.
علی جواب داد: تا آنجا که بدانم و تا حدی که بتوانم عمل میکنم([17]).
عثمان فوراً به ولید بن عقبه فرمان میدهد:
میعادگاه ملاقات تو با من یا در سراپرده و مقر فرماندهی موریان فرمانده سپاه روم خواهد بود یا در بهشت.
«لا تنتخب الناس ولا تقرع بینهم خیرهم، فمن اختار الغزو طائعاً فاحمله وأعنه»
2- مسلمین عهدهدار دفاع از جزیره در مقابل هر دشمنی که به جزیره حمله کند، نباشند.
5- مسلمین حق داشته باشند از این جزیره به هرجا که بخواهند حمله نمایند.
«العدو أمامنا والبحر ورائنا. فاختاروا أیهما شئتم»
یا محمد بگو به مردم: چه کسی حرام کرده است این زینتها و زیورهائی را که خدا برای بندگانش آفریده است. چه کسی حرام کرده است این رزق و روزیهای خوبی را که خدا برای آنها فراهم فرموده است([58]). بگو: این زینتهای زندگانی و این روزیهای خوب (را خدا در این جهان برای مؤمنین و غیر مؤمنین به وجود آورده و هرکس چه مؤمن و چه غیر مؤمن باشد میتواند آنها را از راهش به دست آورد، ولی) در قیامت مختصاً برای مؤمنین خواهد بود نه برای غیر مؤمنین. (زیرا زندگانی منعم اخروی نتیجه ایمان و اعمال صالحه و اقوال صادقانه انسان میباشد).یعنی: چه کسی میتواند مانند عمر سختی زندگانی را تحمل کند؟([59]).
«فارجع إلى عملک ولا تعد لما فعلت أبداً»
یعنی: پس برو بر سر کارت و دیگر هرگز آن کاری را که کردی مکن.
«فإنکم إذا قتلتمونی وضعتم السیف على رقابکم ثم لم یرفع الله عنکم الاختلاف»
در البدایة والنهایة، ج 7، صـ 180 اثر ابن کثیر نیز آمده که عثمان بار دیگر به اشرار گفت:
«لإن قتلتمونی لا تتحابوا بعدی ولا تصلوا جمیعاً»
خدایا! آخرین عمل خیرم را در اول روز قرار ده
نسبت به حوادثی که منجر به شهادت امیرالمؤمنین حضرت عثمان رض گردید بین دو دیدگاه قرار میگیریم.
وما جری بین الصحاب نسکت
عنه وأجر الاجتهاد نثبت
همچنین قرآن در شأن این مردم بزرگ میفرماید:
رسول الله به حاضرین فرمود: بدانید که حاطب به شما راست میگوید (و سوء نیتی نداشه است) و اضافه فرمود:
«مَا ضَرَّ عُثْمَانَ مَا فَعَلَ بَعْدَ الْیَومِ. مَا ضَرَّ عُثْمَانَ مَا فَعَلَ بَعْدَ الْیَوْمِ»
92 به راستی که کارهای نیک انسان، آثار کارهای بدش را از بین میبرد. 93 هرکس یک حسنه ( کار نیک) انجام دهد (مثل این است که ده حسنه انجام داده است). پس ده برابر ثواب به او داده میشود و هرکس یک سیئه (کار بد) از او سر زند، جز یک گناه ندارد و فقط یک مجازات دارد.دکتر عبدالحسین زرین کوب در کتاب بامداد اسلام ص 100 میگوید:
برای این که این مطلب باور شود، چه بهتر که به این روایت تاریخی گوش دهیم که میگوید:
روزی زهری([97]) از سعید بن المسیب([98]) سؤال میکند:
این بود نمونهای از خصایص و فضایل فطری و شخصیت ذاتی حضرت عثمان که به طور اختصار ذکر کردیم.
اوضاع داخلی قلمرو اسلام در دورة عثمان رض:
عثمان وجه اضافی افطاری مسلمین و امهات المؤمنین را زیادتر از دورانِ عمر کرد.
در این باره خوب سروده است این شاعر که میگوید:
صد نقش درست
آمد و کس را نظری نیست
چون رفت خطائی همه را چشم بر آن است
یکساننمودنِ تلاوت و قرائت قرآن کریم:
بنابراین، و با توجه به روایت ثابت و صحیح تاریخی، قرآن کریم با پیشنهاد مؤکد حضرت عمر فاروق و به دستور بیچون و چرای حضرت ابوبکر صدیق یک جا جمع و تدوین شد و از نابودی و اضافه و نقصان محفوظ گردید. در اثر اقدام حضرت عثمان ذی النورین از اختلاف در قرائت و کتابت جلوگیری به عمل آمد. و نتیجةً نسخههای بیشمار قرآن که در جهان در گذشته وجود داشته یا اکنون وجود دارد یا در آینده به وجود آید، بیکم و بیش عیناً همان قرآنی است که خدا ج به وسیلة روح الأمین جبرئیل بر قلب طاهر محمد الأمین رسول رب العالمین نازل فرموده است و با این ماجرا وعدة خدا که فرموده است:(حجر: 9) تحقق و واقعیت پیدا کرد.
[1]- اروی بر وزن پروا.
[2]- عباس عقاد در کتابش به نام ذی النورین عثمان بن عفان صفحه 53 میگوید: عثمان شش سال بعد از عام الفیل در طایف که خوشهواترین نقطة حجاز است، متولد شد. اگر این روایت صحیح باشد، عثمان شش سال کوچکتر از حضرت رسول بود و در طایف نه در مکه به دنیا آمده است.
[3]- سُعدی بر وزن کبری.
[4]- حکم بر وزن قسم.
[5]- برای عثمان از رقیه پسری به دنیا آمد که نامش را عبدالله گذارد. این پسر در اثر زخم شدیدی که از منقار خروسی به چشمش رسید، در سن هفت سالگی در ماه جمادی الأولی سال چهارم هجرت در مدینه وفات یافت.
[6]- در روایت دیگری آمده که میگفتند: احبک والرحمن حب قریش عثمان. یعنی قسم به خداوند رحمان که من تو را به همان اندازه دوست میدارم که قریش عثمان را دوست میدارند ولی روایت اول هم صحیحتر و هم معقولتر است.
[7]- بیعت حدیبیه نزد مسلمین به (بیعت الرضوان) نیز مشهور است، این عنوان بدین جهت است که قرآن میفرماید: ﴿ôs)©9 _ÅÌu ª!$# Ç`tã úüÏZÏB÷sßJø9$# øÎ) tRqãèÎ$t7ã |MøtrB Íotyf¤±9$#﴾.
[8]- صفحه 18 و 19 جزء پنجم بخاری.
[9]- صفحه 151 جزء ششم دائرة المعارف فرید وجدی میگوید: عثمان یک هزار شتر داد؛ ولی در پاروقی صفحه 94 جزء سوم تاریخ الکامل ابن الأثیر آمده که سیصد شتر تقدیم داشته است.
[10]- بشارتی که رسول الله به عثمان داده منطبق با آیه 114 سوره هود است که میفرماید: به راستی که اثرات و ثواب اعمال نیک و اقوال صادقانه که از انسان صادر میشود، آثار گناهانِ کارها و گفتارهای بدش را محو میکند و از بین میبرد.
[11]- جیش العسره در تاریخ اسلام به لشکری گفته شده که رسول الله آن را در گرماگرم تابستان سال نهم هجرت تحت فرماندهی خودش به سرزمین تبوک در مرز شام حرکت داد و با اخذ نتیجهای بسیار مهم به مدینه مراجعت فرمود.
[12]- پاورقی صفحه 54 ج 3، الکامل ابن الأثیر و غالب تواریخ دیگر.
[13]- به چندین کتاب تاریخ مراجعه کردم، هیچکدام نام این شخص را ذکر نکرده اند.
[14]- ابویحیی صهیب بن سنان بن مالک در کودکی در شهر ایله عراق به دست رومیها که به عراق حمله کرده بودند، افتاد و به عنوان اسیر به روم برده و در آنجا بزرگ میشود. بدین جهت او را صهیب رومی میگویند. عبدالله بن جُدعان او را از تاجری که وی را از روم خریده به مکه آورده بود، خرید و آزادش کرد. پس از این که رسول الله به نبوت مبعوث شد، او و عمار بن یاسر باهم مسلمان شدند. همین که رسول به مدینه هجرت کرد او نیز پس از چند روز هجرت کرد و به مدینه رفت.
[15]- مسور بر وزن بهتر و مخرمه بر وزن مفخره میباشد.
[16]- ابوطلحه یکی از بزرگان انصار بود.
[17]- ص 37 ج 3 الکامل ابن الأثیر و ص 146 ج 7 البدایة والنهایة و سایر کتب تاریخ.
[18]- تاریخ ابن کثیر ص 147 ج 7 و تاریخ ابن الاثیر ص 37 ج 3.
[19]- آیة 46 سوره الکهف.
[20]- این است متن خطبه عربی عثمان که میگوید:
«إنکم فی دار قلعة، وفی بقیة أعمار فبادروا
أجلکم بخیر ما تقدمون علیه. ألا وإن الدنیا طویت على الغرور. فلا تغرنکم الحیاة
الدنیا، ولا یغرنکم بالله الغرور. اعتبروا بمن مضى، ثم جدوا ولا تفعلوا. أین أبناء
الدنیا وإخوانها الذین أثاروها وعمروها ومتعوا بها قلیلا؟ ألم تلفظهم؟ ارموا
بالدنیا حیث رمى الله بها، واطلبوا الآخرة. فإن الله ضرب بها مثلاً بالذی هو خیر.
فقال: ﴿
[21]- پس از هر نوبت قاعده زنانگی در رحم زن تخم به وجود میآید. اگر نطفه مرد به این تخم برسد، راه حیات در پیش میگیرد و الا طبعاً از بین میرود.
[22]- حسن ابراهیم، در کتابش به نام تاریخ الإسلام به این مطلب تصریح کرده است.
[23]- اهل ذمه به اقلیتهای غیر مسلمانی گفته میشود که در کشورهای اسلامی اقامت دارند.
[24]- متن عبارت این قسمت از بخشنامه عثمان چنین است:
اما بعد: فإن الله خلق الخلق ولا یقبل إلا الحق، خذوا الحق واعطوا الحق، والأمانة قوموا علیها ولا تکونوا أول من سلبها، فتکونوا شرکاء من بعدکم. الوفاء الوفاء لا تظلموا الیتیم والمعاهد، فإن الله خصم لمن ظلمهم ص 258 ج 1 تاریخ الإسلام، حسن إبراهیم مصری.
[25]- عقبه بر وزنِ غنچه.
[26]- آیه 61 سوره انفال؛ یعنی: هرگاه مایل به صلح شدند، پس از آنها بپذیر، و با آنها صلح کن.
[27]- مسلمه بر وزن عنبره.
[28]- البدایة والنهایة، ج 18، ص 150.
[29]- عبدالله بن سعد بن ابی سرح یکی از امراء و فرماندهان دلیر لشکر اسلام بود که در پادگان مصر تحت امر عمرو بن العاص انجام وظیفه میکرد.
[30]- عمرو بن العاص میخواست با این اقدام دست به کاری بزند که هرچند موقتاً باشد از شدت جنگ که احتمال داشت دشمن پیروز شود بکاهد، تا خداوند راه فرجی بر روی مسلمین بگشاید. و چنین نیز شد، زیرا در اثر مبارزه جنگاور مسلمین با رزمنده رومی طبق رسم آن روزگار عملیات جنگی به کلی متوقف و طرفین ناظر مبارزه این دو نفر و منتظر نتیجه کار آنها شدند. چون مبارزه به نفع مسلمین انجام گرفت، روحیهای در آنها به وجود آمد که دل به نصرت خدا بستند؛ از خود گذشته جنگیدند و به پیروزی رسیدند و بالعکس لشکر روم که یکی از پهلوانان مشهور خود را از دست دادند روحیه خود را باختند و شکست خوردند. این بود آنچه عمرو بن العاص سیاستمدار و نابغه جنگ از این اقدام میخواست.
[31]- تاریخ الإسلام، حسن ابراهیم مصری ص 26.
[32]- برقه بر وزن صفحه نام ییک از شهرهای لیبی بوده که اکنون آن را مرج میگویند.
[33]- طرابلس در قدیم نام یکی از استانهای لیبی بوده که غرباً به مرز تونس و الجزایر و شرقاً به غزان و قیروان میرسید. این استان که آبادترین و پرجمعیتترین نواحی لیبی بود، در سال 642 میلادی به دست مسلمین افتاد.
[34]- نوبه بر وزن بوته از مناطق افریقا محسوب میشود که در امتداد ساحل رود نیل بین اسوان و سودان واقع است و منقسم میشود به نوبه سفلی که عبارت است از قسمتهای واقع بین اسوان و دره حلفانی سودان و نوبه علیا که عبارت است از مناطق واقع در مرز سودان.
[35]- افریقا در جغرافیای قدیم به دو بخش تقسیم میشد. یکی افریقای شرقی که عبارت بود از سرزمینهای بربر که طرابلس و طنجه را در بر میگرفت و افریقای غربی که مغرب دور، لیبی و تونس را فرا میگرفت.
[36]- ابن کثیر در البدایة والنهایة؛ ج 6 ص 152 عده آنها را یک صد و بیست هزار نفر و به قولی دویست هزار نفر و عده مسلمین را بیست هزار نفر ذکر کرده است.
[37]- مورخین عرب نامش را معرب کرده میگویند جرجیر.
[38]- شهر سبطله به مسافت دو شبانه روز (با وسایل آن روز) با قیروان در ایالت لیبیا فاصله داشت تاریخ ابن کثیر ص 152.
[39]- تاریخ ابن کثیر ص 146 و تاریخ الإسلام، حسن ابراهیم مصری ص 261.
[40]- برذون بر وزن فردوس، به اسب نژاد تاتاری گفته میشود.
[41]- قطا بر وزن نما، نام پرندهای است در زبان عرب که در فارسی مرغ سنگ خوار نامیده شده است.
[42]- قفصه یکی از شهرهای بزرگ تونس بود که قدیماً آن را کسبه میگفتند.
[43]- قسطنطنیه که اکنون استانبول نام دارد شهر بزرگی است در ترکیه در کنار بوسفور. این شهر در قدیم پایتخت امپراتوری بیزانس یعنی روم شرقی بود. این امپراتوری در دورة امپراتور در کادیوس در سال 395 م از بسفور تا فرات حکومت میکرد. این شهر به سال 700 قبل از میلاد مسیح به دستور قدماء یونان بنا شده است.
[44]- قبرس (بضم قاف وراء بر وزن بلبل) جزیرهای است به مساحت 9251 کیلومتر مربع واقع در شرق بحر متوسط بین سوریه و ترکیه. مرکز این جزیره شهر بزرگ نیکوزیا و بندر تجاری مهم آن فاماگوستا میباشد. دولت انگلیس در سال 1878 بر این جزیره استیلاء یافت و در سال 1959 م به آن آزادی داد. پس از آن عضو کومنولث گردید.
[45]- این عبدالله بن قیس همان است که به فرمان عثمان بر خاک اندلس حمله کرد.
[46]- چون این جزیره پادگان مقتدری نداشت، طبق قراردادی سالیانه به دولت روم باج میدادند که هنگام ضرورت بدادشان برسد و از آنها دفاع نماید.
[47]- چنانکه نوشتیم عثمان در فرمانی که برای تصرف اندلس به عبدالله ابن نافع بن قیس و عبدالله بن نافع بن الحصین نوشت تصریح کرد که، فتح اندلس کار برای حمله و تسلط بر قسطنطنیه (پایتخت بیزانس) آسان مینماید. از این فرمان فهمیده میشود که کارهای مسلمین و بسط نفوذشان طبق نقشه و هدف صحیحی بوده. در تاریخ نیز میخوانیم که چقدر درست و حساب شده و نتیجهبخش بوده است.
[48]- کما آن که عمر با لشکر اسلام به ایران حمله کرد و تاج و تخت شاهنشاهی ایران را برهم زد و برباد داد و بر قسمت اعظم خاک ایران استیلاء یافت و قوای نظامی ایران اگر برتر از قوای روم نبود، کمتر نبود.
[49]- البدایة والنهایة، ج 7، صص 157.
[50]- سقلیه (سیسیل) جزیرهای است به وسعت 25708 کیلومتر مربع؛ اولین قومی که آن را آباد کردند فینیقیها و پس از آن یونانیها بودند. عربها در سال 827 میلادی به فرمان زیادة الله الأغلبی پادشاه قیروان بر آن دست یافتند. اکنون جزء کشور ایتالیا محسوب میشود.
[51]- طول این نهر 812 کیلومتر و سرچشمة آن در سویس میباشد. معظم آن از خاک فرانسه و از وسط شهر لیون LEUON در جنوب شرقی فرانسه میگذرد.
[52]- امیر عبدالله آخرین امرای مسلمان است که در اسپانیا امارت میکرد و غرناطه آخرین استانی است از استانهای اسپانیا که از دست مسلمانان خارج شد و بدین ترتیب دست مسلمانان از کلیه سرزمین اسپانیا قطع گردید.
[53]- دولت ایران از 538 قبل از میلاد تا سال 640 بعد از میلاد یعنی 1178 سال بر سرزمین عراق سیادت داشت و آن را استعمار کرده بود، تا آن که در سال 640 به دست مسلمین افتاد.
[54]- مصر و شامات از سال 330 قبل از میلاد تا سال 640 پس از میلاد که به دست مسلمین فتح شد تحت استعمار دولت یونان و روم بود. یعنی این دو دولت به تناوب 970 سال بر این دریا تسلط داشتند و حکومت میکردند.
[55]- تاریخ اسلام، حسن ابراهیم مصری، ص 264.
[56]- تاریخ اسلام، حسن ابراهیم مصری، ص 264.
[57]- تاریخ اسلام، حسن ابراهیم مصری، ص 264.
[58]- به این دو استفهام در این آیه در اصطلاح علم نحو، استفهام انکاری گفته میشود، یعنی هیچکس این نوع زندگی را حرام نکرده است.
[59]- تاریخ الخلفاء دکتر حسن ابراهیم، پاورقی ص 356.
[60]- البدایة والنهایة، صـ 169.
[61]- البدایة والنهایة، صـ 169.
[62]- قرط بر وزن سرب خوانده میشود.
[63]- عبدالله بن سباء معروف به (ابن السوداء) از علماء طراز اول یهود صنعاء یمن بود. در خلافت عثمان تظاهر به اسلام کرد تا در لباس دوست کار دشمن بکند.
[64]- IDEE کلمهای است فرانسوی به معنی فکر، اندیشه، عقیده و تصور.
[65]- ایدهآل IDEAL نیز فرانسوی و به معنی آرزوی عالی و کمال مطلوب میباشد.
[66]- ابوموسی اشعری از طرف عمر بن الخطاب به امارت بصره منصوب شده بود. عثمان او را در سال 25 هجری از امارت بصره مغزول کرد و عبدالله بن عامر پسر دائی خود را به جای او فرستاد. سپس عبدالله بن عامر را نیز معزول و به جایش سعید بن العاص را فرستاد که اکنون او را برکنار میکند و ابوموسی را به جای او میگمارد.
[67]- البدایة والنهایة، ج 7 صـ 170؛ ابن کثیر، الکامل، ج 3، ص 79.
[68]- البدایة والنهایة، ص 170.
[69]- جحفه بر وزن تحفه میباشد.
[70]- الکامل، ج 3، ص 81.
[71]- البدایة والنهایة، ص 171 و 172.
[72]- سعید بن زید شوهر فاطمه بنت الخطاب خواهر عمر بن الخطاب و یکی از عشره مبشره بود.
[73]- روایتی دیگر میگوید: قبل از این که عثمان به خانه برسد مروان و چند نفری از بنی امیه به خانه رفتند و در انتظار عثمان نشستند.
[74]- البدایة والنهایة، ج 7، ص 172.
[75]- رک: البدایة والنهایة، ج 7، ص 173.
[76]- حُکَیم بر وزن رتیل، دزد راهزنی بود که مردم اطراف بصره و مسافرین در راهها از دستش به ستوه آمده بودند. لذا عثمان به عبدالله بن عامر والی بصره دستور داد تا او را با همدستان شرورش در شهر بصره نگهدارد و نگذارد از شهر خارج شوند. دشمنی او با عثمان و عبدالله بن عامر از اینجا برخاست. او در جنگ جمل کشته شد و به سزای کار خود رسید.
[77]- مصر در غرب مدینه و کوفه و بصره در شرق مدینه است. پس مصریها از مدینه به سمت غرب و بصریها و کوفیها به جهت شرق حرکت کرده اند. یعنی آنها در جهت مخالف یکدیگر حرکت میکردند. مسلماً نمیشود از یکدیگر اطلاع داشته باشند.
[78]- ایله بر وزن خیمه بندری است در شمال عقبه در کنار بحر احمر. اکنون به بندر ایلات معروف شده است.
[79]- شهر رمله که در شمال شرقی شهر قدس واقع است، ابوایوب مالکی یکی از فرماندهان جزء جبهه فلسطین آن را در سال 634 به فرمان عمرو بن العاص فرمانده کل این جبهه از دست بیزانس گرفت.
[80]- چوب سورده است شاعر عرب که میگوید:
من ذا الذی
ماساء قط
ومن له الحسنى فقط
یعنی: کیست که هرگز بد نکرده است و کیست که هرچه کرده است همه نیکوست؟ یعنی: چنین کسی در دنیا نبوده و نیست.
[81]- عبدالرحمن بن خلدون مؤرخ، محقق، فیلسوف و یک سیاستمدار ژرفنگر بود و سیاسی متعمق بود. در جامع الأزهر مصر درس خواند و در منطق متبحر و در فقه اسلامی حجة و در تاریخ ثقه بود. در سال 1332 میلادی در تونس متولد شد و در سال 1406م وفات یافت.
[82]- ابن کثیر در البدایة والنهایة، ج 7 صـ 181 عده آنها را قریب به سیصد نفر ذکر کرده است.
[83]- سورة زلزال، آیة 7 و 8.
[84]- سورة انعام، آیة 132. سورة احقاف، آیة 19.
[85]- سوره توبه، آیة 100.
[86]- سورة انفال، آیة 74.
[87]- مهاجرین به مسلمانانی گفته میشود که تا قبل از فتح مکه برای حفظ دینشان از شهرشان چه مکه و چه شهرهای دیگر به مدینه هجرت کردند.
[88]- انصار به اهل مدینه گفته میشود که مهاجرین را در شهرشان جا دادند و در منازلشان مأوی دادند و آنها را در پناه خود گرفتند و به یاری آنها شتافتند.
[89]- حاطب بر وزن طالب و بلتعه بر وزن فلسفه میباشد.
[90]- نام محلی بوده در بین راه مکه و مدینه.
[91]- کجاوه صندوق چوبی دارای سایهبانی بود که دوتای آن را در قدیم در دو طرف شتر و قاطر میبستند و در مسافرتهای طولانی در آن مینشستند.
[92]- سورة هود، آیة 114.
[93]- سورة انعام، آیة 160.
[94]- عمرو بن العاص در باره عبدالله بن سعد میگفت: او در کار خویش قوی و در کار خدا ضعیف است.
[95]- عقبه بر وزن تحفه میباشد.
[96]- تاریخ طبری پس از این که ولید را به خوبی ذکر میکند میافزاید: «و لکن قوماً تألبوا علیه فاتهموه امام عثمان بأنه یشرب الخمر وشهدوا علیه زوراً فجلده عثمان». یعنی: ولی گروهی دست به دست هم دادند و بر ضد او قیام و او را متهم به شرب خمر کردند. بعضی از آنها در این باره نزد عثمان به دروغ شهادت دادند. عثمان او را حد شرعی شرب خمر زد.
[97]- زهری بر وزن قطبی از تابعین اصحاب بود. او در سال 124 هجری در مدینه وفات یافت.
[98]- سعید بن المسیب از بزرگان تابعین و فقیه و محدث بود. او به سال 91 هجری در مدینه وفات یافت.
[99]- تاریخ سمط النجوم العوالی ج 2 صـ 400 تألیف عبدالملک بن حسین بن عبدالملک العصامی المکی متن عبارت روایت چنین آمده است: «عن الزهری قال قلت لسعید بن المسیب: هل أنت مخبری کیف قتل عثمان وما کان شأن الناس وشأنه ولم خذله أصحاب محمد r؟ فقال ابن المسیب: قتل عثمان مظلوماً، ومن قتله کان ظالماً، ومن خذله کان معذوراً، قلت: کیف؟ قال: لأنه لما ولی کره ولایته نفر من الصحابه، لأنه کان یحب قومه، وکان کثیراَ ما یولی بنی أمیة ممن لم یکن له صحبة و کان من أمرائه ما ینکره الصحابة فکان یستعتب فیهم فلا یعزلهم. فلما کان فی الست الأواخر استأثر ببنی عمه فولاهم دون غیرهم، وأمرهم بتقوى الله».
[100]- شعبی بر وزن فخری از تابعین و محدث بزرگ عصر خود و یکی از شیوخ امام ابی حنیفه بود، او با 500 نفر از صحابه رسول الله ملاقات کرده بود. شعبی در سال 104 در کوفه وفات یافت.
[101]- حسن بصری از تابعین میباشد.
[102]- رک: ابن اثیر، الکامل، ج 3، صـ 78، این متنِ پیشنهاد سعید است که به عثمان میگوید: «هذا أمر مصنوع یلقی فی السر فیتحدث به الناس، ودواء ذلک طلب هؤلاء وقتل الذین یخرج هذا من عندهم» یعنی: این تهمتها و این شایعات همه ساختگی است که دشمنان در خفا میسازند و پنهانی به مردم میگویند. مردم نیز نافهمیده قبول و نافهمیده حرف میزنند. علاج این کار این است که این دشمنان فتنهانگیز را بخوهی و آنهائی را که این تهمتها را از آنها صادر میشود به قتل برسانی.
[103]- یک روایت تاریخی میگوید: چهار نسخه و روایتی میگوید: هفت نسخه نوشتند. عثمان به هریک از شهرهای مکه، بصره، شام، کوفه، بحرین و یمن یک نسخه فرستاد و یک نسخه را در مدینه نگهداشت. مصطفی صادق الرافعی دانشمندِ مصری در کتاب اعجاز القرآن این روایت را ترجیح میدهد. گویا نسخهای که به شام فرستاده شده بود تا قرن هشتم هجری در مسجد دمشق باقی بوده و بعداً به لنینگراد و سپس به جای دیگر برده شده و اکنون معلوم نیست به کجا برده شده و آیا تاکنون در جائی موجود است یا خیر.
[104]- رک: ابن اثیر، البدایة والنهایة، ج 7، صـ 154.
[105]- ساج درختی است شبیه به درخت چنار که برگهای پهن و نوکتیز و گلهای کوچک و میوهای شبیه به پسته دارد. چوبش زیبا، سخت، با دوام و برای ساختن مبل، کمد و امثال آن به کار میرود. مهد آن آسیای جنوبی و اندنوزی میباشد.