پایگاه اطلاع رسانی کاروان ۲۵۰۱۳ لبیک حج- شهرستان بانه

پایگاه اطلاع رسانی کاروان ۲۵۰۱۳ لبیک حج- شهرستان بانه

لبیک اللهم لبیک لبیک لاشریک لک لبیک ان الحمد و النعمه لک والملک لا شریک لک
پایگاه اطلاع رسانی کاروان ۲۵۰۱۳ لبیک حج- شهرستان بانه

پایگاه اطلاع رسانی کاروان ۲۵۰۱۳ لبیک حج- شهرستان بانه

لبیک اللهم لبیک لبیک لاشریک لک لبیک ان الحمد و النعمه لک والملک لا شریک لک

خدمات ج.ا.ا به اهل سنت در ایران


  

مقدمه

سرزمین ایران از دیر باز مهد زیست مسالمت امیز اقوام، ملل ، فرق و مذاهب مختلف بوده است . افتخار این دیار آن است که توانسته مذاهب و آیین های مختلف را در خود جای دهد و قرن ها زندگی توام با آسایش و آرامش را در زیر پرچم دوستی و مدارا هدیه آنانی کند که دل در گرو مهر مام میهن نهاده اند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، امام خمینی با تاکید بر مسئله وحدت اسلامی فضائی برای همزیستی وتعاون هر چه بیشتر پیروان فرق اسلامی ساکن در کشور فراهم آورد.قانون اساسی در جمهوری اسلامی حقوق اقلیت های ساکن در ایران را به رسمیت شناخته و حاکمان نظام نیز اهتمام جدی خود را به تامین امنیت و آسایش این عزیزان به کار گرفته و زمینه مشارکت و فعالیت سیاسی و اجتماعی آنانرا فراهم کرده اند.

طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی که پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 با 2%99 آرا به تصویب ملت رسید به حقوق اقلیت ها اشاره و اهتمام لازم شده است. یکی از اقلیت های ساکن در کشور برادران اهل سنت می باشند که در مراحل مختلف انقلاب و پس از آن حضور داشته و نقش خود در پاسداری از دست آوردهای نظام اسلامی را ایفا نموده اند. نظام اسلامی هیچ تفاوتی بین شهروندان خود قائل نیست و همه در چارچوب قانون اساسی از حقوق تعیین شده خود برخوردارند و علی رغم دسیسه های فراوان استکبار مبنی بر ایجاد اختلاف بین برادران اهل سنت و شیعه خوشبختانه همه توطئه ها نقش برآب شده و آرزوی بدخواهان برای جدائی و بدبینی اهل سنت به مسولین نظام راه به جائی نبرده است.

اکنون برای کسانی که ممکن است به دلیل اطلاعات ناقص تحت تاثیر القائات مغرضانه دشمنان اسلام قرار گرفته و ناخواسته قضاوت نادرستی داشته باشند، در این کتاب به جایگاه و وضعیت اهل سنت قبل و بعد از انقلاب و خدمات نظام به آنان براساس آمار وارقام پرداخته شده است .تمرکز این کتاب بیشتر بر استان هائی است که جمعیت متنابهی از اهل تسنن در آن ساکن هستند.

***************************

قانون اساسی

براساس اصل دوازدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران دین رسمی در ایران«اسلام» است واگر چه مذهب جعفری به دلیل اکثریت، مذهب رسمی تلقی شده اما طبق قانون اساسی مذاهب دیگر اسلامی اعم از حنفی، شافعی، مالکی، حنبلی و زیدی دارای احترام کامل می باشند و پیروان این مذاهب در انجام مراسم مذهبی، طبق فقه خودشان آزادند وتعلیم و تربیت دینی و احوال شخصیه (ازدواج، طلاق، ارث و وصیت) و دعاوی مربوط به آن دردادگاه ها رسمیت دارند و در هر منطقه ای که پیروان هر یک از این مذاهب اکثریت داشته باشند، مقررات محلی در حدود اختیارات شوراها بر طبق آن مذهب خواهد بود.

اصل فوق و عملکرد جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با پیروان سایر مذاهب اسلامی به خوبی نشان دهنده اهتمام نظام اسلامی به رعایت حقوق پیروان این مذاهب است که کم تر نمونه ای از آن درسایر کشورهای اسلامی می توان یافت. بر این اساس حقوقی که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برای مسلمانان مورد نظر مقرر داشته عبارتند از:

1- احترام:

یکی از ضروریات روابط مسالمت آمیز بین اهالی یک کشور،احترام متقابل است که این مسالمت را تسهیل می کند.قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برای ایجاد روابط مسالمت آمیز و اخوت و برادری بین همه مسلمانان و پر هیز از هرگونه تفرقه ای بررعایت احترام کامل تأکید می نماید . بنابراین هرگونه بی احترامی نسبت به پیروان مذاهب اسلامی قانوناً ممنوع می باشد.

2- آزادی انجام مراسم مذهبی:

انجام مراسم مذهبی، علاوه بر جنبه عبادی، حالت سیاسی به خود می گیرد. در جوامعی که اختلافات فرقه ای و مذهبی وجود دارد، انجام این گونه مراسم طبعا بین گروه های متخالف ایجاد رقابت و حتی کینه و دشمنی می کند. از این رو بسیاری از حکومت ها در مقابل این قبیل مراسم محدودیت هایی به وجود آورده و با آن اقلیت ها به شدت برخورد می کنند، اما با این همه در جمهوری اسلامی ایران پیروان سایر مذاهب اسلامی و حتی اقلیت های غیر مسلمان در انجام مراسم مذهبی خود کاملا آزاد و مورد احترام می باشند.

3- رسمیت تعلیم و تربیت دینی و احوال شخصی:

همه فرق اسلامی تابع تعالیم و احکام قرآن و سنت نبی اکرم(ص) می باشند. آزادی مذهب، اقتضا می کند که پیروان همه مذاهب اسلامی از امکانات خاص خود در این زمینه ها برخوردار باشند. از این رو اصل دوازدهم قانون اساسی فقه این مذاهب و حق تعلیم و تربیت دینی آنان را به رسمیت شناخته و برای دولت تکلیف می نماید که امکانات لازم را در این خصوص فراهم نماید.

4- رسمیت منطقه ای:

در برخی از مناطق کشورکه پیروان یک مذهب اسلامی، اکثریت ساکنان را تشکیل می دهند، قانون اساسی مقررات محلی را در حدود اختیارات شوراها در چارچوب موازین اسلامی و قوانین کشور به آنان واگذار نموده است.

5- حقوق سیاسی و اداری:

علاوه بر حقوق مذکور بررسی سایر اصول قانون اساسی نشان دهنده امتیازات برجسته ای برای پیروان سایر مذاهب اسلامی می باشد:

الف) آزادی تشکیل احزاب، جمعیت ها، انجمن های سیاسی و صنفی و انجمن های اسلامی، براساس اصل 26 قانون اساسی.

ب)نمایندگی مجلس شورای اسلامی براساس اصل 64 قانون اساسی.

ج)تساوی در همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلامی، براساس اصل نوزدهم و بیستم قانون اساسی .

***************************

موقعیت جغرافیای و پراکندگی جمعیت

هموطنان اهل سنت بیشتر در استان سیستان و بلوچستان، استان کردستان، استان آذربایجان غربی، استان خراسان رضوی،استان خراسان شمالی، استان خراسان جنوبی ، استان بوشهر، جنوب استان فارس، شرق استان گلستان وعده قلیلی نیز در گیلان و به صورت پراکنده در برخی دیگر استان ها زندگی می کنند.

عمده جمعیت اهل سنت در استان سیستان و بلوچستان در شرق کشور ، حنفی مذهب می باشند.شهرهای زاهدان، چابهار، ایرانشهر، خاش، سراوان، سرباز و کنارک بیشترین جمعیت اهل تسنن در این استان را در خود جای داده اند.رتبه دوم از نظر سکونت اهل سنت استان کردستان در غرب ایران هم مرز با عراق می باشد. بیشتر اهل سنت ساکن در این استان شافعی مذهب می باشند.شهرهای سنندج ،سردشت، مریوان ،بانه ،نقده محل سکونت اهل سنت در استان کردستان می باشد. مهاباد اشنویه و....در استان آذربایجان غربی در غرب ایران هم مرز با عراق و ترکیه نیز پذیرای بخش دیگری از اهل سنت درایران است. ترکمن های اهل سنت در بندر ترکمن و در شمال شرقی ایران یعنی استان گلستان زندگی می کنند. عمده پیروان اهل سنت در این استان ترکمن هستند.

***************************

مدارس علوم دینی

بر اساس اصل دوازدهم قانون اساسی و با اهتمام جدی نظام مقدس جمهوری اسلامی نه تنها هیچ مانعی برای تعلیم و تربیت دینی برادران اهل سنت وجود ندارد بلکه تلاش همواره بر این بوده تا زمینه و امکانات لازم برای تحصیل علوم دینی برادران اهل سنت فراهم شود نگاهی گذرا به آمار مقایسه ای ایجاد مدارس علوم دینی در مناطق مختلف سنی نشین کشور دلیل روشنی براین موضوع است.

تا جائی که در برخی استان ها به نسبت جمعیت مدارس علوم دینی اهل سنت چندین برابر حوزه های علمیه شیعیان است!. اجرای طرح تشکیل شورای برنامه ریزی مدارس علوم دینی اهل سنت باعث شده است که برای به روز شدن و خدمات رسانی منسجم و منظم برنامه ریزی شود. نظربه تاکیدرهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مبنی بر ارائه خدمات علمی و رفاهی به همه حوزه های علمیه اعم از اهل سنت و شیعیان ، شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شورای عالی برنامه ریزی مدارس علوم دینی اهل سنت را تصویب کرد. دبیرخانه این شورا با حضورچند تن ازعلمای اهل سنت در تهران و در تمامی استان های سنی نشین امور و وظایف محوله ر پیگیری می کند.

***************************

مرکز خدمات حوزه های علمیه

محصلین علوم دینی با توکل به خداوند قدم در راه تحصیل علوم دینی می گذارند و در این راه هیچ توقع مادی ندارند اما تمرکز تمام وقت برای تحصیل علوم دینی فراغت بال و خاطری اسوده می طلبد و این مهم با رفع دغدغه معیشت حاصل می شود . برای رفع دغدغه معیشت محصلین علوم دینی اهل سنت مرکز خدمات حوزه های علمیه سراسر کشورتمامی طلاب اهل سنت را تحت پوشش خدمات رفاهی خود قرارداده است.

از جمله این خدما ت بیمه عمر، بیمه تکمیلی، اعطای تسهیلات بانکی، وام ازدواج، سهمیه عمره، بن معیشت طلاب متاهل، تجهیز مدارس به رایانه و تجهیز کتابخانه مدارس و... می باشد . هم اکنون بیش از 30000 نفر از طلاب اهل سنت از این حمایت ها بهره مندند.

تمام اساتید و مدرسان مدارس دینی اهل سنت مانند اساتید دانشگاه از شهریه ماهانه بر اساس سطح بندی انجام شده برخوردارند. اعطای شهریه ماهانه به معمرین و خانواده های متوفی از روحانیون اهل سنت از دیگر خدمات مرکز خدمات حوزه های علمیه است که به برادران اهل سنت تعلق می گیرد. تمامی محصلین مدارس دینی اهل سنت معاف از خدمت سربازی می باشند و مدرک فارغ التحصیلی معتبر به فارغ التحصیلان اعطا می شود. به تمامی طلاب شاغل در ادارات و موسسات مدرک معتبر با ارزش استخدامی اعطا می شود که این موضوع متقاضیان زیادی داشته است.بستر مناسب و امکانات رفاهی ایجاد شده برای طلاب اهل سنت موجب افزایش تقاضا برای تحصیل در مدارس دینی اهل سنت شده است. به طوری که برخی افراد که به دلیل نبودامکانات رغبتی به تحصیل در مدارس علوم دینی را نداشتند اکنون اشتغال به تحصیل علوم دینی را بر دانشگاه ترجیح می دهند و خانواده های اهل سنت با رغبت بیشتر فرزندان خود را تشویق به تحصیل در مدارس علمیه به جای دانشگاه ها می کنند.

***************************

مدارس علوم دینی استان سیستان و بلوچستان

یکی از استان هایی است که بیشترین مدارس علوم دینی اهل سنت را در خود جای داده است استان سیستان و بلوچستان است. در دوران پیش از انقلاب تعداد مدارس علمیه در استان سیستان وبلوچستان محدود بوده و حداکثر از تعداد انگشتان دو دست تجاوز نمی کرد و علاقمندان به تحصیل علوم دینی برای فراگیری این علوم اغلب به کشورهای هندوستان و پاکستان مهاجرت می کردند.کیفیت مدارس دینی نیز به دلیل محدو یتهای مختلف و کمبود علمای برجسته در حد پایینی بود .

با پیروزی انقلاب اسلامی و رشد روزافزون مدارس دینی در استان باعث شد طالبان علوم دینی از مهاجرت به کشورهای خارجی برای فراگیری علوم دینی بی نیاز گشته و مدارس متعددی در شهرهای مختلف استان راه اندازی گردید. هم اکنون تعدادمدارس دینی ) مکاتب ( و حوزه های علمیه در استان به بیش از 100واحدمی رسد.رشد کیفی حوزه های علمیه باعث شده بسیاری از هموطنان اهل سنت از نقاط مختلف کشور و حتی کشور افغانستان و ایالت بلوچستان پاکستان برای تحصیل علوم دینی به مراکزدینی بلوچستان مراجعه کنند.

تعداد محصلین علوم دینی در این استان 7000 نفر تخمین زده می شود، این در حالی است که رقم محصلین علوم دینی قبل از انقلاب در این استان از 300 نفر تجاوز نمی کرده است.

هم اکنون عالی ترین سطوح دینی در حوزه های علمیه اهل سنت سیستان و بلوچستان تدریس می شود .

در کنار مدارس علوم دینی اهل سنت در استان سیستان و بلوچستان موسسات و کانون های فرهنگی نیز فعال هستند. کتابخانه های مجهز سالن های مطالعه خذمات بی نظیری را به اهل سنت ارائه می دهد.

• استان کردستان

هم اکنون 26 حوزه علمیه در استان کردستان درشهرستان‌های مریوان، بانه، سروآباد، سنندج، سقز و دیواندره فعال است 1300 نفر از طلاب اهل سنت اعم از خواهران و برادران در مدارس دینی این استان مشغول به تحصیل می باشند. 10 مدرسه دیگر نیز در حال احداث است.

• استان آذربایجان غربی

11 مدرسه در آذربایجان غربی برای تعلیم علوم دینی اهل سنت وجود دارد.در استان آذربایجان غربی نیز ارومیه، بوکان، مهاباد، نقده، پیرانشهر و اشنویه دارای مدارس علوم دینی اهل سنت هستند.

• استان کرمانشاه

15 مدرسه دینی طلاب اهل سنت با 200طلبه علوم دینی در استان وجود دارد. در برخی شهرستان‌ها بیش از چهار مدرسه دینی وجود دارد.

• استان گلستان

بیش از 120 مدرسه علوم دینی اهل سنت در شرق استان گلستان دایر است و سه هزار و 500 طلبه در مدارس اهل سنت استان در حال تحصیل هستند.

• استان خراسان رضوی

استان خراسان رضوی و در سایه پرمهر حضرت علی بن موسی الرضا نیز مامن امن مشتاقان تحصیل علوم اهل دینی اهل سنت می باشد که هم اکنون 30 مدرسه دینی با بیش از 1500 محصل در کمال امنیت و آرامش و تحت حمایت های همه جانبه نظام جمهوری اسلامی ایران به تحصیل اشتغال دارند.

• استان خراسان جنوبی

خراسان جنوبی 10 مدرسه علمیه دارد و قریب به 200 نفر محصل علوم دینی به علم آموزی می پردازند. در خراسان جنوبی قبل از انقلاب 2 مدرسه علوم دینی وجود داشته که از حداقل امکانات تحصیلی نیز برخوردار نبوده است.

• استان خراسان شمالی

خراسان شمالی 30 حوزه علمیه فعال دارد که قابل مقایسه با قبل از انقلاب نیست. قریب به 1000 نفر روزانه در این استان و در شهرهای مختلف پای کرسی درس اساتید خود می نشینند!

• استان هرمزگان

جمعی از شافعی های اهل سنت در شهرهای بندرعباس،قشم، میناب، جاسک، بستک، کیش، بندر لنگه و...از توابع استان هرمزگان در جنوب ایران و در حاشیه خلیج همیشه فارس زندگی می کنند. اهل سنت در این شهرها هم چون نقاط دیگر کشور دارای مدارس و مکاتب علمی مخصوص به خود هستند.

در حالی که قبل از انقلاب تعداد مدارس اهل سنت در این استان از عدد انگشتان یک دست کمتر بوده است لیکن به برکت جمهوری اسلامی ایران و توجه مسولین با ایجاد فرصت های مناسب و حمایت های لازم مدارس بسیاری در این استان ساخته شده و روزانه طلاب در آن ها به تحصیل و تحقیق می پردازند. تعداد مدارس اهل سنت در این استان قریب به 40 مدرسه می رسد.

• استان بوشهر

شماری از هم میهنان اهل سنت در استان بوشهر ساکن هستد که در این استان 8 مدرسه علمیه وجود دارد 1100 محصل علوم دینی اهل سنت در این مدارس به تحصیل اشتغال دارند که 700 نفر از آنها خانم ها هستند.

• استان فارس

اهل سنت در استان فارس شهرهای جنوبی این استان را برای سکونت انتخاب کرده اند که هم اکنون 20 مرکز علمی اهل سنت روزانه پذیرای قریب به 1000 نفر از محصلین در سطوح مختلف تحصیلی است.

• استان گیلان

هموطنان اهل سنت استان گیلان در ساحل دریای خزر نیز دارای 7 مدرسه دینی هستند که این مدارس در مجموع قریب به 200 محصل دارد.

***************************

آزادی انجام مراسم مذهبی

یکی دیگر از مسائل مهم در بررسی حقوق اقلیت ها، آزادی آنان در انجام مراسم مذهبی و آیینی است. در حال حاظر در کشور قریب به13000 مسجد متعلق به اهل سنت وجود دارد که با یک محاسبه ساده ،می توان گفت به ازای هر ۵۰۰ نفر سنی یک مسجد وجود دارد . بیشترین مسجد در استان سیستان و بلوچستان فعال است.

بنابر بررسی های آماری تطبیقی از نشریات اهل سنت ایران و نیز آمارهای مساجد به دست آمده توسط سازمان های تبلیغات اسلامی استان ها، بیشترین میزان این مساجد به استان سیستان و بلوچستان با 3700مسجد و پس از آن کردستان و آذربایجان غربی با 2000و 1500 مسجد است. استان های هرمزگان با 1200، گلستان با 1560، خراسان (مجموعه 3 استان) با 746، کرمانشاه با 420، بوشهر با 135و گیلان با 95مسجد در رتبه های بعدی تعداد مساجد قرار دارند و در استانهای فارس 290، کرمان و خوزستان هم هموطنان اهل سنت تعدادی مسجد دارند.

برای نمونه تعدادمساجداهل سنت شهرزاهدان درمقایسه با32سال قبل 10 برابرشده است.

نماز جمعه اهل سنت در 400 نقطه از سیستان و بلوچستان اقامه می شود.

در حالی که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تعدادآنهاتنها 11 مورد بوده است.

تنها در شهر زاهدان 12 نماز جمعه با حضور جمع کثیری از اهل سنت برپا می شود. تمام امامان جمعه، مدرسان، طلاب و خادمان مساجد اهل سنت استان زیر پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند. به آنها حقوق ماهانه و عیدی نیز پرداخت می شود.

در حالی که در بسیاری از کشورها امامان جمعه باید خطبه ها و مطالب تعیین شده از سوی حکومت ها را بیان کنند.در ایران هیچ کنترلی روی خطبه ها از سوی دولت انجام نمی شود.

• استان کردستان

استان کردستان درغرب ایران دومین استانی است که پذیرای برادران اهل سنت می باشد. در این استان بیش از 2000 مسجد در نقاط و شهر های مختلف فعال است و هم وطنان سنی آزادانه به فعالیت های دینی خود می پردازند . یکی از اقدامات بی سابقه ای که به برکت سفر رهبرمعظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله العظمی خامنه ای، در سال..........باتقاضای علمای اهل سنت کردستان انجام شد، پخش اذان به افق شرعی اهل سنت بود که مورد استقبال مردم کردستان قرار گرفت.

• استان آذربایجان غربی

یکی دیگراز استان هایی که هم وطنان اهل سنت برای سکونت در ایران انتخاب کرده اند استان آذربایجان غربی در غرب کشور است دراین استان 1500 مسجد اهل سنت فعال است.

• استان کرمانشاه

از ابتدای تاریخ اسلام تا سال 1357 یعنی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی اهل سنت 95 مسجد داشته‌اند که به برکت پیروزی نظام مقدس جمهوری اسلامی این تعداد به 491 مسجد رسیده و رشدی چهار برابری داشته است.

اهل سنت در استان کرمانشاه در شهرهای جوانرود،روانسر ، پاوه، ثلاث و باباجانی ساکن هستند و 120 نماز جمعه برادران اهل تسنن در استان برگزار می شود.

• استان هرمزگان

تعدادی دیگر از برادران اهل سنت در استان هرمزگان در حاشیه خلیج فارس زندگی می کنند .طبق آمار های موجود دراین استان قریب به 1200 مسجد فعال روزانه پذیرای هموطنان سنی در این خطه از میهن می باشد.

• استان گلستان

در استان گلستان 1500 مسجد اهل سنت فعال است که روزانه مناسک دینی اهل سنت در آنها انجام می شود.

• استان بوشهر

تعداد پایگاه های نماز جمعه در این استان قبل از انقلاب از 3 پایگاه به 34 پایگاه بعد از انقلاب رسیده است .

ائمه جمعه دائم و موقت 57 نفر می باشند که همگی تحت پوشش بیمه و حمایت های مالی و اقتصادی نظام قرار دارند و ماهانه مستمری دریافت می نمایند.

یکی از مساجد اهل سنت در جزیره شیف (جزیره شیخ سعد) در استان بوشهر نزدیکی بندر بوشهر

***************************

فعالیت های اجتماعی و سیاسی

در مجلس نهم 18 نفر نماینده اهل سنت از 6 استان کشور به مجلس شورای اسلامی راه یافته اند که نام استان و حوزه انتخابی و نام نمایندگان منتخب در مجلس نهم به اضافه نمایندگان مجلس هشتم در همان حوزه ها را می توانید در جدول زیر ملاحظه نمایید.

همچنین علمای اهل تسنن در مجلس خبرگان رهبری که وظیفه نظارت بر عالی ترین مقام کشور را دارد 3 نماینده دارند که این نماینده ها توسط مردم هر منطقه انتخاب می شوند.

از لحاظ استخدام در نهاد ها و ادارات دولتی و حکومتی نیز هیچ محدودیتی بر سر راه اهل سنت نیست. همچنانکه بسیاری از مسئولان شهری و استانی در مناطق سنی نشین در اختیار برادران اهل تسنن است. علاوه بر آن امکان حضور برادران اهل تسنن در نهاد های نظامی، اطلاعاتی و امنیتی نیز قابل توجه است. هم اکنون بیش از ۵۰۰۰ نفر از برادران اهل سنت تنها در سپاه کردستان عضو هستند. طبق برخی آمار ها بیش از 60% بخشداران در استان سیستان و بلوچستان قریب به 98% اعضای شوراهای شهر و روستا دراستان سیستان و بلوچستان اهل سنت می باشند.

تعداد قابل توجهی از شهرداران سنی مذهب هستند. تمامی دهیاران از میان فعالان اهل سنت منصوب شده اند و برخی فرمانداران،برخی مدیران کل و حتی معاونین استاندار از برادران اهل سنت می باشندکه در هیچ کشور اسلامی نظیر آن را نمی توان یافت ! بسیاری مدیران مناطق و مدارس و از آموزگاران استخدام شده توسط وزارت آموزش و پرورش دراستان های سیستان و بلوچستان و کردستان از اهل سنت می باشند.90% اعضای شوراهای حل اختلاف از معتمدین اهل سنت در مناطق سنی نشین انتخاب و توسط دادگستری استان ها برای آنها حکم صادر شده است. فارغ التحصیلان حقوق اهل سنت به تعداد مورد نیاز توسط قوه قضائیه انتخاب شده و درمحاکم بعنوان دادیار، بازپرس، و قاضی به خدمت اشتغال دارند.

***************************

خدمات عمرانی و رفاهی

در این فصل دستاورد های انقلاب برای استان کردستان و سیستان و بلوچستان را که بیشترین جمعیت آن از پیروان اهل سنت می باشند،ارائه می گردد:

• دستاوردهای انقلاب اسلامی در کردستان

خدمات جمهوری اسلامی ایران در کردستان با رشد زیر ساختهای توسعه ، ارتقای وضعیت رفاهی مردم و تبدیل شدن به استانی پیشرو تجلی یافته است.این دستاوردهای بزرگ در بخشهای مختلف عمرانی ، اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی و کشاورزی و برقراری امنیت بر چهره و سیمای استان کاملا مشهود و ملموس است.اکنون به جرات می توان ادعا کرد که این استان با سرعت در جهت پیشرفت همه جانبه حرکت می کند و جزء استانهای پیشرو کشور است. پیشرفت و تعالی و امنیتی که هم اکنون در منطقه کردستان برقرار است تحقق یکی ازاهداف مهم نظامی اسلامی است.

راهها به عنوان زیر ساخت پیشرفت ،یکی از مواردی بود که توجه به آن در استان کردستان به شدت احساس می شد،موضوعی که از نظر دولتمردان جمهوری اسلامی دور نماند.هم اکنون 2هزار و230کیلومتر از راههای روستایی و هزار و 750 کیلومتر راه بین شهری این استان آسفالته است .

7درصد آبهای جاری کشور در این استان است که عمده آن به خارج از استان و کشور سرازیر می شود.برای مهار آبهای سطحی استان، 30 سد در دست مطالعه قرار گرفت که هم اکنون 7سد به بهره برداری رسیده است و چند سد دیگر نیز بزودی وارد مدار ذخیره سازی آبهای سطحی استان می شود تا ضمن عمران و آبادانی در استعداد اصلی استان یعنی کشاورزی ، آبزی پروری و دامپروری رونق بیشتری ایجاد کند.

بااستفاده از منابع آبی مهار شده استان 40 هزار هکتار از اراضی مستعد این استان به سیستم آبیاری تحت فشار مجهز شده اند . قبل از انقلاب تنها 9 روستای استان برق دار بودند هم اکنون و به برکت انقلاب اسلامی هزار و 683 روستای استان از نعمت برق بهره مند هستند.

یکی دیگر از شاخص های پیشرفت استان کردستان لوله کشی گاز طبیعی به مناطق شهری و روستایی است.جمعیت شهری این استان با برخورداری 6/99 درصدی از گاز طبیعی جزء سه استان برتر کشور است. 63 درصد جمعیت روستایی استان هم که شامل 624 روستا می شود از نعمت گاز طبیعی بهره مند هستند.48 جایگاه سوخت سی ان جی هم در استان فعال است 10 شهرک صنعتی فعال موجود در استان هم به طور کامل تحت پوشش شبکه گاز طبیعی قرار دارند. به برکت جمهوری اسلامی ایران در این استان اکنون960 واحد صنعتی بزرگ و کوچک وجود دارد که مجموعا برای 15 هزار و870 نفر اشتغال ایجاد کرده است.کارخانه ذوب آهن قروه با تولید سالانه 70 هزار تن شمش چدن و هزار و800 نفر اشتغالزایی ، کارخانه سیمان بیجار و تراکتورسازی سنندج از صنایع بزرگ استان کردستان هستند.

هم اکنون این استان فرهنگی با 37 واحد دانشگاهی آموزش بیش از 65 هزار دانشجو را در بیش از 250 رشته و مقطع تحصیلی بر عهده دارد که این میزان حدود چهار و نیم درصد جمعیت استان است. در دوران پیش از انقلاب تنها 29 درصد از مردم استان از نعمت سواد برخوردار بودند که هم اکنون نرخ باسوادی در این منطقه عدد 90درصداست. دستاوردهای انقلاب در حوزه بهداشت و درمان استان قبل از انقلاب 99 پزشک عمومی و 35 پزشک متخصص در استان وجود داشت اما هم اکنون 300 پزشک متخصص ، 20پزشک فوق تخصص و 135 دندانپزشک به مردم استان خدمات بهداشتی درمانی ارائه می کنند. هم اکنون 621 خانه بهداشت ، 75مرکز بهداشتی روستایی 66 درمانگاه شهری و 12 بیمارستان با یک هزار و 626 تخت بیمارستانی فعال تحت پوشش این دانشگاه به مردم منطقه خدمت رسانی می کند .

• دستآوردهای انقلاب در سیستان و بلوچستان

در رژیم گذشته به علت بی توجهی دولتمردان به موضوع آبادانی و عمران این منطقه و عدم وجود مدارس در مناطق روستایی و دور افتاده، اکثر جمعیت بالای 40 سال این استان که در نقاط روستایی سکونت داشته اند، بیسواد بوده و موفق به فراگیری سوادوتحصیل علم ودانش نشده اند.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تاسیس نهادهای فرهنگی و توسعه آموزش و پرورش به مناطق روستایی و عشایری درصد باسوادان در استان افزایش یافته است؛ بگونه ای که بر اساس آمار سال 1375 مرکز آمار ایران از کل جمعیت 6 ساله و بالاتر استان به میزان 68/402/1 نفر حدود 8258/802 نفر باسواد هستند.

نسبت با سوادی بین مردان بیش از زنان است؛ از مجموع افراد با سواد 338/466 نفر را مردان و 487/336 را زنان تشکیل می دهند؛ حال آنکه به علت عدم وجود مدرسه در مناطق روستایی و عشایری و بدلیل عدم اعزام آموزگاران زن به این مناطق در سالهای قبل از انقلاب اسلامی اکثر دختران و زنان استان از نعمت سواد بی بهره بودند.

تنها دانشگاه سیستان و بلوچستان در مرکز استان در زمان رژیم پهلوی تاسیس شده که با ظرفیت بسیار محدود دانشجویان غیر بومی از سایر نقاط کشور در این مرکز به تحصیل اشتغال داشته اند ولی پس از پیروزی انقلاب با تاسیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، دانشگاه پیام نور، دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان، ایرانشهر، زابل و سایر شهرستان ها ، راه برای توسعه همه جانبه فرهنگی و اجتماعی استان باز شده است.

***************************

نگاهی به شکوفایی سیستان و بلوچستان طی 34 سال حیات انقلاب اسلامی

استان سیستان و بلوچستان با مساحت 187 هزار و 500 کیلومتر مربع معادل 4/11 درصد از وسعت ایران را در بر می گیرد. نگاهی گذرا به شاخصه های پیشرفت به ویژه بعد از انقلاب اسلامی نشانگر توجه ویژه نظام برای محرومیت زدایی وخاص به این منطقه دارد.رشد 90 درصدی بخش آموزش با ده برابر شدن تعداد مدارس در سیستان و بلوچستان نمایانگر توجه صورت گرفته به بخش زیربنایی آموزش به عنوان تربیت نیروی انسانی است.

رشد 99 درصدی آبرسانی به روستاها، 70 درصد رشد تلفن ثابت، رشد 140 درصدی تعداد بیمارستانها و 96 درصدی خانه های بهداشت و هفت برابر شدن تعداد مراکز بهداشت تنها گوشه ای از این خدمات است.

50 برابر شدن طول راههای روستایی استان، چهار برابرشدن راههای آسفالته، رشد 75 درصدی میزان صیدو صیادی و افزون بر چهار برابر شدن تعداد شهرکهای صنعتی نیز از جمله دیگر بخشهای مربوط به پیشرفت در سیستان و بلوچستان محسوب می شود.

بنا بر آمار سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس سیستان و بلوچستان اکنون سه هزار و 200 مدرسه در قالب 15 هزار و 450 کلاس. وجود بیش از 80 هزار دانشجو با 40 مرکز آموزش عالی، تاسیسات زیربنایی جاده ای، دریایی، ریلی و هوایی، صنایع کشتی سازی و وجود مرزها و بازارچه های مرزی از دیگر ظرفیت های سیستان و بلوچستان است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفته اند. این استان بیش از 2000 پارچه آبادی دارد که بیش از 95% درصد آن دارای برق و بیش از 85% آن دارای آب آشامیدنی بهداشتی می باشند در حالی که در رژیم گذشته این آمار برعکس بود. اکثر راههای منتهی به روستاهها آسفالت شده اند. خانه های بهداشت، ایجاد درمانگاه های روستایی، توسعه فضاهای ورزشی- آموزشی- فرهنگی و دانشگاهی، به گونه ای که مراکز دانشگاهی شهرستان چابهار از همه نقاط دنیا دانشجو می پذیرد.

جمهوری اسلامی ایران حمایت از اقشار کم درآمد را از ابتدای انقلاب در دستور کار خود قرار داده و برای این امر به دستور رهبر کبیر انقلاب حضرت امام خمینی رحمت الله علیه کمیته امداد تشکیل شده که به کمک نیازمندان جامعه بپردازد. این کمیته فعالیت های شایان توجهی را در استان های سنی نشین کشور انجام داده است ازجمله این که 700هزار نفر از مددجویان کشور اهل سنت هستند برای نمونه در استان سیستان و بلوچستان قریب به 75000 خانوار،در استان کردستان قریب به 50000 خانوار و در استان آذربایجان قریب به 30000 خانوار از اهل سنت تحت حمایت این کمیته می باشند و ماهانه کمک هزینه زندگی دریافت می کنند.

حمایت های این کمیته شامل پرداخت مقرری ماهانه به خانواده های کم درآمد، حمایت از مشاغل خانگی زنان سرپرست خانوار، پرداخت وام های بلاعوض، حمایت از دانشجویان تحت پوشش، تهیه جهیزیه برای عروس و... می باشد. برای نمونه فقط در استان کردستان بیش از ۱۳۳ هزار کردستانی از خدمات کمیته امداد بهره مند هستند. ماهیت کمیته امداد امام خمینی(ره) خدمت به نیازمندان بدون توجه به گرایش سیاسی، مذهب، دین و موارد دیگر است و این نهاد انقلابی در راستای خدمت صادقانه به اقشار مختلف تلاش می‌ کند.

در بحث خدمات‌رسانی در این نهاد مقدس شیعه و سنی ملاک نبوده و مهم‌ترین هدف رفع مشکل و باز کردن گره از سر راه مسلمانان است.

امروز خدمات گسترده‌ای در این نهاد مقدس در قالب‌های مختلف همچون ساخت مسکن، ایجاد اشتغال، ازدواج و در کل توانمندسازی مددجویان ارائه می ‌شود. در حال حاضر 10 درصد از جمعیت کل استان کردستان زیرپوشش خدمات کمیته امداد امام خمینی (ره) قرار دارند وحدود ۱۷ هزار دانش ‌آموز و دانشجو، ۲۶ هزار زن سرپرست خانوار و ۷ هزار یتیم زیر ۱۵ سال از خدمات مختلف این نهاد بهره‌مند هستند.

کمیته امداد امام خمینی(ره) از بدو تشکیل تاکنون ۱۸ هزار و ۹۰۰ شغل برای مددجویان زیرپوشش در این استان ایجاد کرده است.

***************************

اهل سنت و انقلاب اسلامی

در این بخش به نقش اهل سنت در شکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن پرداخته می شود . نقش اهل سنت در انقلاب اسلامی در سه قسمت قابل بررسی است:

1. پیش از انقلاب و دوران مبارزات

2. دفاع مقدس

3. حضور در صحنه های انتخابات و راه پیمایی ها

اهل سنت در ایران مردمانی اسلام خواه و عدالت خواه بودند و همواره در دوران ستم شاهی مورد ظلم و بی عدالتی دستگاه حاکم قرار می گرفتند. سکونت برادران اهل سنت در مناطق دور از مرکز و تمرکز دولت مردان بر پایتخت موجب محرومیت اهل سنت از حداقل امکانات رفاهی بود و اهل سنت این موضوع را با تمام وجود احساس می کردند. بی توجهی دستگاه حاکم در زمان شاه به مناطق محروم گذران زندگی را برای اهل سنت در مناطق مرزی بسیارسخت می کرد،به همین جهت نارضایتی را در بین مردم ایجاد کرده بود.

قیام حضرت امام خمینی ر(ه)از حوزه علمیه قم بارقه امید را در دل های مشتاق اهل تسنن روشن کرده و امام به عنوان رهبرجنبش انقلابی مردی از جنس خود دانسته و از همان دوران مبارزه به پشتیبانی از مبارزات ایشان پرداختند. شاه که تصور همراهی اهل سنت با مبارزان انقلابیون را نداشت فشارهای خود را بر اهل سنت بویژه علما افزایش داده و در برخی موارد مدارس علوم دینی را بستند. اعلام همبستگی علمای طراز اول اهل سنت سیستان و خراسان جنوبی از مواردی است که در تاریخ ثبت شده است. بارزترین نمونه همبستگی اهل سنت با انقلابیون و همراهی با مبارزات انقلابی را میتوان در استقبال و همراهی و همکاری صمیمانه برادران اهل سنت ایران شهر در زمان تبعید یکی از سرشناس ترین مبارزین انقلابی به آن دیار دانست .

دستگاه حاکم با هدف فشار و ایجاد تفرقه بین مبارزین در اقدام به تبعید روحانی مبارز حضرت آیت الله خامنه ای به ایرانشهر نمود و با این کار می خواست مبارزه انقلابیون را به شکست بکشاند.رژیم ستم شاهی که فکر می کرد ایرانشهر به سبب سکونت اهل سنت محل مناسبی برای تبعید رهبر معظم انقلاب است و این روحانی مجاهد شیعه در تنگنای اجتماعی و عاطفی قرار خواهد گرفت، ایشان را به این شهر تبعید کرد اما غافل از این بود که محبت و صمیمیت مردم و احساسات پاک مذهبی آنان خیلی زود باعث پیوند بسیار دوستانه و صمیمی بین ایشان و مردم اهل سنت ایرانشهر شد مقام معظم رهبری از ارتباط خود با اهل سنت بویژه به نیکی یاد می کنندومی فرمایند« من در ایرانشهر احساس غریبی و غربت نداشتم ».

***************************

پس از پیروز انقلاب اسلامی

در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی دشمنان چنین القا می نمودند که انقلاب اسلامی انقلاب شیعیان است و توقع عدم همراهی اهل سنت با انقلاب اسلامی را داشتند، اما بنیان گذار جمهوری اسلامی با اعتقاد قلبی و درک درست توطئه دشمن در پاسخ به خبرنگاری که پرسید انقلاب شما انقلابی شیعی است فرمودند انقلاب ما اسلامی است.

برادران اهل سنت بیش از پیش اطمینان حاصل نمودند که این انقلاب، انقلاب آنهاست به همین جهت مشارکت در تحکیم پایه های نظام را از وظایف خود دانسته و برای پاسداری از دستاوردهای سال ها مبارزه از هیچ کوشش دریغ نکردند. یکی از صحنه روشن مشارکت در دفاع از ارزشهای نظام مقدس جمهوری اسلامی و دفاع از آرمانهای آن شرکت فعال در جبهه های جنگ در دوران دفاع مقدس دوشادوش برادران شیعه خود بوده است.

امار حضور اهل سنت در سپاه ، ارتش ، بسیج و نیروهای داوطلب دیگر به عنوان پیشمرگان کرد بویژه در کردستان و مقابله با اعضای کومله گواه روشن این مدعاست . تقدیم بیش از5500 شهید به انقلاب اسلامی به خوبی بیان گراین است که اهل سنت فریب القائات مذبوحانه دشمنان را نخورده است.

***************************

حضور در انتخابات و راه پیمایی ها

یکی از جلوه های بارز مشارکت فعال یک ملت در سرنوشت خود که نشانه علاقه به حکومت محسوب می شود حضوردر انتخابات است.

مشارکت هرچه فعالتر یک گروه و قومیت در انتخابات نشانه مقبولیت نظام حاکم است به گواه اسناد و مدارک استان های کردستان و سیستان و بلوچستان که بیشترین جمعیت اهل تسن را در خود جای داده اند بیشترین حضوروآمار مشارکت در انتخاب های پس از انقلاب داشته اند.

در تمامی راهپیمائی های پس از انقلاب برادران اهل سنت در کنار برادران شیعه حضوری گسترده داشته اند و با این کار همبستگی و علاقه خود را به نظام اعلام نموده اند.



نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.